Ciprese
Ciprese še lahko sadiš ( mi smo jih kupili ravnokar, v lončku, velike med 80
in 90 cm, smaragdne in sicer po res ugodni ceni 1440 za kos, zelo lepe…)….če ti povem smo iz Slov. Konjic, ciprese pa nam je pripeljal prijatelj iz Ljubljane…- katera vrtnarija ne vem. Smo spraševali tukaj
okrog, pa ni bilo tako ugodne variante nikjer….( v Velenju sem dobila pol manjše za 1000 sit, pa je rekel prodajalec, da so zelo ugodno…)….
V kolikor se ti ne mudi, jih lahko podtakneš sama ( sem poskusila, so se prijele: vejice cipres sem podtaknila v mivko, nekako polovica vejic je pognala korenine ..čez zimo sem jih imela zunaj- vendar pod streho….), sicer traja – je pa skoraj zastonj…..Sicer pa telefon v roke, pa mal veze pri vrtnarjih iskat:-)))
LP
Podtaknjence sem delala jeseni ( vem pa ne, točno kdaj jih je potrebno)- vem, da so bila jabolka že za jest:-))….Vejice dolge nekje 15 cm sva z možem vtaknila v mivko ( morda do 5 cm globoko)….Mivko sva nasipala kar v korita, ponekod sva primešala majčken zemlje…( sem klicala moža, ker nisem vedela, kje so se vejice boljše ukoreninile, pa pravi, da ni bilo neke razlike)…Vejice pa kar blizu skupaj, morda kake 3 cm narazen. Paziti pa moraš, da ti jih ne polulajo psi!!
Torej naslednje leto se je pokazalo, koliko podtaknjencev se je prijelo, pa sva jih jeseni ( to je bilo lani) presadila v lončke….Te lončke sva vzdževala čez zimo isto, kot korita: pod streho, sicer zunaj, vsake toliko časa zalila ( pozimi res zelo malo…)….Letos razmišljava, da jih bova presadila na vrt….so pa že nekoliko zrasle ( prvo leto ne rastejo nič…)
Upam, da sem ti majčken pomagala…
LP