Carski rez
Lep pozdrav !
Ali se lahko s svojim ginekologom predhodno dogovoriš, da namesto naravnega poroda rodiš s carskim rezom ?
Predvsem me zanima, če je možno, da se ženska še pred porodom oz. že med nosečnostjo odloči za carski rez (da noče roditi naravno, temveč s carskim rezom)in če ji ga potem tudi naredijo ali se mora najprej namučiti in je carski rez le “izhod v sili” (če nikakor ne more roditi naravno) ?
Hvala za odgovor !
Draga Maja,
Omenjate “carski rez na zahtevo nosečnice”? O tem pojmu tečejo žolčne razprave v strokovni javnosti po svetu in tudi pri nas, pojem pa so “iznašli v latinski Ameriki”, kjer v nekaterih porodnišnicah naredijo tudi več kot 50% carskih rezov, seveda za denar! Stališče stroke je, da carski rez ni operacija, ki bi se jo delalo kar komur se bo zahotelo. Poleg tega, da je nekajkrat dražji od normalnega poroda je tudi nekajkrat nevarnejši in mnenja smo, da je zdravljenje brez indikacije škodljivo. Carski rez je zdravljenje in to zelo specifično. Zanj se odločamo, ko je ogrožen plod, nosečnica ali oba.
Porod pa, da malo osvežimo spomin, ni nekaj, na kar je “kdo obsojen”, niti ni “božja kazen”, niti z “njim nihče nikogar ne muči” temveč je naraven zaključek nosečnosti. Zato se za carski rez ne odločimo, kadar menimo, da “se je nosečnica že dovolj namučila” temveč takrat, ko “gre njej ali njenemu plodu za nohte” in to na vsak način predno sta v taki nevarnosti, da bi jima carski rez ne koristil več.
Najlepsa hvala za odgovor.
Rada pa bi vas vprasala se nekaj in sicer, kaj vi menite o spolnih odnosih med menstruacijo ? Do kaksnih okuzb lahko pride takrat ? Se mi zdi, da je zelo pogosta se posebno ena bolezen, kandidiaza (upam, da sem pravilno napisala). Predvsem me zanima, kaksni so znaki te bolezni, kako se zdravi, kako pogosto pride do nje,…. Ali obstaja se kaksna druga bolezen, ki je razmeroma pogosta oz. do nje pride, ce imata partnerja odnose med menstruacijo ?
Tudi tokrat hvala za odgovor !
Nekako mi ni jasno zakaj se odlocite za otroka in nosecnost, ce niste pripravljeni tega otroka tudi rodit. Sama sem imela carski rez – izhod v sili, in zadeva ni ravno najbolj prijetna. ravno tako tezko vstanes, hodis, prvi dan komaj vidis otroka ker si se pod vplivom narkoze, otroka nimas 24 pri sebi,dalj si v porodnsnici ( vsaj en teden) , cel kup zapletov se lahko pojavi (poznam kar nekaj primerov), in se po 2 letih me za vsako spremembo vremena grozno boli siv.
Draga Maja,
niste pisali ravno v najbolj primerno rubriko tega foruma pa bm vseeno odgovoril. Kandidiaza ni bolezen temveč stanje pretirane razmnožitve glivic kvasovk. Šele zelo izraženi znako z rdečino, bolečino, srbežem, močnim belim sirastim izcedkom lahko ovrednotimo kot bolezensko.
Med menstruacijo je predvsem odprta pot do zgornjih predelov rodil, zato so možne “selitve” vseh mogočih klic iz nožnice proti maternici, jajcevodom in trebušni votlini, kjer so med drugim tudi jajčniki. Pri spolih odnosih se “selitev” kljic pospeši. Zaradi krvi, ki je bolj alkalna od siceršnje vsebine nožnice pa so pogoji za razvoj glivic boljši, zato so glivična obolenja med menstruacijo na splošno pogostejša ne glede na to ali takrat pride do spolnih odnosov ali ne.
Vaginalni porod je tisto zdravo, naravno in najboljse, kar lahko daste sebi in otroku. Res, lepo bi bilo, ko bi zdravniki koncno ze izumili nadomestek za vse te muke, lepo bi bilo, ce bi nosece zenske preprosto zaspale in se zjutraj zbudile kot mamice, brez zapletov, nevsecnosti, bolecin in tveganja. Toda carski rez NI nadomestek za kaj takega.
Ce je vzrok vasemu vprasanju strah pred porodom, vam priporocam, da si preberete temo “porod” v forumu starsi starsem. Vprasanje je zastavila “prestrasena”.