Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Cholesteatoma ?

Cholesteatoma ?

Pozdravljeni

že dalj časa se srečujem z omotico, glavoboli, pritiskom na očeh, nosu, ušesih, sedaj pa se mi je prvič pojavila še vrtoglavica. Obiskujem ORL specialista, ki mi je dal Urutal in vaje. Po 10 dneh je vrtoglavica počasi izginila, omotica in ostale težave pa še kar vztrajajo. Lani sem imela tudi operacijo na maksilarnih sinusih ( glivice), vendar sedaj pravijo, da je v redu in da naj ne bi bilo povezave s sinusi. Zanima me, kakšne preiskave bi morala še narediti pri ORL spec., da bi ugotovili vzrok zdravstvenih težav? Dosedaj sem Imela namreč testiranje sluha, RTG, MR glave. Je morda lahko možen vzrok tudi Cholesteatoma ( ne poznam imena v slovenščini ) ?
Hvala za pomoč.
Lp

Spoštovani,

vrtoglavica ni povezana s kroničnim glivičnim vnetjem sinusa.

Vrtoglavica nastane lahko zaradi okvare ravnotežnega organa v notranjem ušesu ali centralnega živčevja. Zelo pogosti so psihogeni vzroki. Omotica pa je bolj povezana z nihanjem krvnega tlaka.

Glede na vaše navedbe je šlo pri vas verjetno za vnetje ravnotežnega organa ali ravnotežnega živca. Funkcija se večinoma po nekaj mesecih v celoti povrne ali pa možgani premostijo okvaro s prilagoditvijo. Pomembno je predvsem izvajanje ravnotežnih vaj, pomaga tudi zdravilo za izboljšanje prekrvavitve v notranjem ušesu (betahistin).

Najpogostejši vzrok vrtoglavice je sicer BPPV (benigni paroksizmalni pozicijski vertigo), pri katerem se stresejo kristalčki v notranjem ušesu in prosto plavajo v tekočini notranjega ušesa. Napadi vrtoglavice trajajo nekaj sekund do minut ob določenih gibih. Ugotovimo in pozdravimo ga s posebnimi manevri, ki jih izvaja zdravnik specialist.

V notranjem ušesu se redkeje pojavljajo tudi Menierova bolezen, avtoimunske bolezni, itd. Holesteatom, posebna oblika kroničnega vnetja srednjega ušesa, se lahko širi v notranje uho – MRI glave bi to pokazal.

Okvare centralnega živčnega sistema se ugotovijo z MRI glave, ki ste ga imeli. S tem izključimo “resne” vzroke: tumorje, pomembne motnje prekrvavitve, možgansko kap, demielinizacijske procese (multipla skleroza).

Psihogeni vzroki niso zanemarljivi – stres, preobremenjenost, strah pred odprtim prostorom. Značilen je tudi pritisk v ušesih in za očmi. Pomagajo vaje in tehnike za sprostitev.

Lep pozdrav,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close