celiakija?
Moja 21-mesečna hčerka je za praznike prebolela precej hudo obliko črevesne viroze z drisko in bruhanjem. Zdaj-14-dni po koncu viroze imamo še vedno težave. Popoldne jo začne napenjati, ponoči pa joka. Mislim, da jo boli trebušček. poskusili smo že s Sab Simplexom proti napenjanju, vendar ponoči še vedno joka. Čez dan je dobro razpoložena, apetit dober, slabokrvna ni, blato normalno, testi na parazite in prebavljivost v redu.
Pred enim tednom smo dali še kri za teste za celiakijo in zdaj čakamo rezultate.
Zanima me, če ima še kdo podobne izkušnje. Ali je vse to še vedno posledica viroze ali pa gre morda za kaj hujšega.
Hvaležna bom za vse odgovore, saj smo že čisto na koncu od utrujenosti in skrbi.
Zaskrbljena mamica
Nam je bilo povedano, da kaka taka malo hujša črevesna viroza pri malčkih lahko ima posledice tudi še po pol leta. Do takrat naj bi se pa sluznica že stabilizirala.
Naša zgodba:
Pri petih mesecih preboleli rotavirozo. A zaradi dojenja in redke druge hrane do desetega meseca ni bilo hujših težav. Sledilo je počasno hujšanje, katerega vzrok nam je bil neznan. Po cepljenju pri enem letu totalno sesutje imunskega sistema, stalne driske (smrdeče, penasto in brezbarvno blato), apatija, in obvezno zbujanje ponoči zjokom in napenjanjem. Testi za celijakijo negativni. Dokazana alergija na jajčko, sojo, agrume, paradižnik,…
In intoleranca na mleko. Se je izkazala za prehodno. Zakaj to pišem?
Vsako sesutje črevesne sluznice za nekaj časa spremeni njeno strukturo. Osiromaši črevesne resice, na katerih se nahaja encim za razgradnjo mlečnega sladkorja. Lahko je to vzrok vašim nočnim in popoldanskim problemom.
Predlagam vam, da se par tednov izogibate mleku (fermentirani mlečni izdelki so dovoljeni, ker je tam mlečni sladkor že razgrajen). Upam in želim vam, da je le to. Takoimenovana prehodna laktozna intoleranca.
A še to, ker sem v času naših problemov skoraj doktorirala na to temo. Tudi intoleranca na jajčko se zna pojaviti (sicer redkeje) ob sesutju črevesne sluznice.
Pa čimprejšnje mirne noči in ugotovljen vzrok. Ker ko enkrat veš, kaj je problem, se je mali keks spopasti z njim. Verjemi. Vem pa tudi kako hudo je, ko svojemu otroku ne veš pomagati.
Hvala za tvoj odgovor, jarna kalina. Mi intoleranco na laktozo že imamo dokazano in sicer nas spomladi spet čaka preverjanje, če je ta t.i. mejna intoleranca že minila. Tako da mleka sploh ne uživamo.
Sem pa opazila, da hčerka veliko bolje spi, če tisti dan ne dobi ničesar, kar bi vsebovalo gluten. No, kakorkoli, upam da danes dobimo krvne izvide za celiakijo. Tudi jaz pravim: samo, da bi vedeli, kaj je narobe, pa bo vse v redu.