cerazette po porodu
pozdravljeni!
stara sem 35 let, pred 7,5 meseci sem rodila s carskim rezom, porod je bil bp, ves čas polno dojim. po cca 6 tednih sem začela jemati cerazette. zanima me kakšna je možnost zanositve glede na to, da še nisem dobila menstruacije, oz.glede na to da ves čas jemljem cerazette, a bom sploh dobila menstruacijo, če pravijo da po določenem času jemanja tablet men.ni več.lp
Ko pričnete uporabljati Cerazette takoj po porodu, ko še ni menstruacije, je zelo verjetno, da menstruacije še dolgo časa ne bo, lahko vse do prenehanja uporabe teh tabletk. Možnost zanositve je ob pravilni in redni uporabi Cerazette – kljub odsotni menstruaciji – izjemno majhna, manj kot 0,5%.
Gestagenska kontracepcija edina ne moti dojenja oz. bolj natančno ne prekine izločanja mleka, zato je primerna za doječe matere. Ker ne vsebuje estrogena, ki lahko povzroča težave, je primerna tudi za ženske, ki imajo določene bolezni pri katerih je uporaba kombiniranih hormonskih preparatov prepovedana. tako kot katerakoli hormonska kontracepcija cerazette poskrbi za majhno izgubo krvi pri menstruaciji brez bolečin. Na začetku uporabe , kadar začnemo ob menstruaciji, so možne vmesne krvavitve ali podaljšane vendar šibke menstruacije. Če začenjate takoj po porodu brez menstruacije, je večja verjetnost, da dlje časa ne bo nobene krvavitve, kar pa je z vidika izgube krvi ugodno za zdravje. Za razliko od ostalih hormonskih preparatov se jemlje kontinuirano, torej brez vmesnih pavz.