Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja cepljenja pred nosečnostjo in dojenje

cepljenja pred nosečnostjo in dojenje

Spoštovani!
Na tem forumu sem že našla “navodila” o tem kaj in kako se cepiti pred načrtovano nosečnostjo. Sama imam leto starega otroka in počasi si želim drugo nosečnost. Vendar pa še kar intenzivno dojim (4-5x na dan) zato me zanima, ali je dojenje kontraindikacija za kakšno od cepljenj?

Hvala za odgovor!

mami

Spoštovani!
Vedeti morate, da učinkovitosti cepiv na doječih materah običajno ne preizkušajo, tako da vam podatkov kliničnih preizkušanj ne morem posredovati. Ker pa je vaš otrok že star 1 leto in torej tudi sam obveznik za vrsto cepljenj (davica, tetanus, oslovski kašelj, otroška paraliza, hemofilus influence B, ošpice, mumps, rdečke; lahko bi ga cepili tudi proti klopnemu meningitisu, hepatitisu A, B in gripi), bi lahko navedena cepljenja ob indikaciji opravili tudi vi.
Pozdrav!
Nina

Lep pozdrav!

Zaradi želje po zanositvi, se nisem cepila proti HBV (delam v zdravstvu). Sedaj imam 4 mesečnega dojenčka, ki je polno dojen. Zanima me, če je možno v tem času opraviti polno cepljenje?
Čez kakšno leto bi želela ponovno zanositi in takrat cepljenje spet ne bo možno.
Hvala za odgovor.
Alenka

Ker proti hepatitisu B cepijo tudi novorojenčke (ob epidemioloških indikacijah), ni ovir za cepljenje. Glede na to, da so za popolno cepljenje potrebni trije odmerki cepiva v razmiku 0, čez 1 mesec, 6 mesecev po prvem odmerku, imate pred naslednjo načrtovano nosečnostjo časa še dovolj.
Lep pozdrav!
Nina

New Report

Close