Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Cepljenje dojenčka

Cepljenje dojenčka

Lep pozdrav

Imamo tri mesece staro deklico in smo tik pred cepljenjem.
Zanima me ,če paralitična oblika poliomielitisa-otroške paralize nastopi res samo pri cepljenih osebah in sicer na tistem udu ,kjer so vbrizgali cepivo proti kakšni drugi bolezni. Bolezen naj bi imela celo ime-izzvani poliomielitis.
Zanima me tudi ,zakaj je potrebno cepljenje proti tetanusu,ker kot vem ni nalezljiva bolezen in se lahko cepi takoj po poškodbah.
Ali se je mogoče v Sloveniji cepiti za DTP-r,ločeno za vsako bolezen posebaj ?

Spoštovani!
Otroško paralizo v naravi povzročajo 3-tipi divjih virusov polio: tip 1, tip 2 in tip 3. Vsi trije tipi divjih virusov lahko povzročijo paralitično obliko otroške paralize. Če osebi, ki je okužena z divjim virusom otroške paralize oziroma je v fazi inkubacije za to bolezen, damo neko zdravilo (ali cepivo) neposredno v mišico (intramuskularna aplikacija), povečamo tveganje za nastanek ohromelosti okončine ali področja, v katero smo vbrizgali zdravilo – torej izzovemo paralizo. Zato med epidemijami otroške paralize ali že ob posamičnih pojavih te bolezni med prebivalstvom opozorimo vse zdravnike in bolnišnice, da zmanjšajo dajanje zdravil (ali cepiv) neposredno v mišice na minimum.

Opisani pa so zelo redki primeri ohromelosti okončin oz. mišičnih okončin po samem cepljenju proti otroški paralizi (približno 1 na milijon cepljenih), kjer je ohromelost povzročil cepilni virus. Oralno cepivo proti otroški paralizi (OPV) je namreč pripravljeno iz oslabljenih cepilnih živih virusov treh različnih tipov. Ohromelost mišic pa ni možna, če cepljenje izvajamo s t.i. IPV cepivom proti otroški paralizi, ki je pripravljeno iz mrtvih (inaktiviranih) virusov. Slabost IPV cepiva pa je, da daje nekoliko slabšo zaščito sluznic kot OPV cepivo, ki je pripravljeno iz oslabljenih živih virusov.

Povzročitelj tetanusa (Bacillus tetani) ob neugodnih življenjskih pogojih (brez hrane, vode in toplote) tvori t.i. spore, ki se nahajajo praktično povsod: v zemlji, prahu, rji, …. Spore v prahu, zemlji,… preživijo zelo zelo dolgo. Okužimo se ob opraskanju, zaprtem vbodu (ali samo vbodljajčku), umazani rani… Pogosto ranice sploh ne vidimo, saj lahko zadošča že majhen vbod s trnom oziroma opraskanina s trnjem vrtnice. Včasih smo imeli večje število primerov tetanusa novorojenca, ki ga danes praktično ne poznamo več. Za to sta 2 razloga: 1. ker so vse nosečnice proti tetanusu cepljene in se prenašajo protitetelesa iz materinega krvnega obtoka preko posteljice v plod; 2. zaradi izboljšanih pogojev asepse ob samem porodu. Ko materina protitelesa iz otrokove krvi pričnejo izginjati (do 6 mesecev po rojstvu), je potrebno proti tetanusu zaščititi otroka samega. Čakati na poškodbo je nevarno in nesmiselno iz 2 razlogov: 1. poškodbe (kot rečeno) vedno ne vidimo; 2. ob poškodbi je potrebno razen cepiva dajati že izdelana tuja protitelesa (ki so tuje beljakovine, na katere so možne tudi alergije). Traja namreč okoli 4 tedne, da cepljena oseba uspe proti povzročitelju izdelati lastna protitelesa.

V Sloveniji imamo monocepivi za davico in tetanus; kombinirano cepivo davica-tetanus in kombinirano cepivo davica-tetanus-oslovski kašelj. Cepljenja z monocepivi izvajamo v posebej določenih indikacijah.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close