Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Cipramil

Cipramil

Spoštovani!

Več let se zdravim zaradi visokega krvnega tlaka. Moja trenutna terapije so kar štiri različne vrste zdravil proti previsokemu tlaku (Prenewel, Nebilet, Lacipil in Moxogamma). Ob vsem tem imam še prebavne težave – pogosto boleč želodec, preveč kisline, pogoste driske in astmo.

Pred kratkim mi je osebni zdravnik predlagal obiskal psihoterapevta poudarjajoč, da so te moje težave psihosomatske narave. Po daljšem pogovoru mi je psihoterapevt postavil diagnozo: Obsesivna kompulzivna simptomatika in predpisal tablete Cipramil 20mg 1x/dan. Kaj več o tem zdravilu pa nisem mogel izvedeti saj je vse skupaj izzvenelo nekako vzemi ali pusti.

Do sedaj sem se rabe pomirjeval izogibal in nimam z njimi nobenih izkušenj zato Vas prosim za nekaj odgovorov oz pojasnil.

Ali je Cipramil varno zdravilo? Kako dolgo se to zdravilo lahko jemlje? Ali lahko postanem odvisen? Ali obstaja verjetnost, da se bo po uporabi Cipramila zmanjšal krvni tlak? Kakšne so Vaše izkušnje oziroma izkušnje Vaših pacientov s tem zdravilom? Ali za to diagnozo obstajajo še druga, mogoče primernejša zdravila?

Za Vaše odgovore se iskreno zahvaljujem!

Spoštovani!

Cipramil predstavlja varno zdravilo za zdravljenje depresij, paničnih motenj ter obsesivno kompulzivnih motenj.

Ne gre za pomirjevalo, temveč za antidepresiv. Antidepresivi, za razliko od pomirjeval, ne povzročajo odvisnosti. Jemljejo se navadno daljše obdobje, minimalno 6 mesecev, pa tja do 2 let in še dalj v kolikor je to potrebno. Običjano se dobro prenašajo in nikakšnih posebnih težav.

V kolikor je povišan tlak vsaj delno tudi psihosomatskega izvora, uporaba antidperesiva tipa Cipramil, seveda lahko vpliva tudi na njegovo znižanje.

Omenjeno zdravilo je varno in učinkovito, tako da zaenkrat ne vidim razloga po iskanju alternativ.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani!

Za Vaše odgovore iskrena hvala. Po daljšem času nekaj vsaj malo spodbudnega. Me pa zanima še nekaj. Ali bo, potem, ko bom zdravilo jemal 6, 12 ali več mesecev in se pričakuje izboljšanje, to izboljšanje trajalo za zmeraj ali le določen čas? O tem se bom takrat seveda pogovoril z psihoterapevtom, me pa zanima kaj lahko pričakujem oziroma kakšne so siceršnje izkušnje?

Moja vprašanje so verjetno butasta, ampak o teh zdravilih in izkušnjah z njimi nimam pojma.

Še enkrat zahvaljeni!

Spoštovani!

Na to vprašanje vam nekoliko težje odgovorim, saj je le-to odvisno od številnih bolj ali manj predvidljivih dejavnikov.

Navadno je tako, da je izboljšanje trajno oziroma vsaj dolgotrajnejše, v kolikor se v času jemanja antidepresivov uspe odpraviti tudi zunanje dejavnike – se pravi dejavnike okolja, ki so sprožili oziroma pripomogli k pojavu stanja depresije. V kolikor se tega ne odpravi, je nevarnost relapsov (ponovitev) seveda precej večja. Pomembno je tudi, da je začetno zdravljenje dovolj dolgo in da je prenehanje zdravljenja čimbolj postopno.

Kot ste že omenili je poleg uporabe antidperesivov zelo pomembno tudi sodelovanje s psihoterapevtom, psihologom in raznimi skupinami namenjenimi pomoči ljudem s podobnimi težavami.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

Spoštovani,
prosim Vas za še en odgovor. V priloženih navodilih, v točki možni neželeni učinki, piše tudi: »povečano tveganje za zlome kosti so opazili pri bolnikih, ki jemljejo zdravila iz skupine SSRI, kamor spada tudi zdravilo Cipramil«.
In to je tudi razlog za mojo zaskrbljenost. Namreč, imam hudo osteoporozo in v decembru 2006 sem doživel zlom desetih vretenc hrbtenice. Od takrat nadaljnjih zlomov ni bilo, zdravim se pod nadzorom endokrinologa in redno prejemam zdravila (AClaste 1x/leto ter dnevno Cal. karbonat). Star sem star 59 let.

Za Vaše odgovore se iskreno zahvaljujem!

Spoštovani!

Na žalost se moram strinjati z vami, da so se v zadnjem času pojavile študije, ki nakazujejo na nekoliko večjo nagnjenost k osteporozi pri ljudeh, ki so jemali antidepresive, predvsem tako imenovane SSRI inhibitorje, kamor spada tudi Cipramil. Študije, ki so to ugotavljale so sicer po obsegu manjše, pa tudi ugotovljeno povečano tveganje je glede na rezultate študij relativno majhno, zato je zaenkrat težko podati nek verodostojen zaključek.

Kljub temu, se je potrebno zavedati, da je depresija lahko zelo resno obolenje, ki lahko škodljivo vpliva na ostale organske sisteme, predvsem srčno-žilni in nenazadnje tudi skeletno mišni sistem, v primeru da ni pravočasno prepoznana in ustrezno zdravljena. Potrebno se je zavedati, da zaradi različnih vzrokov obstaja tudi vzajemna povezava med samo depresijo in osteoporozo. Tudi sama depresija namreč lahko v večini primerov negativno vpliva na osteoporozo.

Vsekakor je depresija resno obolenje, ki nedvomno zahteva zdravljenje. Na splošno, kljub najrazličnejšim opravljenim kliničnim študijam, SSRI inhibitorji še vedno veljajo za učinkovita zdravila z relativno zelo ugodnim profilom neželenih učinkov. V primeru prisotne osteoporoze pa je verjetno vseeno dobro poskrbeti za redni dnevni vnos kalcija in ustrezno raven plazemske koncentracije D vitamina.

Svetujem, da se o tveganju za poslabšanje osteoporoze ob jemanju Cipramila vseeno pogovorite še s svojo endokrinoligonjo. V kolikor se ji bo zdelo tveganje preveliko, vam specialist psihiater ali morda celo osebni zdravnik še vedno lahko tudi spremeni terapijo. Za starejšo generacijo antidepresivov, tako imenovane triciklične antidepresive, je bilo sicer ugotovljeno, da na kostno maso vplivajo v manjši meri kot novejši (SSRI), vendar pa imajo številne druge neželene učinke.

Svetujem, da se o vsem še enkrat natančneje pogovorite z zdravnikom – za začetek z endokrinologinjo. Potrebno je namreč pretehtati vsa morebitna tveganja na eni strani in koristi na drugi, nato pa se odločiti za ustrezno terapijo v kolikor je le-ta potrebna.

Lep pozdrav,

asist. dr. Boštjan Martinc, mag.farm., spec. PE Lekarna Mirje Trg MDB 2 Lekarna Ljubljana

New Report

Close