Cepljenje z zamikom
Spoštovani,
sin zaradi zdravstvenih težav do 4 leta še ni bil cepljen.
Kakšen program cepljenja je priporočen oz predviden v takem primeru? Predvsem me zanima časovno.
Poleg tega me zanima ali so na voljo samo kombinirana cepiva ali morad tudi enovalentna (npr. samo proti tetanusu, ali ošpicam…). Nekoč sem zasledila da je v tujini možno tako cepljenje, torej samo za eno bolezen. Kako potem cepite otroka ki je npr že bil cepljen proti tetanusu, verjetno ne z trivalentnim cepivom ali pač?
Ali je za cepljenja za otroke na voljo več vrst cepiv proti isti bolezni ali imajo vse ustanove enaka cepiva?
In še na koncu, ali je možno po opravljenih cepljenjih preveriti ali je otrok sploh razvil protitelesa? Kdaj, kje,..verjetno ZZZS tega ne krije?
Hvala in lepo pozdravljeni!
Otroke v starosti 4 let cepimo po prilagojeni shemi. 2x proti davici-tetanusu-oslovskemu kašlju-otroški paralizi in hemofilusu infeluence B s presledkom 1 meseca in nato revakciniramo po 6-12 mesecih. Istočasno s prvim odmerkom cepimo proti ošpicam-mumpsu-rdečkam.
Cepiva se nabavljajo centralno, torej je na voljo v nekem času ena vrsta cepiva (proizvajalca)
Cepljenje ločeno ni priporočljivo. Ker ni dokazov, da je to boljše, ni dokazov, da bi bilo več neželenih pojavov in konec koncev vnesete v telo pri 5 ločenih cepivih 5 odmerkov vseh dodanih snovi. Nekaterih cepiv ločeno sploh ni možno dobiti, nikjer v Evropi.
Če je bil otrok že cepljen proti tetanusu (ostalega pa ne) in to trikrat, potem imamo problem. Ker ne želimo več cepiti proti tetanusu, ločenih cepiv (razen za otroško paralizo), pa ni. Če ni bil cepljen 3x, potem cepimo s kombiniranim cepivom tolikokrat, da prejme 4 odmerke tetanusu (skupaj).
Samoplačniško je seveda možno pregledovati titre po cepljenju, na stroške ZZZS pa samo v primeru, da je to potrebno.