čaji in nosečnost
Najbolje je piti vodo, lahko pa nevtralne čaje. Kamilice niso primernem, ker lahko poslabšajo slabosti in dražijo na bruhanje. Učinkov rmana ne poznam. Verjetno bi bila primerna meta, šipek, moda tudi lipa in gotovo ne bi škodil bezeg.
Vsebuje kofein in ga sicer ni prepovedano piti vendar priporočam da previdno, nekako tako kot kavo.
Pošiljam ti povzetek iz revije Anja iz dne 19.9.2003:
Zelo priporočljivi so čaji : lucerna(Medico sativa), repinec(articum lappa), regrat- korenina ali list, melisa, kopriva, list maline, potrošnik,oves.
Med nosečnostjo pa so strogo prepovedani: sena, laneno seme, aloe vera kislica, vratič- vsa so odvajala, s svojim močnim delovanjem na prebavni sistem posredno spodbujajo delovanje maternice in lahko povzročijo splav. Nadalje prepovedani so ginseng, brinove jagode, sladki koren, žajbelj, rman, nadlišček, kolmež, pegasti badelj, timijan rabarbara, vinska rutica, janež. Sestavek Uporaba zdravilnih rastlin v nosečnosti so pripravili na dvorcu Trebnik in bi mu zaupala, ker sem podobne podatke zasledila tudi v knjigah o zdravilnih zeliščih. LP
Ne vem, tega čaja žal ne poznam.
Da, rman in kamilica sta prepovedana, priporočljivi čaji pa so lucerna, repinec, regrad, melisa, kopriva, list maline(da, res deluje na mišičje maternice in izboljša njeno delovanje med porodom),oves. Zelo dober članek na to temo je v prejšnji številki revije ANJA (19.9.03). Priporočam, da si ga nabaviš! Lepo se imej(ta)!
Glede ostalega priznam, da ne vem, laneno seme pa prav gotovo ne povzroča splava, četudi morda celo res poveča aktivnost maternice, ker sama aktivnost maternice ni dovolj za splav. Laneno seme občasno celo priporočamo kot enega od načinov reševanja nosečnostne zapeke.
Spoštovani,
kolikor poznam hibiskusov čaj, ta nima omembe vrednih farmakoloških učinkov in ga lahko pijete, kolikor so vaše potrebe po tekočini dnevno. Tudi glede limone ni omejitev, med pa vsebuje glukozo, zato z njim ne gre pretiravati. Kot normalno sladilo in če seveda nimate diabetesa, je torej povsem primeren v normalnih količinah.
hm? tega sredstva žal ne poznam.
mislim, da se zaradi žajbljevega čaja ne bo zgodilo nič dramatičnega.
Pozdravljeni!
Včeraj sem imela transfer zarodkov. Ker sem nervozna in nemirna, sem se odločila za čaj za pomiritev in sprostitev – imam čaj z mešanico zelišč melise, citronke, poprove mete, timijana, lipe in kamilice. Popijem 3 skodelice na dan. Lahko katero zelišče ogroža vgnezditev?
Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav.
mislim, da od naštetih čajnih sestavin nobena ne sodi med problematične za vgnezditev ali zanositev.
ne vem. Botanika in zelišča žal niso moje področje in za večino pripravkov, ki so na trgu tudi ne vem, kako učinkujejo v nosečnosti.