Celiakija, alergija ali kaj tretjega?
Pozdravljeni,
malce sem v skrbeh za mojega skoraj dvoletnega sina. Že od 4. meseca ima atopični dermatitis, ki ga bolj ali manj uspešno krotimo z elocomom in negovalno kozmetiko. Takrat je bil tudi na testiranjih (samo kožnih) za alergije, ki pa so bili negativni, v času dojenja sem bila tudi jaz na dieti brez mleka in jajc, pri sedmih mesecih pa se je sam odstavil in ni več želel piti mleka, tako da je jedel le še gosto hrano (po steklenički ni pil ne mojega, ne adaptiranega – različnih znamk – mleka). Pri dveh letih je velik okrog 83 cm in ima cca. 11,5 kg. Sicer je zelo živahen, spreten otrok, normalno napreduje, niti suh ni, le raste zelo počasi (pa starša nisva prav majhna). Zelo rad je in ne morem izpostaviti jedi, ki je ne bi maral, z veseljem poje tako rdečo peso kot piškot, tudi količinsko poje zelo veliko (dostikrat več kot jaz!), zato me nenapredovanje na teži in višini še bolj čudi.
Že nekaj mesecev nazaj me je varuška opozorila, da se ji zdi, da ima dostikrat napihnjen trebušček, pa blato je tudi “čudno”, preredko in brez koščkov, dostikrat izgleda, kot bi bila “primešana” mivka. Tudi driske so pri njem kar pogoste, nazadnje jo je imel pred tremi tedni (3 dni driska), ampak blato še vedno ni povsem v redu, občasno je tudi sluzasto, zelo temno (so ga že testirali tudi na kri v blatu, pa so bili testi negativni), izredno smrdeče, skoraj vedno brez koškov (kljub temu, da mu hrane že zelo dolgo ne pasiramo več). Ima tudi neprijeten zadah iz ust (zobe redno umivamo), dostikrat toži, da ga boli trebušček (pa se mi zdi, da ga včasih tudi ne ;)). Od petega meseca dalje tudi zelo nemirno spi in ponoči joka (zdaj je že nekaj mesecev bolje, se zbudi “le” še do petkrat na noč).
K pediatru me trenutno ne vleče, ker je sin (trkam) kar zdrav in ne bi rada virusov lovila po čakalnici, prav tako pa imam občutek, da me ne jemlje prav resno (pa res ne hodim tja jamrat za brez zveze, vem, kdaj je potrebno it k zdravniku in kdaj ne…). Varuška me je spet opozorila na to, da bi mogoče lahko šlo za celiakijo? Obstajajo morda kakšni neinvazivni testi? Sem že razmišljala, da bi “testno” izločila gluten iz prehrane, ampak pri tako zelo ješčem otroku se mi to zdi malce trapasto…
Kakšen nasvet, kako ukrepati, ga poslati na kakšne preiskave, morda kompliciram za brez zveze?
Hvala!
Lp