Najdi forum

Na Krasu sem občudovala prelepa drevesa, za katera so mi rekli, da je cedra.
A mi lahko kdo pove, do katere nadmorske višine ali v katerih delih Slovenije je
še smiselno saditi takšno drevo? Seveda zaradi pozebe in snežnih padavin.
Kar se tiče vetra, so mi rekli, da ne bi smel biti problem, saj na Krasu vleče po
zimi mrzla burja in tudi sneg z nizkimi zimskimi teperaturami ni nič posebnega.
Želim si jo posaditi, pa ne vem če si sploh smem želeti posaditi jo. Naše področje
je na pribl. 450m nad.morjem. Mi kdo lahko svetuje?

Jaz sem iz Vipavske doline in sem si cedro posadila iz semena pred cca 25 leti. Sedaj je že visoka kar nekaj metrov. Zelo jo imam rada saj me spominja na otroštvo, ko smo pred šolo imeli ogromne cedre. Oče mi jo je hotel malo prirezati pri tleh (spodnje veje) pa ne dovolim, ker je takšna lepša. Torej pri nas uspeva a smo le 50 m nadmorske višine.

Jaz sem jo posadil lani pomladi na 246m nadmorske. Do jeseni je zrasla cca 50 cm, zima jo je pa kar hudo zdelala (ne vem zakaj se ji reče himalajska….). Zdaj že prihaja k sebi, spodnje veje so že zelo zelene, zgornje pa malo manj…. Za moje pojme je cedra eden lepših iglavcev…

Aha, mi jo imamo posajeno na nadmorski višini nekaj malega čez 600 m nadmorske višine in nam odlično uspeva. Krasna je, ljudje ji z občudovanjem namenijo pogled.

marija (1)

New Report

Close