cerklaza
Pozdravljeni
Prva nosecnost 2017 rodila v 36 tednu zdravega fantka… maternicni vrat naj bi bil malo krajsi(24mm).Leta 2020 konizacija iz CIN3 v zdravo. Druga nosecnost nuhalna BP in vse vredu do 13 tedna ko sem opazila malo blago rozega izcedka in bolecine v medenici, sla na pregled in dobila stalez. cez en teden v 14 tednu spejeta na oddelek zaradi krvavitve in ob sprejemu povisani parametri CRP 120 L 11 maternicni vrat 16mm, zaprt…po 5 dneh sla domov plod Bp, plodovnice primerno, cerviks 17mm, bris negative. doma strogi pocitek. po 5 dneh spet krvavitev sprejem na oddelek cerviks 4mm , sicer zaprt ampak seveda napovedan splav… Plod BP plodovnice primerno. cez dva dni se je vse umirilo do splava ni prislo zato so mi “na vroce” naredili cerklazo vse bp brez krvavitev brisi negativni.Cez dva dni odsla domov.Po treh dneh doma obilna krvavitev z vecjimi koaguli in sprejeta na oddelek kjer sem se veckrat mocno zakrvavela, izgubila toliko krvi da sem potrebovala transfuzijo… Po 5 dneh mucenja pa je se zacela odtekati voda in ker je bilo nevarno tudi zame so cerklazo prerezali in zvecer je prislo do splava v 18 tednu. Ali je mozno da je res maternicni vrat tako hitro popustil ali je mogoce na vse skupaj vplivala tudi povisan CRP in Levkociti mi niso rekli, niso niti vedeli iz kje tako obilno krvavim saj je bilo z plodom vse BP do odtekanja plodovnice. Sedaj sem po 6 mesecih ponovno noseca sicer na zacetku 5 teden… Genikologinja je ze na pregledu pred zanositvijo rekla da se bo posvetovala za cerklazo. Ali mislite da je smiselno za ‘ vsak slucaj ‘ narediti cerklazo ali je splavu bolj pomagalo tudi hudo vnetje? Kako je po cerklazi? gres lahko na sprehod , morala bom hoditi po sina v solo, se lahko peljem 20 min do starsev na obisk ali je res strogi pocitek kar so me strasili ze sedaj pred splavom. 1 mesec sem samo lezala lahko sem sla samo na wc… rada bi se pripravila vnaprej da nebom vsa prestrasena. Bi pa rada prisla tudi k vam na nuhalno samoplacnisko ker sem iz gorenjskega konca pa me zanima kje vas lahko kontaktiram za pregled.
Lp
Spoštovani,
iz opisa dogajanja v vaši 2. nosečnosti je nemogoče ločiti med vzroki in posledicami. Visoki levkociti in CRP ničesar ne povzročajo, ker so le signal za prisotno vnetje, le to pa seveda lahko povzroči splav. Težko pa je reči ali je bilo v ospredju dogajanja vnetje in posledično krajšanje in odpiranje MV ali obratno. Če se bo na slepo delalo ponovno cerklažo in se podobna zgodba ponovi, spet ne bomo vedeli ali je razlog vnetje ali neuspešna cerklaža, v kolikor pa se cerklaža ne naredi in se zgodba ponovi brez vnetja, bomo vsaj za naslednjič vedeli, da je razlog popustljiv MV. V kolikor se tokrt odločiijo za cerklažo vsekakor priporočam, da se jo naredi takoj po nuhalni svetlini in absolutno po Shirodkarju, ne po MacDonaldu.
Spostovani,
Sem noseca 29 2/7 in imam cerklazo. To je tretja nosecnost. V prvi sem imela splav z 19 tedni, v drugi sem rodila z 28 tedni (imela cerklazo ter polihidramnij).
Ta teden imam pregled pri ginekologinji pa me zanima, ce je smiselno meriti MV (ce mi bo seveda predlagala) ali ne? Merjen je bil pri vas na morfologiji (40mm) in v 25 tednu (44mm). Pri vas sem ponovno narocena v 32 tednu.
Zadosca, da pocakam na pregled pri vas ali bi bilo dobro, da se vmes se preveri?
Sprasujem cisto iz vidika, da bi bilo cim manj vaginalnih pregledov, ce niso nujno potrebni.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
če je vaginalni UZ za merjenje MV opravljen strokovno, prav nič ne ogroža nosečnosti, o smislu pretiravanja z merjenji pa se seveda splača razmislit. Če namreč ni prav nobenih težav, mislim, da vmesno merjenje ni potrebno.