Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Carski rez na izbiro

Carski rez na izbiro

Pozdravljeni!

Zanima me, ali je v Sloveniji možno izbrati carski rez na željo ženske? Prvič sem po dolgem in napornem porodu rodila s carskim rezom, sedaj me zanima, če lahko carski rez zahtevam od svojega ginekologa?

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovana mettka,

približuje se vaš drugi porod, prvič ste rodili s pomočjo carskega reza, zanima vas, ali lahko v drugo izberete način rojevanja.

V Sloveniji je carski rez na željo nosečnice (uradno) mogoč le v dveh primerih – to je pri medenični vstavi otročka in v kolikor je nosečnica že imela predhodni carski rez. To posledično pomeni, da imate vi možnost izbrati, da boste rodili s carskim rezom.

V kolikor ste sicer zdrava nosečnica in ne obstajajo drugi razlogi, da bi nosečnost zaključili predčasno, hkrati pa zagotovo ne želite poskusiti z vaginalnim porodom, je morebiti smotrno razmisliti o načrtovanem carskem rezu med porodom. To je torej carski rez, ki se naredi kmalu po spontanem začetku poroda in ne na vnaprej določen datum. Na ta način da otrok sam signal, da je pripravljen, da se rodi, hkrati pa okusi vsaj malo porodnega dogajanja – torej popadkov, ki mu pomagajo pri prilagajanju na zemeljsko življenje (npr. prilagoditev s primernimi stresnimi hormoni).

V kolikor se za datum carskega reza odločite povsem naključno, npr. ker vam je všeč datum ali pa, ker tisti dan ustreza porodničarju, ki bi carski rez izvedel, se to lahko zgodi tudi še v terminu, ko otrok na rojstvo pravzaprav še ni pripravljen in rojstvo zanj predstavlja večji šok.

Če boste v času, ki je pred vami vseeno začeli razmišljati, da bi pa morda rodili vaginalno (koristi so številne tako za mamo, kot novorojenčka), se je smotrno pozanimati, kaj so tiste tehnike in načini, ki botrujejo krajšim, enostavnejšim in zadovoljujočim porodom.

Želim vam lepo, izpolnjujočo porodno izkušnjo in enostavno okrevanje,

Nina Radin, dipl. bab. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Samostojna babica Nina Radin Osebna babica pri porodu doma & spremljevalka (doula) pri porodu v porodnišnici Babiške storitve v času nosečnosti, poroda in po porodu Svetovanje in priprave za nemedikaliziran porod in nežno rojstvo [email protected]

Izjemno me je strah naravnega poroda oz.res ne zelim roditi naravno. sicer nisem studentka medicine, vendar sem seznanjena z procesi, ki se dogajajo pri naravnem porodu, kakor tudi z postopkom in tveganji cr. zanima me, ali v sloveniji, ce jasno izrazis zeljo po cr, ter ne zelis roditi naravno, ali imas pravico do CR? Ker v primeru, da nekdo drug odloca o stvareh, ki se bodo zgodile mojemu telesu, proti moji volji, raje nimam otrok, oz. rodim v tujini, kar je pa zaradi financ skorajda nemogoce. Ce mi npr. v sloveniji nebi dovolili roditi z CR ter nebi imela moznosti pridobitve financ, da bi rodila v drugi drzavi bi raje prekinila nosecnost, kot proti svoji volji rodila naravno, saj se mi zdi, da bi za posledice krivila otroka, cesar pa ne zelim.
Hvala za odgovor!

Draga Lyriel,
Sprašujete, ali je v Sloveniji carski rez opredeljen kot pravica – kot pravica do izbire med vaginalnim porodom in carskim rezom, med katerima bi se lahko nosečnica odločila po lastni želji? Odgovor na kratko: ne, carski rez kot vrsta poroda ne sodi med proste izbire nosečnice. Carski rez kot izbira ni opredeljen med pravicami ženske.
Odpirate zanimivo vprašanje o odločanja glede lastnega telesa. Za ženske je to še posebej ključno vprašanje, ker se neposredno veže na naše reproduktivne sposobnosti. Ženske so bile prav zaradi njih oziroma »skoznje« deležne nadzora, upravljanja, omejitev svobode različnih vrst in oblik; pogosto psihičnega in telesnega nasilja. In marsikje še danes so.
Razlogi, zakaj bi ženska rodila s carskim rezom, so lahko ozko medicinski, lahko gre za razloge pri otroku ali pri ženski; nekatere je mogoče prepoznati že v nosečnosti, drugi nastopijo med porodom ali jih prepoznajo med porodom.
Razlogi za odločitev za carski rez pa so lahko tudi subjektivni, povezani na primer s predstavami ženske, kaj pomeni vaginalni porod, hudim strahom, preteklimi zlorabami, duševnimi stiskami, duševnimi boleznimi. Povezani so lahko z izkušnjami posameznice pri prejšnjih porodih, zaradi negativnih izidov pri otroku, zaradi posledic poroda ali zaradi doživljanja porodne pomoči (ne glede na to, ali je bila z vidika opazovalca ustrezna; z vidika ženske je bila lahko neustrezna). V Sloveniji ob hudem strahu pred vaginalnim porodom svetujejo usmeritev v psihološko obravnavo. Vemo, da v nekaterih primerih psiholog priporoči carski rez; vsaj za dve porodnišnici vemo, da imajo na voljo psihološko ambulanto.
Odstotek carskih rezov – če govorimo globalno – je dokazano povezan tudi s posamezno kulturo, prevladujočim prepričanjem o zmožnosti ženskih teles, različnimi novodobnimi »miti« o ženskih spolovilih in njihovem pomenu / namenu … povezan je tudi z oblikovanjem ponudbe določenih storitev, oglaševanjem, komercializacijo, pogledom na žensko telo kot »materialom«, na katerem »delamo« in z njim »upravljamo«.
Če vas prav razumem, (še) niste noseči. Za vsako žensko, za ženske danes je pomembno, da se sprašujemo vprašanja o odločanju o sebi, lastnem telesu in procesih, ki nas vodijo po poti odločitev, v tem primeru odločitev za to, da zanosimo, smo noseče in otroka rodimo. V ta namen je nujno vztrajno in odločno premišljevanje, informiranje, pogovori, branje o tem, kaj pomeni svobodna odločitev za vaginalni porod ali za carski rez. Kaj prinaša ženski in otroku vaginalni porod? Kaj prinaša carski rez? Kdaj je bolj ali manj odkrita prisila v prvega zloraba? Kdaj je bolj ali manj odkrita prisila v drugega zloraba? Kakšne prisile poznamo – od telesnega nasilja do manipulacije s podatki, do izsiljevanja, do finančnega pritiska … in kako jih prepoznavamo? Kako smo odporne na vzbujanje želja in potreb prek oglaševanja in medijev? Kako prepoznavamo razliko med resnično potrebo in lagodjem? Je že tako: z odraslostjo in težnjo po svobodi sprejmemo tudi odgovornost za to svobodo. Svoboda je povezana z vztrajnim delom na prepoznavanju lastnih slepih peg, ranljivosti in zmotljivosti. Nato pa je pomembno tudi to, da se poleg individualne ravni odpirajo pogovori in premisleki tudi širše, med ženskami in tudi na družbeni ravni. Šele tako zares vplivamo na pogoje rojevanja in na izbire, o katerih se sprašujete.
Najbrž se boste bralke foruma strinjale: v Sloveniji žal ne moremo trditi, da je vsaki nosečnici, ki je zdrava in lahko z veliko verjetnostjo pričakuje porod brez zapletov, povsod zagotovljena odlična obporodna skrb za fiziološki porod; ko to sama želi in pričakuje. V nekaterih okoliščinah se zdi, da je odločitev za carski rez (brez medicinskih indikacij) pravzaprav način, kako se izogniti neustrezni porodni pomoči in s tem povezanim doživljanjem tovrstnega poroda s strani ženske.
Prizadevamo si za spremembe. Obenem si prizadevamo za jasne, celovite in kakovostne informacije o različnih vrstah poroda, prednostih in slabostih. To bo pripeljalo do tega, o čemer pravzaprav kar naprej govorimo: do obporodne skrbi, v katere središču bo ženska in njen otrok. In v takem sistemu bi bilo uresničljiva opolnomočena izbira žensk.
O tej tematiki smo se na tem forumu že pogovarjale, poglejte temo z naslovom Zakaj ne CR na izbiro.
Toliko zaenkrat, vabljeni k pogovoru,

dr. Zalka Drglin, ženske študije transakcijska analitičarka - svetovalka Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki www.mamazofa.org obporodne stiske individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce [email protected]

Pozdravljeni,

 

Sem v šestem mesecu nosečnosti in bolj kot se bliza PDP bolj sem psihično na tleh. Naravnega poroda se tako bojim da ko začnem govoriti ali poslušati o njem se mi trese celo telo in ne morem da se nebi psihično zlomila in zjokala. Pripravljena sem tudi plačati za carski rez, kar sem že pred nosečnostjo načrtovala storiti, drugače nebi niti nikoli imela želje zanositi, zdaj pa, ko prebiram vedno več podatkov, nisem več niti sigurna, da je to možno. V Postojnski porodnišnici sem namreč nameravala plačati 3.000 € za carski rez, ampak čedalje bolj se mi zdi , da to ne gre tako. Zato me zanima ali je možno da plačam znesek po njihovem ceniku in grem na carski rez? Ker mi drugače nekako ni jasno zakaj bi imeli ta cenik, saj ce imas urgentni carski rez, zakaj bi plačal za njega samo da rodiš v tej dotični porodnišnici, če ga imaš v vseh drugih pol praktično zastonj?

Hvala za odgovor že vnaprej

 

Pozdravljeni, prvega otroka sem naredila s carskim rezom iz naslednjih razlogov: nezakonita kontrakcija materinega ustja, posredna kontrakcija vodilnega plodovega dela.  Zdaj sem.  spet noseča v 37.2 tednu in želim ponovno roditi s carskim rezom pa ne vem ali je dovoljeno izbrati porod s carskim rezom, ker sem se prvič zelo lepo zabavala v čakanju na odgovor lp.

Pozdravljeni 6.10.2022 sem rodila drugič na CR….pred tem so le v Kranju vprašali če bi poskusila vaginalno roditi ali na carski,ker je mož bil zato sva probala vaginalno, žal ni šlo, nisem se dovolj odpirala, maternični vrat je bil dokaj zaprt, uporabila sem epiduralno, svečke, umetne ampak ni bilo efekta. Tako da, za mano sta 2carska reza, res da je težje okrevanje ampak se izplača, zdaj imam doma 2zlata sončka 🤗🥰😘

New Report

Close