Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje cipramil

cipramil

pozdravljeni!pred 10 leti sem začela z cipramilom 20mg.takrat je v navodilih pisalo,da se lahko odmirek poveča do največ 60mg.med tem časom se je to spremenilo in v navodilih piše,da je najvišji odmirek 40mg. to me ni skrbelo,dokler mi po tolikih letih ni psihijater povišal na 40mg,nato pa na 60mg zaradi depresije in anksioznosti,ki se je poslabšala.nevem zakaj ni v navodilih več napisan največji odmirek 60mg,čeprav ga zdravniki lahko dajo?

Spoštovani!

Maksimalni dnevni odmerek citaloprama se je resnično znižal na 40 mg dnevno. Razlog omenjenega znižanja dovoljenega maksimalnega odmerka je v opažanju pomembnega povečanja tveganja za motnje srčnega ritma pri bolnikih, ki so jemali odmerke večje od 40 mg dnevno.

Danes torej velja, da je maksimalni, s strani regulatornih zdravstvenih oblasti, dovoljen dnevni odmerek 40 mg citaloprama. Kljub temu, pa zdravnik ta odmerek lahko zavestno prekorači, pri čemer pa vso odgvornost zdravljenja prevzeme nase, saj na ta način predpisuje zdravilo na način, ki ni v skladu z proizvajalčevimi navodili oziroma navodili regulatornih zdravstvenih oblasti. Torej, v kolikor zdravnik na podlagi svojih dolgoletnih pozitivnih kliničnih izkušenj ter ob rednem spremljanju vašega zdravstvenega stanja presodi, da pri vas ni pomembnejšega tveganja za pojav motenj srčenga ritma, potem kot že rečeno lahko ta odmerek zavestno prekorači.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

hvala za odgovor.ali zdravniki še sedaj kljub temu predpisujejo cipramil 60mg na dan.ali je to redko ali je moj primer bolj samoten

Spoštovani!

Zdravniki sem pa tja včasih še vedno napišejo tudi 60 mg citaloprama dnevno, vendar je to bolj redko. Na receptu v tem primeru ustrezno označijo, da zavestno prekoračujejo dovoljen maksimalni dnevni odmerek.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close