Najdi forum

Spoštovani,
zaradi občasnih paničnih napadov in tesnobe mi je splošni zdravnik predpisal zdravila CIPRAMIL.Pravi, da je potrebno to zdravili jemati 6. mesecev.Ali ste Vi tudi takšnega mnenja, glede na to, da se ne počutim toliko slabo.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
NANA

Spoštovana Nana,

Cipramil in druge antidepresive zadnje generacije je po svetovnih izkušnjah, ki jih mimogrede potrjuje tudi moja praksa, je potrebno jemati 6 do 9 mesecev PO NASTOPU IZBOLJŠANJA, torej ko je anksioznost že v veliki meri minila in je razpoloženje že solidno. Cilj je preprečevanje recidivov.

Jaz sem Cipramil jemala zaradi depresivnih motenj. Po štirih mesecih se je mi je stanje močno izboljšalo, izginili so strahovi ( pred svojo smrtjo in smrtjo bližnjih, ublažil se mi je tudi strah pred višino, strah pred vožnjo z avtomobilom), vzpostavila sem normalno komunikacijo z okoljem in na splošno sem se zelo dobro počutila. Moj osebni zdravnik je menil, da lahko preneham z jemanjem (postopoma). Sedaj po 9 mesecih pa so se ponovno pojavile depresivne težave (brezvolja, obup, sovražen odnos do partnerja brez vzroka, prenajedanje).Ali bi bilo dobro, da se ponovno oglasih pri svojem zdravniku ? Naj povem, da imam kronično povišan krvni pritisk in jemljem tablete Monopril 20g (eno dnevno) ter tablete za zniževanje ravni holesterola Lescol 40 mg (eno dnevno). Ali ima Cipramil kakšen vpliv na delovanje omenjenih zdravil oziroma obratno?

Za odgovor se najlepše zahvaljujem

Lep pozdrav
Senja

Spoštovana Senja,
niste napisali, ali ste antidepresiv že prenehali jemati in kdaj.Če ste to že storili, je vaše poslabšanje razpoloženja treba pripisati čustvenim motnjam, ki se po statističnih podeatkih v oktobru pričakovano pojavljajo pri 80% populacije.O interakciji omenjenih zdravil nimam specifičnih podatkov iz literature, vendar tudi v praksi nisem zasledil, da bi kdo poročal o težavah.

Spoštovani dr. Rejec!

Prvič se javljam na Vaš forum in bi vas rad prosil za nasvet. Ravno danes sem bil pri svojem splošnem zdravniku, ki mi je predpisal terapijo s Cipramilom (1 tableto zjutraj). Predpisal mi je še po en Helex zvečer zaradi nespečnosti. Zanima me, če je treba ves čas terapije (6-9) mesecev kombinirati Cipramil s Helexom. Že vnaprej hvala z aodgovor in veliko uspeha pri vašem delu.

Spoštovani Janez,
Helex je anksiolitik,ki ga je treba jemati varčno, saj lahko povzroči zasvojenost.V začetku zdravljenja depresije ga predpisujemo sočasno z antidepresivi kot je Cipramil, ko se pokažejo učinki antidepresiva, pa pomirjevalo ukinemo.

New Report

Close