Celjenje po odstranitvi znamenja
Pozdravljeni,
pred točno dvema tednoma so mi odstranili pigmentno znamenje (dekolte). 12 dni sem imela prevezo oz. obliž še od osebnega zdravnika, kamor sem mogla iti na menjavo in odvzem šivov, nato sem še 13. dan imela zadnji obliž od zdravnice, nakar sem ga včeraj po njenem priporočiliu odstranila. Zdaj se je čez noč naredila ena taka plast oz. krasta čez to ranico, ki verjetno še celi, čeprav nima več šivov notri.
Je to normalno? Medicinska sestra mi je takrat rekla, da vsaj en mesec moram pustiti rano in z ničemer mazati. Pri prejšnji rani pred leti so mi rekli, da naj sprva mažem z Bepanthenom, nato pa masiram in kasneje obliži Dermatix. Tista rana se mi je nato zaradi nepravilne nege (po mnenju druge kirurginje) ustvarila keloidna brazgotina, zato bi tokrat res rada vedela, KAKŠNA nega je pravilna??
Lahko čez mesec dni začnem s kremo za brazgotine Dermatix, ki pravijo da zelo pomaga?
Rada bi končno imela že enotno mnenje oz. napotke, ki so najbližje pravilni negi, ne da dobim vsakič drugačno mnenje (to je že moja tretja odstranitev, saj imam dosti teh pik, zaenkrat so bile samo te tri sumljiva). ne želim na koncu biti polna kelodinih brazgotin, ki bi jih s pravilni napotki glede nege lahko preprečila, moram pa žal sedaj plačevati lepotne odstranitve pri lepotnih kirurgih (pri stari brazgotini)!
Na histološki izvid pri zadnji odstranitvi sicer še čakam.
Hvala za odgovor,
lep pozdrav
Pozdrav!
Keloidni način celjenja je odvisen od človeka! Tisti, ki celijo keloidno bodo tako celili ne glede na nego! Ta način je najpogostejši na glavi in na prsnem košu.
Sicer pa po zacelitvi in odstranitvi šivov počakamo teden ali dva, nato uporabljamo kreme ali obliže za boljše celjenje.
Lp