Cerazzette in povišanje telesne teže
Pozdravljeni,
po drugem porodu (julija 2010) sem pričela jemati kontracepcijske tabletke Cerazzete in jih od tedaj jemljem z vmesnim štirimesečnim premorom (od avg do novembra 2011). Moja težava je v tem, da sklepam, da se zaradi omenjenih tabletk redim. Tako prvo kot drugo nosečnost sem se zredila za približno 18 kg. Po prvem porodu sem zelo hitro shujšala na 59 kg. Začetna teža v prvi nosečnosti je bila 57 kg, po drugem porodu – ko sem jemala cerazzete – pa teža nikakor ni hotela tako hitro dol. To sem sicer pripisovala govoricam, da po drugem porodu težje shujšaš. Pa vendar, ko sem julija 2011 prekinila s tabletkami sem v mesecu in pol shujšala za 4 kg in prišla ponovno na 58 kg, nato pa sem v začetku decembra ponovno pričela jemati omenjene tabletke in do sedaj (torej dobre tri mesece) spet pridobila 5 kg. Trenutno res nisem na nobeni dieti, a toliko pa spet ne pojem, da bi tako zelo pridobivala na teži. Pri tem naj povem, da mi je tudi prijateljica, ki je sicer imela mireno (pravijo, da je enak hormon) rekla, da se je tudi ona v podobnem časovnem obdobju zredila za pet kilogramov. Naj dodam še, da sem se za tisti štirimesečni vmesni premor odločila, ker sem nekajkrat pozabila vzeti tabletke – imela sem neprimerno uro jemanja.
Zanima me vaše mnenje – ali menite, da so lahko tabletke cerazzete razlog za povišanje moje teže. Poleg tega vas prosim, da mi svetujete za kakšno kontracepcijo naj se odločim, saj bi rada prekinila s tabletkami. Če ima mirena res enak hormon, potem v tem ne vidim nobenega smisla. Zanima me, kakšno je vaše mnenje o klasičnih spiralah in kakšen način delujejo oz. kako preprečijo nosečnost? Res ne vem, kaj naj naredim, saj to poviševanje telesne teže ne pelje nikamor.
Najlepša hvala in lep pozdrav.
Tabletkam zmotno pripisujemo redilni učinek. Cerazette sicer lahko zadrži v telesu vodo in se ta pozna na teži, kombinirane tabletke pa lahko nekoliko povečajo apetit. Praviloma pri redni in pravilni prehrani sprememb telesne teže ni. Najprej se splača urediti prehrano( najmanj 3 pravilno sestavljeni obroki) in poskrbeti za redno telesno aktivnost. pri veliki teži in neuspešnim zgornjim ukrepom pa je dobro preveriti še delovanje ščitnice. Maternični vložki nehormonski in hormonski na težo ne vplivajo in so tudi zanesljiva zaščitapred nosečnostjo. Nehormonski deluje tako, da v votlini maternice ustvari razmere, ki spermijem ne omogočajo preživetja. priporočam, da se temeljito pogovorite z vašim ginekologom.