Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Cevke v ušesih in kopanje

Cevke v ušesih in kopanje

Pozdravljeni!

Hčerki (5,5) so vstavili cevki v ušesa. In seveda smo dobili navodila, da ne sme priti voda v ušesa.

Po nasvetu sem kupila komplet čepkov in traku (Ear bandt v Sanolaborju), ki naj bi bil menda dovolj za plavanje in kopanje – izvzeto je skakanje v vodo in potapljanje. K sreči otrok ne mara močenja las in tunkanja, vseeno pa se tudi pri plavanju lahko zgodi, da grejo ušesa pod vodo (valovi ipd.).

Zanima me ali je po vaših izkušnjah ta kombinacija čepkov in tega traku res dovolj oziroma najboljša rešitev pri kopanju in plavanju?

Bi svetovali še kaj drugega?

Bi morali za letos odmisliti počitnice na morju?

Vnaprej hvala za vaš čas in odgovor.

S cevkami so pač povezane določene omejitve…trak bo kar v redu, takega, ki bi bil 100% varen seveda ni. Hčerko tudi malo opozorite (kolikor bo zaleglo seveda). Morda pa planirajte morje avgusta ali kasneje, cevke ostanejo v bobničih običajno do 3 mesece, potem izpadejo (in se bobniča zarasteta). Vsekakor preverite stanje ušes pred odhodom na morje.
Prijetno dopustovanje!

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Hvala za hiter odgovor.

Jaz sem razumela da cevke ostanejo v ušesih od 6 mesecev do 1 leta? Tako so mi rekli na ORL kliniki. In še to ni rečeno, da bodo res same izpadle. Možno pa je tudi, da se luknjica ne bo zarastla.

Žal imamo dopust planiran že nekaj časa v juniju, saj nismo vedeli, da bo hčerka dobila cevke, prav tako gre septembra v šolo.
Je pa sreča v tem, da si tako ali tako ne mara močiti glave in da upošteva navodila, vseeno pa lahko po nesreči potunka glavo ali pa jo zalije val.

Kaj pa menite glede plavalnega tečaja? Je bolje, da to preskočimo? Vaditelji so rekli, da imajo izkušnje z otroki, ki imajo cevke. Saj nisem dovolj pametna…

Hvala za vaše nasvete!

Pozdravljeni!

Morda se je moje vprašanje kje izgubilo, zato vam pišem ponovno. Ker sem kar nekaj prebrala na temo cevk me zanima, zakaj nekateri tuji strokovnjaki pravijo, da je problem samo umazana voda in milnica? In da ni potrebe, da se otrok v bazenu in morju kopa s čepki in/ali trakom?

So to ustrezne strokovne raziskave, ki podpirajo te trditve? Zakaj pri nas tako strogo poudarjajo, da voda ne sme v ušesa? Tudi sama sem kot otrok imela perforiran bobnič in pogosta vnetja (odstranili so mi žrelnico in mandlje), paziti sem morala, da mi ni prišla voda v ušesa, vendar sem se vedno kopala brez čepkov in podobnega, dovolj je bilo, da se nisem potapljala in skakala.

Pravite tudi, da cevke izpadejo po 3 mesecih, nam pa so na ORL rekli, da so notri vsaj 6 mesecev do 1,5 leta. Tako ali tako pa gremo na morje že junija 🙂

Seveda bomo pazili na ušesa, toda že navadno umivanje las je zdaj cel projekt.

Ali bi vi odsvetovali plavalni tečaj, ki ga imajo v okviru učnega programa – hči bi imela čepke, plavalno kapo in čez še neoprenski trak, namestila bi ji jaz preden gre v bazen. Hči pozna svoje omejitve in tudi sicer ne mara močiti las in potopiti glavo pod vodo.

Hvala za dodatne informacije.

kopiram odgovor zdravnika:

***
V medicini ni nič 100%!
Po izkušnjah svetujemo, kot sem vam že opisal.
Povsem vas razumem ampak odločiti se morate sami….
lep pozdrav,

Igor Fajdiga
***

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Namrec mojmu sinu so dali v usesa cevke,namrec zanima me glede ciscenja uses, ali se se vedno cistijo z prsilom ki se imenuje Vaxol, pa potem iz palcko al kako gre,ker namrec se bojim cistit usesa odkler ima cevke.

Za odgovor se ze v naprej izkreno zahvaljujem

Narava je ustvarila ušesa tako, da posebnega servisa, vključno s čiščenjem, ne potrebujejo.
Če se bo pri sinu že pokazalo maslo v sluhovodu, ga očistite (z vatirano palčko) le iz povsem zunanjega dela in tako, da ga ne boste tlačila nazaj v notranjost. V sluhovod ne vkapavajte ničesar, tudi kopati se ne sme (da bi voda zalila uho) Pri tuširanju bodite previdni ali pa vstavite v zunaji del sluhovoda košček vate z malo kreme (Nivea ali podobne).

Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close