Najdi forum

carski rez

Spostovani!
Pred 16 meseci sem s pomocjo carskega reza rodila zdravega fantka in sem zopet noseca, rok imam pa cez 3 mesece. Carski rez so mi naredili ker se nisem odpirala ( plod se ni spuscal, imel je zavito popkovinico okoli ramena ), jaz sem zdrava, bp. Okrevanje samo je bilo hitro in tudi brez posebnosti.
Trnutno zivim v Italiji in tukajsnja ginekologinja mi je predlagala tudi za drugi porod carski rez, ker je pac minilo malo casa od prvega poroda in bi bilo lahko riskantno zaradi popadkov. Jaz osebno sem za to varianto, me pa zanima kaj menite vi. Prosila bi vas se, ce mi lahko poveste mozne komplikacije za mene in za otroka.
Carski rez bi mi naredili na dolocen datum ( po 20. juniju, rok imam 7.7. ) in ne bi cakali na popadke.
Ze vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor!

Draga Andreja,

Torej, v Sloveniji po zelo podobnem protokolu opravljamo carske reze že skoraj 20 let in pri vaginalnem porodu po carskem rezu opažamo celo manj ??? razpočenih maternic kot pri prvem naravnem porodu. Ponovnih carskih rezov po carskem rezu pa je okrog 50%. To velja za Slovenijo. Italija je popolnoma drugačna. V privatnih porodnišnicah imajo praviloma manj kot 500 porodov letno, kar pomeni relativno majhne izkušnje porodničarjev pri kompliciranih primerih. Poleg tega imajo veliko več tožb, tudi neupravičenih, ki pa vseeno slabijo ugled posameznega zdravnika, zato se veliko pogosteje kot v Sloveniji poslužujejo carskega reza. O “pomenu carskega reza” pri pravnih sporih sem že veliko napisal drugje v forumu.
No, skupno večini protokolov po svetu glede tega pa je, da pri nosečnicah, ki niso imele prvega carskega reza v isti ustanovi oziroma v ustanovi z znanim načinom operiranja, se pri ponovnem porodu naredi carski rez.
Načrt, ki ste ga opisali zase je torej popolnoma v skladu z mednarodno sprejetimi načeli strokovnih organizacij s področja porodništva.

New Report

Close