Celiakija, alergije in bolnišnica
V naši družini smo kar štirje s celiakijo (moja mama, hčerka, sin in jaz). Ker smo na celiakijo posumili dokaj pozno, jo spremlja več zdravstvenih težav, predvsem pa je očitno, da ne prenašamo cele vrste hrane, vsak ima svoj dokaj dolg seznam. Življenje se nekoliko zapleta, ker je potrebno vse obroke pripraviti doma, a boljše počutje ob dieti to odtehta. Nekatere alergije so potrjene s kožnimi testi, nekazere na Bicomu, nekatere z izkušnjami.
Kaj če bo kdo med nami moral za več dni v bolnišnico? Se bodo držali naših diet? Nas bo kdo pripravljen poslušati? Ko je bil sin na pediatrični je dietologinja sicer pregledala in sprejela seznam hrane, ki jo uživa, a dobival je tudi druge stvari. Res je, da lahko odklonimo hrano, ki je ne prenašamo, a jesti je treba. Res je, da ti nekaj lahko prinesejo domači, če si v bolnišnici kje v bližini, a zanašati se samo na to?
Kakšne so vaše izkušnje? Se da dogovoriti? Kako ste to urejali? Za vsak nasvet bom hvaležna. Hvala.
Mislim, da se ne bi sedaj ubadali s tem, kaj bo, če bo kdo slučajno moral v bolnišnico. Ta, pač poveste, česa ne jeste. Tako in tako vas vprašajo, na kaj ste alergični, da bi pa ravno izvide o tem morali imeti s seboj, ni potrebno. Edino na otroški se morda zakomplicira, ker tam pa imajo te podatke. Običajno se da dogovoriti, če ni ravno kakšna zelo z zdravo pametjo skregana dieta. Dieta celiakija (torej brezglutenska), brez KML ali brez jajc pa ni nič takega.
Ste to imeli v mislih ali kaj bolj posebnega?
lp
Tanč
Hja, na pediatriji in povsod drugje bo malo težje, glede na to, da uradna medicina teh stvari pač ne jemlje tako. Kvas je zdrav, saj vsebuje ogromno vitaminov skupine B, oljčno in bučno olje-zakaj ne? No, ni mi potrebno pisati, saj vem zakaj ne. Ampak, a ima smisel? Te glivice pa podobno, no, sami odločite. V bolnišnici pa bo problem uradna dietetika ne funkcionira tako.
lp
Tanč
Lejte, tole res ni tema, da bi si nekaj dokazovali brez potrebe. Ampak, če ste izločili gluten in je sin začel dobro rasti (kar je treba dobro preštudirati, vsi fantje začnejo pri 14-16 let dobro rasti in zrastejo tudi 28 cm v dveh letih,to je normalno), ali je bil pregledan za protitelesa na gluten? Če jih nima, potem pač nima celiakije (razen če je bil testiran v obdobju, ko je že dlje časa imel dieto). Sladkor je pravzaprav res čisto nepotrebna zadeva v naši prehrani.
O glivicah pa tudi … No, boste videli. Za sedaj se nič ne sekriajte. Saj menda bicom terapevti glivice pozdravijo in je potem nekaj časa mir, kakor sem razbrala iz njihovih odgovorov.
lp
Tanč