Cepljenje
Pozdravljeni,
vem, da je to forum za ginekologijo, vendar sem vaše nasvete prebirala tudi med nosečnostjo in vem, da ste strokovnjak z zelo širokim znanjem in srcem. Prosila bi vas za nasvet.
Zgodila se mi je namreč huda neprijetnost. Sin je star 3 mesece in šla sva na obvezno cepljenje proti oslovskemu kašlju. Pediatrinja mi je pred cepljenjem rekla, da ga bomo danes cepili proti oslovskemu kašlju in naštela še ostale bolezni proti katerim bo cepljen.
Po prihodu domov mi nekaj ni dalo miru in pregledala sem cepilno knjižico, poguglala. Ugotovila sem, da ga je cepila še proti pnevmokoku, kar sploh ni v okviru obveznega cepljenja, temveč je zgolj priporočeno.
Niti z besedo me ni vprašala ali ga lahko cepi proti pnevmokoku ali pa povedala, da je to priporočeno cepljenje, jaz pa na pamet nisem vedela vseh bolezni v okviru katerih se cepi v okviru obveznega cepljenja, temveč sem ji zaupala, da ga bo cepila po programu cepljenja, za vse ostalo, kar je priporočeno, pa da me bo prej vprašala. Samovoljno si je vzela pravico in ga cepila.
Naj povem, da je otrok zdrav, ni rojen prezgodaj, nima sorojencev, nima stikov z otroci, tudi zelo pazim, nihče ne kašlja vanj ali kaj podobnega, ni zima ali jesen, skratka ni nobenih rizičnih dejavnikov (o katerih sem naknadno poguglala, ko sem ugotovila, da je cepljenje priporočeno), ki bi opravičevali njeno ravnanje. Poleg tega se je to cepljenje uvedlo zastonj šele od leta 2015, kar pomeni, da ni niti še dobro ustaljeno.
Zavedam pa se, da zdaj je kar je. Zanima me, kako lahko preprečim nadaljnja cepljenja proti pnevmokoku, ki ga ne želim in ga nikoli nisem želela (želela sem samo obvezno cepljenje proti oslovskemu kašlju in ostalim boleznim v okviru programa obveznega cepljenja)?
Glede na to, kar sem o tem prebrala na internetu, sem nekekako dognala, da če je cepljen prvič, mora biti še drugič, medtem ko 3. odmerek je poživitveni in tukaj bi jaz zadevo ustavila in 3. odmerka ne bi dobil. Ali bi šlo tako, ali lahko ustavim že pri drugem odmerku? (Skrbi me, da bi bila zadeva takšna kot pri antibiotikih, da ko enkrat začneš jemati, ne smeš nehati.)
Skratka kdaj lahko ustavim to cepljenje brez posledic za njegovo zdravje? Če bom tiho, ga bo pediatrinja itak samovoljno cepila do njegovega petega leta, kar se mi zdi izjemno škodljivo – verjetno so stranski učinki na dolgi rok (kakšna huda nevrološka bolezen kakor epilepsija ali celo smrt).
Hvala in lp,
Spoštovani,
o pediatričnih cepljenjih mi je izredno neprijetno razpravljat tule, ker imam s kontroverznimi temami še vsaj eno zelo slabo izkušnjo, saj ljudje ne razumejo razlike med komunikacijo 1 na 1 in javnim. Kakorkoli, razpravljava pa lahko o avtonomiji pacienta in obveznosti pojasnitvene dolžnosti. Če je bil vaš otrok cepljen s čim, kar ni na seznamu obveznih cepljenj (pa naj bo to pnevmokok), je pač zdravnik dolžan pridobiti dodaten podpis soglasja in pred tem je dolžan vas o tem obvestiti. Ste vi pred cepljenjem podpisali kakršenkoli dokument oziroma soglasje? Cepljenje je invazivni poseg v telo, pa četudi je minimalno invaziven in relativno rutinski. Svoje oziroma otrokove pravice iz tega naslova pa verjetno poznate in tudi možne ukrepe, ki jih iz tega lahko izpeljete. Najmanj, kar je, lahko zahtevate opravičilo in obljubo, da se kaj takšnega nikoli več ne ponovi ter zagotovilo vodstva ustanove, če pediatrinja dela v ZD, da bodo poskrbeli za ustrezno pridobivanje privolitve v pisni obliki. Glede samega cepiva proti pnevmokoku lahko rečem, da je že desetletje v prometu in da je klasično antigensko in da z njim ni problemov, da pa je pnevmokokna pljučnica lahko problem tako pri otrocih kot pri starejših osebah. Sicer pa se strinjam, da je število cepljenj s katerimi domnevno ščitimo otroke pred infekcijami, v 40 letih izredno močno naraslo in pri tem pogrešam kritično preverjanje, če toliko cepljenj pač ni že odločno preveč. O tem pa kot ginekolog žal res ne morem soditi. Lahko se le na pol laično sprašujem ista vprašanja kot si jih vi.
Ne, nisem podpisala ničesar, niti mi ni bilo ponujeno, jaz sem pristno mislila, da ga cepi z obveznim cepivom, ker sem mislila, da če bi bilo kakorkoli drugače, da bi mi to že na nek način omenila. Po domače rečeno, me je prenesla okoli. Razumem, da o tem ne želite razpravljati, njeno opravičilo mi nič ne pomaga, kakšna tožba tudi ne.
Najbolj me skrbi otrokovo zdravje.
Tisto kar bi nekako želela je, da bi to cepljenje nekako zaustavila, ne da bi otrok dobival še en odmerk pa še en pa še en in tako naprej do 5 leta, vendar ker sem zdaj v tem kolesju na katerega se ne spoznam, ne vem na kateri točki naj se to ustavi.
za zdravje otroka za enkrat ne gre skrbeti. Kar mene skrbi je kumulativni odmerek adjuvantov v cepivih, kjer sicer vsak odmerek za sebe ne predstavlja skoraj nobenega tveganja, masa več 10 odmerkov v različnih cepivih pa zna biti problem, ki ga stroka kar ne želi in noče ustrezno raziskati. Če se je otroka že cepilo proti pnevmokoku, se strinjam, da se ga še z drugim odmerkom, nadaljnja cepljenja proti pnevmokoku (poživitveni odmerki) pa so potem stvar razprave. v kateri pa kot starš lahko vztrajate pri svojih stališčih.