Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu in hepatitisu B
Pozdravljeni,
na vas se obračam z vprašanjem glede cepljenja sina (6 let).
V četrtek je bil cepljen s 4. odmerkom proti KME in 2. odmerkom proti hepatitisu B. Včeraj (ponedeljek) pa je ponoči dobil vročino 39,0, večer pred tem pa je bil že zelo utrujen in slaboten, enkrat je potožil, da mu je slabo (slabost je kasneje minila). Dobil je paracetamol. Danes vročine nima (36,8) in tudi počuti se dobro.
Zanima me, ali bi vročina in utrujenost/slabotnost 4 dni po cepljenju lahko bila posledica cepljenja? V kakšnem časovnem okviru lahko pri teh dveh cepljenjih pride do reakcij? Res samo v 48 urah ali je to posplošeno, ker je tako pri večini? V kolikor je to reakcija na cepljenje, ali se lahko pričakuje pri naslednjem cepljenju s katerim od teh cepiv še burnejšo reakcijo?
Sem klicala tudi sinovo zdravnico, a je nisem dobila na telefon, medicinska sestra pa mi je rekla, da so reakcije na cepljenje v 48 urah, kasneje pa ne in da je za sinovo vročino kriv po vsej verjetnosti kak virus.
Naj povem še to, da je bil 16.6. cepljen s prvim odmerkom proti hepatitisu B in 2. odmerkom proti OMR. 3 tedne po cepljenju je za en dan dobil vročino 39,2, utrujenost in bolečine v mišicah, potem pa po enem dnevu, kot da se ni zgodilo nič. Bil je popolnoma zdrav. Takrat sem to pripisala kakšni virozi. Bi to lahko bilo od cepljenja? V knjižici Združenja zdravnikov družinske medicine piše, da lahko do nekaterih reakcij pride tudi mesec dni po cepljenju. Kakšno je vaše mnenje?
So bila cepljenja proti toliko boleznim v mesecu in pol po vašem mnenju preveč za imunski sistem?
V preteklosti težav s cepljenjem razen kakšne lokalne rdečine, oteklinice in bolečine na mestu vboda ni imel pri nobenem cepljenju.
Hvala za vaš čas in odgovore. Želim vam lep dan.
Lepo pozdravljeni,
Maja
Deček je bil cepljen z dvema mrtvima cepivoma istočasno, kar je svetovano in ni opisanih več pojavov po cepljenju kot pri posamičnih odmerkih. Cepljenje ne zmanjšuje, pač pa povečuje imunski odgovor v celoti.
Najpogostejši pojavi, pridruženi cepljenju, so vročina, ki se pojavi in izzveni v roku 48 ur, pri nekaterih cepivih pa so lahko pojavi po cepljenju tudi še kasneje, vendar ne kot vročina. Je pa tudi res, da vsega ne vemo o dogajanjih v telesu. Zagotovo pa velja, da je vročina znak obrambe telesa, za katerikoli vzrok se že mora boriti. Po vročini običajno telo tvori protitelesa, kar prvzaprav želimo doseči s cepljenji.
Zaenkrat ni videti, da bi bilo kaj resnejšega, kar se tiče opravljanja bodočih odmerkov.