Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Cepljenje alergkikov-prvošolčkov

Cepljenje alergkikov-prvošolčkov

Pozdravljeni,

soočam se z dilemo cepljenja MMR in hepatis B pri hčerki, ki je letos prvošolka, zato vas prosim za vaša mnenja, predvsem pa izkušnje :o)
Hči ima namreč močno alergijo na jajca in kml, arašide, trave, žita ipd.
Vsa obvezna cepljenja smo sicer do sedaj opravili, MMR pri dobrem letu starosti pod nadzorom na pediatrični kliniki v Lj (ostala cpeljenja pa pred samo diagnozo). Po tem cepljenju je dobila izpuščaje po trebuhu, čez noč smo ostali na opazovanju, na odpustnici pa je uradni zapis, da ni bilo reakcije.
Skrbi me predvsem njena morebitna reakcija na cepivo, celo bolj, kot bi me skrbele bolezni, proti katerim se je potrebno cepiti. Vem, da ne gre za povsem nedolžne bolezni, po drugi strani pa tudi stranski učinki cepiv niso nedolžni. In tako smo se znašli pred odločitvijo, ki je lahko v vsakem primeru slaba :o(
Vesela bom vaših mnenj in izkušenj, ki mi bodo, upam, pri odločitvi v pomoč.
lp,
lovis

lej ne vidim razloga da je tudi v drugo ne bi cepili pod nadzorom, sploh ker je alergija na jajca dokazana.

mi smo prvo dozo MMR dobili šele pri 3 letih, takrat je cepila osebna pediatrinja, vendar sva bili pod claritine sirupom, takrat v vmesnem obdobju je bila jajca neg. ker pa je ponovno zrasla smo imeli eliminacijsko dieto naprej. pri pregledu za šolo se je šolska zdravnica posvetovala z našo izbrano pediatrinjo in vprašala sem za nasvet še alergologa, ki je napisal na amb. karton da zaradi dokazane alergije svetuje cepljenje pod nadzorom. res je da smo čakali na sprejem, vendar smo vseeno opravili cepljenje MMR v bolnišnici. tudi tam je bila pod Claritine sirupom. pol ure pred cepljenjem je dobila žličko in še potem 3 dni. reakciji na srečo ni bilo.
cepljenje za hepatitis B pa smo prvo dozo dobili en mesec po MMR. čeprav ni pričakovat reakcij, sem po navodilu zdravnice dala pred cepljenjem claritine sirup in še pol par dni. imela je nekaj izpuščajem po nogah ki so izginili. brez komplikacij. to je cepila šolska zdravnica. v amb. sva morali počakat ene pol ure, da s eje prepričala da ni reakcije.

pri nas ni nihče kompliciral zaradi tega cepljenja. poklicala sem sestro ki naroča cepljenja v bolnišnici, povedlaa kako in kaj, rekla je da naj pošljem napotnico z kontaktnimi podatki in me bodo poklicali. poklicala je dan pred cepljenjem. mi je pa tudi povedala da ne kličejo prej, ker morajo pripravit prostor in tako ona kot zdravnik (ki cepi) morata bit v isti izmeni.

upam da sme ti kaj koristila.

a, ja mi smo bili cepljeni v MB

naša Ema je bila vedno cepljena pod nadzorom na pediatrični kliniki v LJ; in nikoli ni bilo zapletov po cepljenju, je pa ostala notri čez vikend

za otroške bolezni bi se jaz kar odločila, oz. sem se, in cepila otroka

trenutno pa odlašamo s cepljenjem proti tetanusu – to cepljenje se mi ne zdi tako pomembno in tako ali tako ga je treba obnavljati

Od letos dalje je v prometu novo cepico proti MMR (OMR), ki ni narejeno na jajčni osnovi, tako da cepljenje pod nadzorom ni več potrebno.

A bodo sprejeli zakon, da cepljenja ne bodo več obvezna? Pred kake pol leta se je govorilo o tem nekaj. Ve katera?

cepljenje pod nadzorom se izvaja še naprej, ker kljub temu da je cepivo sintetično, je na njem še vedno opozorilo da pri dokazani alergiji na jajca je potrebna pazljivost. informacija od naše šolske zdravnice.

hvala vsem za vaše izkušnje :o)

lp,
l.

Ali katera ve, koliko časa po cepljenju izzvenijo izpuščaji (če so posledica cepljenja OMR)?

Hvala in lp,

Ula

sami od sebe ne izvenijo ravno, je potrebno dajat antihistaminik.

Cepljenje proti hep.B se meni zdi totalno mimo in svojega sina ki ima alergijo “samo” na kravje mleko, nisem dala cepit.

ti že veš v kaj se spuščaš, upaj samo da ti otrok ne bo kdaj očital, če slučajno zboli ali se bo odločil za ceplenje ko bo odrasel in bo le to moral plačat iz lastenga žepa. namreč odraslim ni potrebno plačati tega ceplenja le v primeru da je njihova narava dela povezana z tem da lahko pride do okužbe (npr. zdrav. delavci).

in samo cepivo nima veze ne z mlekom ne z jajci, je kot ostala cepiva pri katereih se sicer pričakuje reakcija, vendar enako kot tudi pri drugih zdravilih. nima pa nobenega posebnega opozorila za pazljiov cepljenje zaradi alergije na neko hranilo, kot je to v primeru MMR

Dgtrh!

Tudi meni je cepljenje proti hepatitisu B v prvem razredu čisto mimo. Itak naj bi zaščita trajala pet let, možne pa so kar komplicirane stranske reakcije.
Ali mi lahko poveš, kako si to izpeljala?
Ali ne cepijo istočasno z MMR?
S kakšnimi argumenti si prepričala pediatre?
Meni se zdi, da bi tisti, ki cepi, moral podpisati, da odgovarja za vse zaplete, če bi se, bog ne daj, kaj zgodilo.

ne alergikov ne cepijo sočasno, ker pričakujejo reakcijo na MMR, lahko je tudi na cepivo proti hepatitisu B (sicer redko) in pol ne bi vedeli na kaj je reakcija. argumentov nisem rabila, ker so izvidi alergoloških testov, ki ji ponavljamo na 6 mes. pri gastroenterologu bili dovolj. mi pa je ja za vsak slučaj napisal mnenje še alergolog, namreč da na podlagi potrjene alergije na jajčni beljak je potrebno cepljenje pod nadzorom. za to mnenje mi je rekla sama šolska zdravnica, ki se je pred tem posvetovala še z našo pediatrinjo in mi je povedla v obraz da se ona boji cepit. če ne bi šlo skozi pod nadzorom v bolnišnici bi nas poslala v cepilni center po mnenje.

glede cepiva proti hepatitisu B, ne vem kje si slišala da cepivo drži le 5 let. ker jaz sem bila cepljena pred 12 leti, sem med. sestra in verjemi za nas je cepljenje priporočljivo, skoraj obvezno, skratka zastonj. saj če se na delavnem mestu zbodem z iglo okuženo z krvjo hepatitisa B, in potem zbolim mi ne pripada 100% bolniška. kaj prinaša z seboj takšna bolniška vemo vsi, namreč dokler si kužen, se ne pozdraviš ne smeš delat. obstajajo pa še druge komplikacije te okužbe ki verjemi niso prijetne. in ja cepljenja mi niso ponavljali, stalno je potrebno, če zamenjaš delodajalca pokazat tudi potrdilo o oprvaljenem kompletnem cepljenu (vse 3 doze).

kar se tiče cepljenja prvošolčkov, morda je mimo morda pa tudi ne. inkubacijska doba je tudi več let, od dne ko se okužiš. in čeprav otroci ne živijo nevarno življenje, na njih preži nevarnost v okolju. znani so primeri ko se je otrok na otroškem igrišču zbodel z narkomansko iglo in ja pri takšni poškodbi je verjetnost okužbe z hepatitisom B velika.

New Report

Close