Čajček
Najprej en lep sončen pozdrav!
Danes smo imeli posvetovalnico ob dopolnjenih treh mesecih. Prijazna sestra mi je uspela omajati samozaupanje, ko me je sprejela z besedami: “A še zmeraj dojite? No, zdaj bo pa že treba dajati čajček. Saj je ne morete imeti ves čas gor, to ni dobro za vas. Pa vroče bo v stanovanju, pa suh zrak … Čajček pripravite takole …” In je napisala v kartoteko, da dojim in dajem čaj. Halo?!
Nisem bila dovolj samozavestna, da bi ugovarjala. Še zdaj imam pomisleke: ima sestra prav? Deklica ima 7130 g in 64 cm. Meni se zdi, da ji čisto nič ne manjka. Rekla je še, da moram (ja, moram) po dopolnjenem četrtem mesecu začeti s sokom stisnjenega jabolka, najprej žličko, dve, po enem tednu pa menda že 16 žličk, potem pa kar naribano jabolko, pa banane … Nadvse si želim slišati vaš komentar. Hvala!!!
LP,
Matilda
Draga Matilda,
ojoj, kaj naj rečem? Da sestra zagotovo ne ve, kaj govori? Da nima prav? Da uči staro šolo? Da ne drži? Kar koli bom rekla, bo nekdo jezen (medicinsek sestre, ker jih ne pošiljajo na izobraževanja) ali bo prezirljivo pihnil (mi smo pa vseeno lepo gor zrasli) ali pa bo rekel, no,s edaj ap so pač drugačni časi?
Pa pojdiva lepo po vrsti… Že samo vprašanje “A še zmeraj dojite?” kaže na to, da ta sestra ni obveščena o tem, da naj bi dojenčki po vseh svetovnih priporočilih bili polno dojeni najmanj 6 mesecev. Poleg tega ne ve, da dodajanje čajev pri polno dojenih otrocih, katere dojimo pogosto in na njihovo željo – ni potrebno. Morda sestra še nima svojih otrok ali enostavno nima do dojenja odnosa ker morda sama ni dojila. Ker hranjenje otrok po steklenički JE drugačno, kot dojenje. Ok, ne bova sedaj tukaj moralizirali, kaj ta sestra ne ve ali kaj bi morala vedeti, ker sveta tako ne moreva spremeniti. Lahko vam povem, kakšna so priporočila in kako je prav in vam le povrnem vaše omajano samozaupanje. In da se ne bova narobe razumeli – dejstva, ki jih navajam spodaj so URADNA priporočila svetovne zdravstvene organizacije, Pediatričnih akademij, Unicefa, LLLI in so splošno veljavna za vse otroke po celem svetu.
Žeja dojenčka, dejstva:
Če dojimo dojenčka na NJEGOVO ŽELJO, POGOSTO in ne gledamo na uro, pomeni, da – če bo otrok žejen – bo pač popil le nekaj požirkov prednjega mleka in se odžejal. Zato se dojenčki v času poletne vročine ali v času kurilne sezone – dojijo pogosteje, a krajši čas. Zato mnogi dojenčki, ki jih matere dojijo ne da bi gledale na uro – vsako drugo tekočino odklanjajo.
Seveda ne bo prav nič narobe, če mu boste ponudili še dodatno tekočino, najboljša je kar navadna, prekuhana voda V manjši, plastičen, mehak kozarček nalijte le tekočine za požirek ali dva, da se ne bo preveč polivalo in vaš dojenček bo zagotovo pil, če bo res žejen. Če iz kozarčka ne bo šlo, lahko dodajate vodo po žlički ali s kapalko. Steklenički pa se raje izogibajte, ker lahko pripelje do t.i. sesalne zmede, saj je sesanje pri steklenički tehnično popolnoma drugače kakor način, kako dojenček molze dojko.
Čaj? Večina instant čajev vsebuje SLADKORJE, zato za majhne dojenček niso primerni. Proizvajalci otroške hrane na tak fini način otroke odvračajo od dojenja(sesalne zmeda, ker začnejo piti po steklenički), otroci imajo radi zelo sladek okus in hočejo še… proizvajalci otroške hrane pa posledično prodajo več (dragega) instant čaja in (zaradi tega večjih težav pri dojenju) še dražjega prilagojenega mleka… Če že mora biti čaj, potem naj bo ta skuhan iz komarčka, kumine in drugih blagodejnih zelišč, pripravljen sproti, da bo svež in brez sladkorja (materino mleko je tudi sicer zelo sladkega okusa, a pravi sladkorji v čaju so še slajši, otrok lahko začne zavračati dojenje) in ponujen po mehki žlički in ne v steklenički.
Dejstva in priporočila o uvajanju goste hrane:
po priporočilih svetovne zdravstvene organizacije WHO, številnih svetovnih pediatričnih akademij, Unicefa, CINDI in LLLI začnemo pri dojenih z uvajanjem goste hrane po DOPOLNJENEM ŠESTEM MESECU. Še boljši odgovor pa je ta, da začnemo z uvajanjem goste hrane, ko otrok pokaže znake zrelosti. Večina otrok doseže te znake (kakšen lahko tudi manjka) po dopolnjenem 6. mesecu. Znaki so naslednji:
-otrok bo samostojno in dobro sedel
– imel razvito koordinacijo roke-usta
– izgubljal izrazit refleks izplazenja jezička, ki je potreben za sesanje
– otrokova prebavila so že dovolj zrela za sprejem druge hrane (nezrelost vidimo tako, da otrok izloča cele koščke neprebavljene hrane)
– je sposoben hrano prežvečiti in pogoltniti
– dobiva ali že ima zobe in ima veliko željo po žvečenju
– kaže izrazito zanimanje za hrano na krožnikih družinskih članov in grabi hrano z njih
– po dopolnjenem 6. mesecu nenadno povečanje števila podojev (ki nimajo vzroka v bolezni, zobenju, poskokih v rasti ali zaradi spremembe običajnega načina življenja v družini) ki traja več dni
Karmen, ne vem, kako naj se ti zahvalim (če si za, se lahko tikava, saj nisi tako stara, jaz pa tudi ne ;-)! Res sem ti hvaležna za podporo, ki jo nudiš nam mamicam, ki smo včasih v dvomih. Včasih so osebe, ki jim zaupamo, ker nosijo bele halje, nepoučene in ne razmišljajo o tem, kakšen vpliv imajo na novopečene starše. Tvoj odgovor je prebral tudi atek, ki je že hotel dodajati drugo hrano, a sem ga s tvojo pomočjo prepričala, da je bolje, da počakamo, da bo dete pripravljeno. Hvala še enkrat, res si pravo sonce!