CELOLETNI ALERGIJSKI RINITIS
Pozdravljeni!
Že kar nekaj časa trpim za to nadležno alergijo, vendar šele pred kratkim sem prišla do zaključka, da je to celoletni rinitis! Že 2x sem opravila teste v ZD ŠIŠKA, na te klasične alergene, ki naj bi bili najpogosteje vzrok alergijam-izvidi so bili negativni. Hkrati so opravili tudi test za astmo – negativno.
Moji alergijski znaki so:
-kihanje in vnetje sluznice (konstantno cel dan, zjutraj najhuje)
-moj vonj je že zelo oslabljen, zjutraj ne voham popolnoma nič)
-razdraži me sprememba temperature,ter meni neznane stvari-ko bi vedla kaj!?
-včasih solzenje oči ter kašelj, vendar to zelo poredko
-vedno kihnem 3x v kompletu in to 100x na dan
-zabit nos
-oteženo dihanje
-kar naprej prehlajena
-na morju se zadeva še poslabša
Trenutno jemlem tablete AERIUS, ter razpršilo FLIKSONASE, vendar to ne bo šlo v nedogled! V kratkem imam pregled za nos, potem bomo pa videli kako naprej. Naj omenim še to, da imam v nosu zvit levi pretin, kar ravno tako povezujejo z celoletnim rinitisom.
Zanima me, ali ima kdo podobne težave, kakšen nasvet, kaj lahko še naredim? Vem, da obstaja možnost, da nikoli ne bom ugotovila vir svojih težav!
Hvala za vašo pozornost,
lep pozdrav
Pozdravljena Piki!
Ja imaš zelo nadležno težavo, ki ti otežuje življenje. V naši družini imamo podobne težave in sicer mož ima celoletni alergijski rinitis s enakimi simptomi kot ti. Dokazano ima alergijo na pršico, mačko, krompirjev škrob. Vendar pa ko cvete ambrozija postane njegovo življenje neznosno. četudi nima dokazane alergije na ambrozijo je takrat njegova alergija neobvladljiva. Tako da je možno da so kakšne kombinacije alergenov ali kaj podobnega. Mlajša hčerka ima neko vrsto atopičnega dermatitisa, vendar pa ne reagira na noben test na alergijo. Srbijo jo podplati in dlani, občasno pa tudi pregibi na rokah in nogah. Najhuje je da se na dlaneh in podplatih pojavljajo razpoke do krvi. In srbenju se pridruži še bolečina.
Mi se znajdemo po svoje in sicer: za hčerko uporabljam zelo mastno kremo, proti srbenju pa zdravilo Xsizal (ne vem če se ravno tako napiše). Le tega uporabljamo občasno, ko je najhujše. Kortikosteroidom, ki so nam jih predpisali se izogibamo, saj samo tanjšajo kožo iz lastnih izkušenj pa pomagajo samo začasno.
Mož pa, hiša je tako ali tako sterilna, saj nimamo nobenih tepihov, zaves ipd. kar na sebe vleče prah in pršico. Krompirja pač ne kuhamo. Ah ja pa občutljiv je tudi na vse umetne snovi, ki jih vsepovsod tako radi dajejo v hrano npr. vegeta, argo juhe ipd., tako da se v gostilnah sploh nikoli ne prehranjujemo, tudi kakšno svečano večerjo si skuhamo doma, ko pa gremo kam na kakšno slavje, pa se pač naje prej, že doma.
Ko pa pride čas ambrozije in ko je najhujše se zapre v klimatiziran prostor, da pride malo k sebi, drugače pa čaka, da bo ambrozija nehala cveteti in se bo stanje umirilo. naj povem da v tem času zdravila ne pomagajo.
Razmišljali smo že o bio resonanci, vendar se mož še ni za to odločil, ker je poskusil že mnogo tako imenovanih nasvetov in smo jih tudi močno plačali pa ni nič pomagalo.
Moj nasvet: začni ugotavljati kaj ti pomaga in kaj ti škodi, ker je verjetno kombinacija alergenov tista. Čimbolj se izogibaj umetnim pripravkom in poskusi jesti domačo hrano. Če še nisi odstrani vse takoimenovane praholovilce pa bo mogoče boljše. Največje gojišče pršice so ravno naša ležišča. Mi imamo antialergijsko posteljnino od Odeje Škofja loka. Obstajajo brošure in knjige v katerih piše kaj so pogosti alegeni, kakšne so kombinacije pa poskusi tu. Čudežne rešitve ni, zdi pa se mi, da če se doma ne obremenjujemo toliko s tem je življenje vseh lažje, saj obstajajo dosti hujše stvari, ki te lahko prizadanejo.
Tako nekako se mi spopadamo z alergijami.
želim ti čim več zdravja
Najlepša hvala za tale obsežen odgovor, ki sem ga z veseljem prebrala,
saj ne poznam nobene osebe s tovrstnimi težavami.
Jaz nisem alergična ne na prah, ne na pršico. Sumim pa, da so v igri kakšne začimbe, kot praviš. Kaj bi blo pa v zraku, se mi pa še sanja ne!
Znajo biti tudi kakšne plesni, saj ko spim v kleti, ko greva h njegovim domov,ne morem spati,imam občutek da se bom zadušila.
Hvala ti še enkrat za vse nasvete in ravno tako čim več zdravlja vsem vam!
Lep sončni pozdrav!
Pozdravljena
Začimbe so lahko preverljive, moraš se samo omejiti na hrano doma. Začneš s soljo in postopoma dodajaš vsak drugi dan kakšno in tako boš najležje ugotovila katera je. V zraku je trenutno ambrozija, ki mojega moža spravlja ob pamet.
Glede plesni pa: moja starejša hčer reagira samo na ta alergen. Mi imamo načeloma suho hišo pa je bilo za njo nekaj časa neznosno. Nato smo ugotovili, da se je naredila plesen za kotličkom v wc. Na pogled se to niti ni videlo. Ko smo kotliček odstranili, ga zamenjali je bilo v redu. Plesni so tudi na zemlji od rož. Drugače pa zidno plesen odstraniš s čistili, ki so v prosti prodaji (BREF za zidno plesen).
Ker praviš, da spiš v kleti, ja plesen je lahko tudi v vzmetnici. Lahko poskusiš s kakšno rjuho, ki ne prepušča vlage. Dobijo se v prosti prodaji in stanejo relativno malo.
No izkušen z alergijo imam mnogo, saj edino jaz v družini nisem alergik.Sem pa tista, ki vzdržujem čistočo v hiši in omogočam moji družini čim bolj kvalitetno življenje, seveda z njihovo pomočjo. če te zanima še kaj: moj e-mail [email protected]. Lahko pa tudi tu, samo, da nisem vedno na tem forumu.
Veliko zdravja in lep pozdrav
Nevenka