Cerklaža
Pozdravljeni.
Torej leta 2016 sem imela LETZ poseg.
Leta 2018 sem prvič rodila. V bolnico sem bila sprejeta v 34.tednu zaradi odtekanja plodovnice. V 35/2 sem rodila z sprožitvijo poroda (tudi sprožitev odpiranja MV), ker je bila vidna sprememba na krvi. Rodila sem zdravega otroka, ki je potreboval le par dni tople posteljice.
V letu 2019 in 2020 se imela dva splava in sicer prvega takoj v 8.tednu – prazna gestacijska vrečka (spontana ktvavitev).
In drugega v 10.tednu zaradi nepravilnega razvoja in neustrezne velikosti. srček je nehal biti. Imela sem abrazijo.
Leta 2021 sem drugič rodila. Sprejeta v bolnico v 32. 3/7 tednu prav tako zaradi odtekanja plodovnice in v 33. 5/7 (zaradi patološkega CTG) rodila zdravega fantka. Dan prej so bili vnetni parametri normalni, prejemala sem antibiotično terapijo ob PROM in maturaciijsko terapijo. Ob vaginalnem pregledeu je bilo na dan poroda ustje nezrelo, dodatni UPM – motna in smrdeča plodovnica. Kljub hidraciji CTG še vedno patološki, odločili so se za dokončanje nosečnosti z nujnim carskim rezom.
In sedaj sem ponovno noseča. Včeraj v 12. 0/7 tednu pri vaginalnem ultrazvoku ugotovljena dolžina MV samo 24 mm in predlog za cerklažo.
Kakšno imate mnenje? (sama mislim, da bi bila to možna rešitev – zaradi dosedanjih prezgodnjih porodov). Ali cerklaža prepreči tudi prezgodnje odtekanje plodovnice?
Kakšna je možnost, da donosiš otroka glede na zgodnjo cerklažo?
Kaj je treba paziti in kako preprečiti vnetja po cerklaži? Ali je veliko možnosti za splav?
Spoštovani,
vaš problem ni popustljiv MV ampak amnionitis zaradi infekcije, ki se očitno prebije skozi vaš MV. Ko so se 2. odločili za sproženje poroda, je bilo treba celo dodatno inducirati porod. Torej cerklaža pri vas ni rešitev ampak lahko še dodatno zaplete situacijo. Pri vas je zelo pomembno vzdrževati zdravo vaginalno floro skozi vso nosečnost ter abstinenca od spolnih odnosov. To je moje mnenje na podlagi podatkov, ki ste jih podali o prejšnjih nosečnostih. Sicer pa dolžina MV pri 12 tednih ni nikakršen pokazatelj problemov. Dolžina MV postane merodajna šele po 18 in pred 24. tednom nosečnosti, ko pa je res za cerklažo že prepozno.
po tem, kar vem iz vaše pripovedi, bi se jaz za cerklažo ne odločil. Vaginalno floro pa se vzdržuje z abstinenco od spolnih odnosov + redno, vsaj 3x tedensko uporabo vaginalnih vložkov na osnovi mlečne kisline (Vagisan, Vitagin-C, Laktogin ipd.).
ni pravila. V več kot polovici primerih se MV takoj po odstranitvi cerklaže razpre, porod pa začne v nekaj urah do nekaj dneh. v drugi polovici pa MV še kar vztraja in vztraja in v nekaterih primerih moramo porod celo sprožiti.
Spostovani,
V 1. Nosecnosti sem imela SS v 20 tednu. Splav se je zacel s popadki, v cca 4h splavila. Imela sem abrazijo in cez 1 mesec histeroskopijo zaradi rezidue. Infekcije ni bilo. Plod in posteljica genetsko pregledana, vse bp. Mnenje kamre, da niso nasli osnovnega vzroka za splav. V drugi nosecnosti so mi preventivno naredili ceklazo v 14 5/7 tednu (po shirodkarju). Nosecnost je potekala ok, v 26. Tednu so se mi zaceli popadki, ki so jih uspeli zaustaviti. Takrat so me hospitalizirali, na oddelku sem bila se 14 dni in rodila z 28 tedni.
Ker si zelim se enega otroka in vem, da me caka cerklaza, me zanima koliko je problem dvigovanje in nosenje otroka (cca 10kg), krajsi sprehodi in opravljanje gospodinjskih del? Se lahko popadki zaradi tega sprozijo prej?
V drugi nosecnosti sem sicer imela se polihidramnij (afi 29cm v 28tednu). Mozni vzroki so zanj so bili izkljuceni. Koliko je to prevec plodovnice? Verjetno bi prisla sicer nekoliko dlje s tedni?
Lp, Anja
Spoštovani,
res je. Hidramnij lahko močno poveča volumen maternice, to pa je najpomembnejši razlog za predčasno odpiranje MV in porod. Težko rečem, kolikšen je hidramnij z AFI 29, ker tega indeksa ne maram, kajti večji kot je hidramnij, manj je AFI točen, ker se plod med merjenjem prestavlja stran od sonde in s tem umetno povečuje tudi indeks AFI. Raje kot AFI uporabljam globino največjega žepa plodovnice. Domnevam pa, da je bila maternica s toliko plodovnice “zapolnjena” približno toliko kot bi bila po 37. tednu nosečnosti. Dvigovanje in gibanje ne vplivata na tlak v maternici, zato menim, da to na sprožitev poroda skoraj nima vpliva.
Spostovani,
najlepsa hvala za odgovor. Ce se hidramnij torej ne ponovi, teoreticno obstajajo kar velike moznosti, da nosecnost pripeljem dlje (ob odsotnosti drugih tezav seveda). Ginekologinja mi je dejala, da mi bo takoj predpisala progesteron dabroston in magnezij? Je po vase to potrebno, ima kaksen doprinos ali ne?
V prvi nosecnosti sem sicer si vstavljala estimo, v drugi pa utrogestan, pa nebi rekla, da je imelo kaksen ucinek. Kaksno je vase mnenje?
Lp, Anja
Spoštovani,
se strinjam, da brez hidramnija možnosti za daljšo nosečnost obstaja, menim pa, da obljubljeni progesteron in magnezij prav ničesar ne izboljšata.
Zdravo,
V prvi nosečnosti leta 21/22 sem bila zaradi skrajšanega materničnega vratu v 24 tednu (0,8 cm) sprejeta v porodnišnico, kjer sem bila cca 5 tednov na strogem ležanju. V tem času se maternični vrat ni skrajšal, po nekaterih meritvah se je celo podaljšal za 2 mm.
Potem sem bila odpuščena domov na strogi počitek. Nazadnje so mi morali porod zaradi manjših mer ploda (ob porodu je tehtal 2480g) v 38. tednu sprožiti.
Zdaj sem ponovno noseča. Zdravnica razmišlja o morebitni cerklaži. Sama sem nagnjena k vnetjem, zato me skrbi, da nebi s tem naredila več škode kot koristi. Kakšno je vaše mnenje glede cerklaže v mojem primeru in kaj mi priporočate?
Naj še omenim, da sem bila v prvi nosečnosti kar aktivna, telovadila ipd., temu se bom zdaj odrekla in hodila samo na sprehode.
Hvala.
Spoštovani,
glede obnašanja MV je pravzaprav vsaka ženska sama sebi najbolj realna kontrola. Če se vam je torej v 1. nosečnosti MV močno skrajšal in vam na videz dvignil tveganje za prezgodnji porod, ki se potem ni uresničil, potem bi v 2. nosečnosti ubral enako pot kot v prvi, torej brez cerklaže. Drugo bi bilo, če bi se vaš MV odprl in bi zgolj zaradi srečnih okoliščin (odsotnost infekcije) donosili v kasno 3. tretjino nosečnosti. Ampak vaš MV se pravzaprav sploh ni odprl, torej ni popustljiv.
Spostovani,
Pred casom sem vam pisala glede poteka prejsnjih nosecnosti in ste se strinjali glede cerklaze v naslednji nosecnosti, ampak prej in sicer med 12 in 13 tednom. Sedaj sem naredila test, ki je pozitiven. Zadnja M. Je bila 14.1.2024.
Zanima me, ce je mozno, da bi mi cerklazo po shirodkarju opravili vi? Vem, da je se zgodaj in da moram prvo opraviti prvi pregled ter nuhalno, ki mora biti ok. Ampak me vseeno zanima, ce je to opcija, saj vam bolj zaupam. Zanima me tudi ali je bolje tudi nuhalno opraviti pri vas potem? Dela jo sicer tudi moja ginekologinja. V prejsnih dveh nosecnostih sem bila sicer pri vas in sem bila zadovoljna, zato bi tudi tokrat raje zelela k vam.
Hvala in lep pozdrav!
spoštovani,
kar zadeva NS ni pogoj, da jo opravim jaz. Po preverjanju datumov pa zgleda, da bi bil čas za cerklažo nekje koncem 1. tretjine do polovice aprila meseca. Ne vem sicer, od kje ste in kje imate ginekologa, ampak, če bi ga slučajno imeli znotraj sistema ZD Ljubljana, imam po novem možnost zanje opravljati tudi presejanje z NS in DHT na napotnico oziroma na javne stroške. Če ne, nič hudega. Takoj, ko opravite NS se lahko dogovoriva za datum sprejema v porodnišnici Ljubljana ter cerklažo.
Spostovani,
zal nisem znotraj sistema ZD Ljubljana. Ginekologa imam na Brezovici. Na NS sem bila v prejsnjih nosecnostih pri vas samoplacnisko v Postojni. Jo tam se opravljate?
Ce NS ne opravim pri vas, kako vas najlazje kontaktiram za datum sprejema in cerklazo? Da napotnico osebni ginekolog prav za k vam ali v porodnisnici LJ potem povem, da bi zelela vas?
Hvala in lep pozdrav
Aha! V Postojni tudi še delam in glede na to, da se ta preiskava dela tam na stroške ZZZS, vas zdaj ne bi nič stalo razen stroškov poti. Lahko se torej naročite tam. Delam pa praviloma ob četrtkih in tu pa tam kak ponedeljek. Napotnica za cerklažo je splošna, dogovorila pa se bova lahko tudi tu na forumu, morda je le bolje, da v zasebnem delu.
Pozdravljeni,
danes sem bila na prvem pregledu in zaenkrat izgleda vse v redu. Izdala mi je napotnico pod zelo hitro, da se narocim na perinatalni pregled v porodnisnici LJ, da se dogovorimo okrog cerklaze. Se normalno narocim in tam povem, da bi zelela, da mi cerklazo delate vi?
Sprasujem, ker nazadnje me je od zacetka vodila ista oseba (pregledi, posveti) katera mi je potem tudi naredila cerklazo.
Hvala in lep pozdrav
Spoštovani,
cerklažo delam praviloma čim prej po NS, zato bi predlagal, da se mogoče najprej naročite k meni nekam na NS (Postojna, porodnišnica Ljubljana) in takrat mi omenite tudi cerklažo, pa vam dam navodila, kdaj priti v porodnišnico na sprejem. Vaš osebni ginekolog naj vam pred tem zgolj opravi še bris nožnice na patogene bakterije in s seboj prinesete izvid. Na sprejem pridete praviloma na nek torek ali četrtek zjutraj, na oddelku opravijo nekaj osnovnih preiskav ter organizirajo sestanek z anesteziologom, enkrat sredi dneva opravimo cerklažo, naslednji dan pa praviloma lahko zapustite porodnišnico.
Pozdravljeni,
Najprej hvala odgovor. Naslednji pregled, ki je v ubistvu NS pri njej, mi je danes dolocila, da imam 9.4.2024. Brisa na patogene bakterije mi danes ni vzela. Pregleda prej nimam. Rekla je, da mi jo da takoj po 11. Tednu, ravno zaradi ceklaze, ki sem omenila, da naj bi se jo naredilo ze med 12. In 13 tednom. ZM sem imela 14.1.2024. Doma sem ugotovil, da je to vbistvu ze 12 2/7.
Bi se pri vas lahko dogovorila prej?
Glede napotnice…veljavna je samo 7 dni in ni napotnica za cerklazo pac pa za pregled nosecnice na sekundarni ravni. Kaj naj potem s tem? Se narocam ali povem, da mi je bilo ze prejsnjic receno, da v naslednji nosecnosti ponovno cerklaza. Nevem ali je v mojem primeru dodatni pregled sploh potreben. Menjala sem ginekologinjo, zato mogoce tudi taksna obravnava. Prejsnja mi je dejala cerklaza definitivno. Istega mnenja ste bili vi.
Kaj predlagate glede datuma za NS in glede napotnice, kjer se moram narociti v 7 dneh?
Hvala in lp
Spoštovani,
tole trgovanje ali nadzor z veljavnostjo napotnice ne OK oziroma sploh ne vem, če drži, kajti napotnica za zelo hitro drži 2 tedna, za hitro 1 mesec in za redno do 6 mesecev. Le za nujno velja le 24 ur. Tedenske napotnice ni. Ni problem, če NS opravite pri svoji ginekologinji, ampak napotnica za cerklažo naj bo hitra (ne zelo hitra niti nujna). Pokličite svojo ginekologinjo in ji povejte, da ste dogovorjeni za cerklažo v Ljubljani in da potrebujete bris nožnice na patogene bakterije, ostalo bomo opravili na nekajurni pripravi na dan sprejema za cerklažo sami. Cerklažo pa lahko opravimo kadarkoli do 16. tedna, a zagovarjam mnenje, da je vseeno dobro čim prej po NS.