Hei 🙂
Rabila bi malo pomoci. Ne dolgo nazaj so mi odkrili tezave s celiakijo. Dokler sem ugotovila kako redilna je brezglutenska hrana iz trgovine je minilo nekaj casa in kilogrami so lepo sli gor 🙂 malo viska se od prej pa smo na 15kg ki bi se jih rada znebila. Seveda imam se tezave z GERB-om (verjetno sledi operacija), za piko na i pa se mi je zopet raspasla kandida 🙂
In seveda sem se izgubila ko poskusam upostevati vsaj nekaj pri vsaki dieti…ampak nekaj pa moram jesti 🙂
Prosim za kaksen nasvet, ker sem res ze kar precej izmucena od stalnega razmislanja o prehrani :/ poskusala sem 100 stvari ampak kg-ji me imajo zelooo radi in nocejo stran od mene :/
Diete za celiakijo se moram drzati popolnoma, ostali dve pa bi tudi rada vsaj malo upostevala 🙂
Živjo Piika
Napiši, kaj ti je zdravnik dovolil jesti in ti bomo pomagali sestaviti primeren jedilnik.
Hei 🙂
Pri brezglutenski dieti se moram strogo drzati stran od:
x pšenica
x pira
x ječmen
x oves
x rž
x monococco (drobna, divja vrsta pšenice, tudi kultivirana)
x kamut
x spelt (pirjevica)
x triticale
x moke, škrobi, zdrobi, otrobi, paste, kosmiči, napihnjenci iz prepovedanih žit
x predjedi, pripravljene iz prepovedanih žit (testenine, polnjene testenine, krompirjevi njoki, štruklji,
pizze, palačinke….)
x kruh in sorodni izdelki,
x sladice, torte, keksi, slano pecivo, prepečenci, krekerji, pize, grisini…. pripravljeni iz prepovedanih žit
x kalčki iz prepovedanih žit
x moke in proizvodi iz njih: bulgur (boulgour, burghul), kuskus (iz prepovedanih žit), zdrobljena
prepovedana žita, zeleno grško žito (greunkern), seitan, tabulè (jed iz kuskusa)
x drobtine iz prepovedanih žit
x slad iz prepovedanih žit
x proizvodi za zajtrk iz prepovedanih žit (napihnjenci, kosmiči, muesliji, kaše)
x polenta taragna (mešanica ajdove in pšenične moke)
Pri GERB-u se diete ne drzim popolnoma (najbolj se poskusam izogibat sladkorju in mastni hrani)
Naj pa nebi uzivala:
kislo sadje in zelenjava (pomaranče, paradižnik, jabolka, paprika)
čokolada
žvečilni gumi
pijače s kofeinom in gazirane pijače
mastna hrana
aroma mentola
začinjena hrana
čebula, česen in por
jedi na paradižnikovi osnovi (omake, čili, pica …)
alkoholne pijače
orehi
Za piko na i pa se kandida (tukaj se se najmank drzim :() :
Kaj lahko jemo?
Če je še ne poznate, imate zdaj možnost, da spoznate uporabnost sojinega in riževega mleka. A vedno na embalaži preverite sestavine, saj ne smeta vsebovati sladkorja.
V majhnih količinah lahko uživate kefir, jogurt in kislo mleko. Najbolje je izbrati probiotične izdelke.
Uživajte le kislo sadje, in sicer kisla jabolka, ananas, grenivke, limone, višnje, maline ter papajo. S sadjem ne pretiravajte. Čeprav je po okusu kislo, vsebuje sladkor.
V jedilnik vključite čim več sveže zelenjave. Vaše telo potrebuje živila z veliko vlakninami, ki bodo “okrtačile” prebavne poti. Odličen je regrat, tudi rukola, artičoke, zelje, brokoli in brstični ohrovt. Solato pripravite z limoninim sokom in olivnim oljem. Zelenjavo kuhajte v malo vode in kratek čas.
Izmed žit izberite piro, kamut, ajdo, oves, riž ali koruzo. Če je mogoče, se ne omejite le na eno vrsto moke. V svoj jedilnik vnesite pestrost. Prednost naj imajo polnozrnati izdelki, vendar v omejenih količinah.
Odlično živilo, s katerim obogatite svoj jedilnik, so tudi stročnice vseh vrst (fižol, bob, čičerka, leča).
Privoščite si svežo ribo, telečje ali goveje meso, perutnino, konjsko meso ali pa tofu.
Jedi začinite s česnom in čebulo, ingverjem, janežem in koriandrom. Vse te začimbe učinkujejo protikandidno.
Hrani dodajajte olivno in laneno olje. Uporabljajte oljna semena, predvsem sezam, laneno, bučno in sončnično seme.
Pijte veliko vode, lahko pa si privoščite tudi kavo in čaj brez sladkorja.
Česa ne smemo jesti?
S svojega jedilnika izločite vse vrste sladkorja: med, sladko sadje, suho sadje, mleko, kvas in vse vrste plesni (siri, gobe). Odpovejte se pšenici in pšeničnim izdelkom, svinjskemu mesu, ocvrtim jedem, alkoholu, sladkanim pijačam ter oreščkom.
Med čiščenjem organizma telo potrebuje več časa za počitek. Spite vsaj osem ur na dan in se izogibajte fizičnim naporom. Vzemite si čas za sprostitev. Odlične so masaže, še posebej koristni so kozmetični postopki, ki pospešujejo izločanje strupov. Koristno je jutranje suho ščetkanje kože.
Kmalu boste občutili blagodejno spremembo. Vaše počutje se bo izboljševalo iz dneva v dan. Da pa bi kandido resnično izkoreninili, potrebujete od dva do štiri mesece. Če vam v tem času takšno življenje postane všeč, se nikar ne trudite s spremembami. Tudi brez sladkorja lahko živite, in to zelo dobro!
Sem pa se vpisala se v fitnes z moznostjo obiska vodenih vadb ampak nimam pojma kako nj si razporedim vaje niti kaj nj delam :/ najvec tezav pa imam z mascobo okoli trebuha 🙂
Po mojem si se preveč vrgla na hrano z veliko OH in brez glutena, od tod višek kg in kandida (ima rada sladko, OH pa razpadejo v sladkorje). Piškote, pecivo lahko začneš peči sama, manj sladkaš, dodaš več oreškov, lahko tudi suho sadje, pa seveda paziš na količino!!!!!!!!!
Osredotoči se bolj na tisto zelenjavo, ki jo smeš jesti … količine OH naj bodo normalne, to je makaronov 80 gramov, krompirja 150 do 200 gramov (odvisno od načina priprave), kruh en kos, ajdove kaše ne vem, koliko se je da na osebo, pri nas dobimo iz 250 gramov štiri porcije, če je s prilogo oziroma je kaj vmešano vanjo …
Imaš pa kar hude omejitve, ampak se z malo dobre volje sigurno da! Jaz bi najprej upoštevala celiakijo in gerb; ko boš zmanjšala OH, bo tudi manj problemov s kandido. Ker če se greš še to kandidno dieto, ti pa res nič več ne ostane.
Kruh jem najvec 2x na teden (ob vikendih) pa se to samo za zajtrk…drugace se ga izogibam razen ko si naredim cvetacne lepinje v katere dodam cisto malo rizeve moke. Kadar kruh kupim pa je polnozrnat ker v belem je toliko sladkorja da tigre na bruhanje :/ peciva pecem vecinoma sama (sladkam s sukrinom ali medom, moko pa uporabljam brez dodatkov ponavadi rizevo, in jo malo nadomestim tudi z orescki)
Bom pa poskusila zmanjsati OH-je (najtezje bom omejila krompir) in pojesti malo vec beljakovin.
Malo bom spraznila omaro in skrila testenine in podobne zadeve da bo cimmanj skusnjav 🙂
Kaj pa mlecni izdelki? Kaj ja in kaj ne?
Pa hvala za odgovor 🙂
Večina bolnikov s celiakijo imajo tudi težave s prebavljanjem mlečnih produktov.
Razlog je to, da je črevesje poškodovano in ima potem povečane3 težave s potencialnimi alergeni, ki so v mlečnih produktih (laktoza, casein, redkeje sirotka).
Mogoče ti ne sodiš v to kategorijo in boš mlečne izdelke v redu prebavljala – moraš preizkusiti.
Vsekakor jih ne uživaj preveč.
Če pa po zaužitju mlečnih produktov opaziš težave, potem jih raje umakni za cca 10 mesecev, da se tvoje črevesje malo zaceli.