Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje123

Cepljenje123

Pozdravljeni,

zgodila se mi je huda neprijetnost. Sin je star 3 mesece in šla sva na obvezno cepljenje proti oslovskemu kašlju. Pediatrinja mi je pred cepljenjem rekla, da ga bomo danes cepili proti oslovskemu kašlju in naštela še ostale bolezni proti katerim bo cepljen.

Po prihodu domov mi nekaj ni dalo miru in pregledala sem cepilno knjižico, poguglala. Ugotovila sem, da ga je cepila še proti pnevmokoku, kar sploh ni v okviru obveznega cepljenja, temveč je zgolj priporočeno.

Niti z besedo me ni vprašala ali ga lahko cepi proti pnevmokoku ali pa povedala, da je to priporočeno cepljenje, jaz pa na pamet nisem vedela vseh bolezni v okviru katerih se cepi v okviru obveznega cepljenja, temveč sem ji zaupala, da ga bo cepila po programu cepljenja, za vse ostalo, kar je priporočeno, pa da me bo prej vprašala. Samovoljno si je vzela pravico in ga cepila. 

Naj povem, da je otrok zdrav, ni rojen prezgodaj, nima sorojencev, nima stikov z otroci, tudi zelo pazim, nihče ne kašlja vanj ali kaj podobnega, ni zima ali jesen, skratka ni nobenih rizičnih dejavnikov (o katerih sem naknadno poguglala, ko sem ugotovila, d je cepljenje priporočeno), ki bi opravičevali njeno ravnanje. Poleg tega se je to cepljenje uvedlo zastonj šele od leta 2015, kar pomeni, da ni niti še dobro ustaljeno.  

Zavedam pa se, da zdaj je kar je. Zanima me, kako lahko preprečim nadaljnja cepljenja proti pnevmokoku, ki ga ne želim in ga nikoli nisem želela (želela sem samo obvezno cepljenje proti oslovskemu kašlju in ostalim boleznim v okviru programa obveznega cepljenja)?

Glede na to, kar sem o tem prebrala na internetu, sem nekekako dognala, da če je cepljen prvič, mora biti še drugič, medtem ko 3. odmerek je poživitveni in tukaj bi jaz zadevo ustavila in 3. odmerka ne bi dobil. Ali bi šlo tako, ali lahko ustavim že pri drugem odmerku? (Skrbi me, da bi bila zadeva takšna kot pri antibiotikih, da ko enkrat začneš jemati, ne smeš nehati.) 

Skratka kdaj lahko ustavim to cepljenje brez posledic za njegovo zdravje? Če bom tiho, ga bo pediatrinja itak samovoljno cepila do njegovega petega leta, kar se mi zdi izjemno škodljivo – verjetno so stranski učinki na dolgi rok (kakšna huda nevrološka bolezen kakor epilepsija ali celo smrt).

Hvala in lp, 

Spoštovani, cepljenje proti pnevmokoku je uvrščeno v Program cepljenja predšolskih in šolskih otrok. Sicer ima res status Priporočenega, a to ne pomeni, da je kakorkoli manj preskušeno, koristno, kot vsa ostala. (V večini sosednjih držav so vsa cepljenja priporočena in cepljenje proti pnevmokoku v programu mnogo dlje, kot pri nas). Obveznost se predvsem nanaša – na preprečevanje izjemno hitrega prenosa v populaciji (saj se povzročitelji hitro širijo), razen pri tetanusu, kjer je okužba, če do nje pride, fatalna. Pri prevmokoknem cepljenju pa je v ospredju individualna zaščita pred invazivnimi prevmokoknimi okužbami (pljučnica, meningitis), ki običajno nastanejo v povezavi z drugimi okužbami. Pnevmokokno cepljenje je visoko koristno in ima glede zaščite in koristnosti povsem enak status kot cepljenja, ki so “obvezna”. Glede na pomemben cost/benefit je s Pravilnikom tudi uvrščen v Program cepljenja predšolskih otrok, ki ga krije ZZZS. Vaši pomisleki so povsem neutemeljeni. Če želite cepljenje vseeno prekiniti, pa naslednjič poveste, da ne želite nadaljevanja. Otrok pač ne bo zaščiten (tveganje za invazivne pnevkokne okužbe bo imel pač večje), odgovornost za odločitev pa je pač vaša. https://nijz.si/nalezljive-bolezni/cepljenje/pnevmokokne-okuzbe-in-cepljenje-vprasanja-in-odgovori/ Tisto o smrti in epilepsiji je pa čista neumnost.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close