Cepljenje DiTePer
Živjo,
moj tri mesece star sin ima alergijo na KML in jajca, ki se kaže z sluzjo in krvavimi nitkami v blatu. Je polno dojen, a kljub moji 2 mesečni strogi dieti še vedno stanje ni ravno dobro, zato sem pri pediatrinji odklonila prvo cepljenje. Prosila sem jo tudi za ime cepiva in dala mi je slovenska navodila za cepivo INFANRIX-IPV+Hib, za katerega mi je rekla da je enotna dobava za celo Slovenijo, tako da predpostavljam, da vse otročke cepijo z njim. Pomožna snov tega cepiva pa je LAKTOZA!!! in v navodilih piše, da se otroka ne sme cepiti s tem cepivom, če je alergičen na katerokoli učinkovino ali pomožno snov cepiva. Dobila sem sicer napotnico za cepljenje pod nadzorom na Pediatrični, ampak če cepijo z istim cepivom, kako lahko cepijo alerigčne otroke?
Ali ima katera izkušnjo s cepljenjem alergičnega otroka na KML na Pediatrični?
Midva bova šla verjetno še na dodatne preiskave, ker blato ni v redu in ne bom pustila cepiti otroka dokler ne bo zdrav. Kako ste se ve soočile s tem problemom? Ali ste otroke cepile kljub temu in ali so imeli kakšne reakcije?
Hvala za odgovore in lp.
laktoza ali mlečni sladkor. laktozna intolernaca se po mojih informacijah, ki sem jih dobila pri gastro.ugotavlja z obremenitvijo in ne klasično z pric testi ali po krvi.
no mi kljub znani alergiji na KM smo to cepljenje prestali brez zapletov.
običajno gre pri alergiji na KM za alergijo na mlečne beljakovine. med tem ko laktozna intoleranca ni alergija na KM temveč neprenašanje mlečnega sladkorja oz. laktoze.
pri cepljenu pod nadzorom pa gre za to, da sta v bolnišnici in vsaj mi smo pri cepljenju za MMR zaradi alergije na jajca, dobili antialergik in bili opazovani zaradi možne neželjene reakcije. claritine pa smo potem morali jemat še nekaj dni.
lej pri nas je tako, da hodimo vsake pol leta na kontrolne teste zaradi alergije na KM in jajca, ter oreške (konkretno arašide). tako imamo dva krat letno nov izvid. posebej na druge sestavine cepiva nas niso testirali. pri cepivu na MMR je opozorilo da je potrebna pazljivost pri alergiji na jajca in že to da je na jajca tudi alergična, konkretno samo na beljak, je bilo dovolj da so nas predali na cepljenje pod nadzorom. v bolnišnici ni bilo nič posebnega. bilo je enih 4 otroci in zraven starši. prideš za sprejem, ni bilo potrebno nič preoblačit otroka v pižamico. zraven rabiš izvide iz katerih je razvidno zakaj tak ukrep cepljenja. pol pa zdravnik ki cepi otroke najprej pregleda, če so zdravi, in šele potem cepi. vsi so najprej dobili žličko Claritine sirupa, cca. 30 min pred cepljenjem. potem ostaneš tam še 4 ure. tako ima otrok v b olnišnici kosilo, se igra. če ni nič narobe greste domov. drugače pa je sestra in dzravnik vedno nekje v bližini. pred dovoli da greste domov otroka še enkrat pregleda če ni kakega novega izpuščaja.
(en otrok zaradi asmatičnih težav ni bil cepljen, jima je dal pumpice in navodila za aprej. potem pa naročil da pokliče mamica ko bo o.k.).
glede Di-Te-Per, pa nas niso nič posebej obravnavali.