ČAJČKI
Reseptov ti ne znam pomagat sestavit…poišči katero od knjig patra Ašiča, ali pa poskusi pobrskat po internetu.
Navajena sem piti samo čiste čaje (doma) v službi pa namočim katero od vrečk, da ne pacam preveč!
Praviš, da žajbelj ni dober? Veš, to postane tudi stvar navade,namreč nesladkan mi je zeloo dober…kot pravim stvar navade.
Zjutraj mi pa prav pašejo zeleni čaji…ali kak brekfest tee, japonska češnja…
Poskusi malo eksperimentirat……
Lep dan je na vidiku!
Najbolj okusen čaj, kar jih poznam, je akacijev. 🙂 Okusi so seveda različni, mogoče komu ni všeč; meni je zelo. Ne bi vedela, da ima kake posebne zdravilne učinke, babica je dodajala akacijeve cvetove k drugim čajem zaradi okusa. Zelo dober je npr. v kombinaciji z bezgovimi cvetovi, mešan z lipo je pa za moj okus že presladek (brez dodatka sladkorja).
Okusen je tudi čaj iz materine dušice (pomaga pri vnetem grlu in za izkašljevanje), lahko tudi v kombinaciji z drugimi zelišči (npr. s trpotcem).
Za poleti pa skuhaj ne premočen metin čaj (lahko dodaš še zeleni čaj) in ga ohladi. V kozarec stisni krhelj limete, da se izcedi nekaj soka, krhelj pustiš v kozarcu. Prilij čaj in po želji dodaj še kocko ledu – dobiš odlično osvežilno pijačo.
Glede nabiranja pa moram povedati, da marsikatero zelišče kupim. Npr. edino nahajališče materine dušice, ki ga poznam, je ob zelo prometni cesti, tako da je neuporabna. Razen tega pa doma nimam primernega prostora, da bi imela shranjene čaje za celo zimo.
Še enega dobrega sem se spomnila: baldrijan (špajka), za blago pomirjanje, npr. pri nespečnosti (mešanica s kamilicami in hmeljevimi storžki).
Sicer pa, kot je rekla alemba, poišči recepte in potem prezkušaj…