Chili
Pipi,
sem bila v J Ameriki in sem domov prinesla par chillijev. Ker sem norec na pekoče zadeve, sem ga hotela imeti tudi doma – ta je tak čist majčken, peče pa tako, da se ti oči zasolzijo, še preden ga sploh poskusiš. In sem seme posejala v lonček. Potem so zrasle čisto majhne rastlinice, v prvem letu so zrasle samo 10 cm visoko, v drugem še 15, zdaj je visok malo več kot 50 cm. In je še vedno v lončku. Letos je tudi prvič cvetel in razvil plodove, ki pa so žal vsi razen dveh odpadli. To je bila posledica tega, da sem ga prenašala, ker nisem imela balkona, na oknu pa premalo prostora – in če sem hotela okno zapreti, sem ga morala umakniti. Tako so najprej odpadali cvetovi, kasneje pa še plodovi. Dozorela pa sta dva.
Tudi jaz sem mislila, da je enoletnica. Zdaj pa ne vem – mogoče je drugače, ker ga imam v stanovanju? Moram vprašat koga iz J Amerike, kako je s tem.
Če najdeš kaj uporabnega, bom zelo vesela.
Lp, Yo
p.s. Ne bi ga rada “zafušala”, ker bom končno imela balkon in bi lahko dal več sadov.
Hoj Yo,
sem pogledala v tisto knjigo, a ni kaj obširnega. Piše o sladkih paprikah, ki so enoletnice, posebej o čilijih, ki naj bi imeli kar velike plodove in ne piše, če so enoletni ali večletni. Sem bila pa zelo presenečena, ko sem prebrala, da so pekoči feferoni trajnice in da rastejo grmičasto. Seveda pa ne prenašajo nizkih temperatur.
Jaz sem bolj nova vrtičkarica, me pa vse to strašno zanima (odkar sem šla živet iz Ljubljane). In prav tako obožujem pekoče. Če sta dva ploda dozorela, imaš kar nekaj semen, tako da ni panike, tudi če ti grmiček pride preč, čeprav bi bilo seveda škoda. Jaz bi ga kar pustila na miru, zmerno zalivala, pa kar bo, bo. Kaj več ti pa na žalost ne morem pomagat. Bi pa z veseljem posadila zadevo drugo leto na vrt in če imaš semenček ali dva odveč, se priporočam.
lp