Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Chagasova bolezen

Chagasova bolezen

Spoštovani,
Lepo prosim za informacijo ali Chagasova bolezen (parazit Trypanosoma cruzi) v Sloveniji absolutno ni prisotna ali morda le prisotna v takšni meri kot v Južni Ameriki in je zato pri nas manj poznana.
Moj 5-letnik je namreč v fazi raziskovanja žužkov… Ker jih kljub opozorilom prijema z roko, ga je pred dvema dnevoma ugriznil črni nosan (roparska stenica). Ker sem bila tudi sama presenečena, da takšna živalica sploh ugrizne, sem šla malo raziskovat po internetu za katero žival sploh gre in šokirana ugotovila, da te živali prenašajo Chagasovo bolezen. Mesto ugriza (prstek) je imel tisti dan malenkost nabreklo in pordelo, dan za tem ugriz praktično ni bil več viden. Zanima me ali je smiseln pregled krvi zaradi parazita (in kdaj) ali je to v našem prostoru povsem nesmiselno in so moje skrbi odveč.
Vnaprej najlepša hvala za vaš odgovor!

Chagasova bolezen je tropska bolezen, ki pa se je zaradi možnosti hitrih potovanj razširila tudi v Evropo. Aboslutno ni mogoče zatrditi, da prenašalca pri nas ne more biti.
Strokovni članki na temo Chagasova bolezen v Evropi:
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&ei=UegFXZrSMdKdsAfWlI7oDQ&q=chagas+disease+in+europe&oq=chagas+disease+in+europe&gs_l=psy-ab.3..0i19j0i22i30i19l3.15558.23464..23897…2.0..0.161.2975.6j20……0….1..gws-wiz…….35i39j0j0i131j0i10i19j0i13i30i19.XBMGls2viSA

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close