Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina ¨Droben¨ otrok

¨Droben¨ otrok

Spoštovani dr.Janko Kersnik,

Imam otroka, ki bo konec novembra dopolnil 8 let. Težek je 21 kg in velik 126 cm. Za njegovo starost je ta teža premajhna kot je tudi velikost (po tabeli). Ima diagnosticirano astmo (čeprav nikoli ni imel napadov – se pravi, da ni huda), drugače je povsem zdrav in normalen otrok, je pač ¨droben¨. Letos gre v prvi razred in me malo skrbi kako bo nosil šolsko torbo. Prosim da svetujete s katero posebno hrano ali dodatki lahko dobi na kg in katera športna dejavnost bi pomagala da se potegni v višino. V hrani ni izbirčen. Obiskuje poseben tečaj plavanja za astmatike. Ali mislite da bi lahko za njegov problem ¨drobnosti¨ bila kriva astma?

Vnaprej se zahvaljujem za vaš odgovor.

Spoštovani!

Če gre za skladen razvoj brez kronične bolezni in so tudi v sorodstvu otroci tako »počasneje« telesno napredovali, potem se vam ni potrebno obremenjevati s težo in višino otroka. Vsi nekoč zrastemo, a vsak do svoje višine in teže. Astma nima vpliva na višino. Verjetno je take konstitucije in tudi ni kaj pametnega ukreniti, da bi bilo drugače, tudi s prehrano ne.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Draga Anica!
Ko sem šla jaz v prvi razred sem imela 20 kg in ko je šla moja hči v prvi razred -tudi. To so pač geni.
Danes sem stara 35 let, tehtam 50 kg in sem velika 165cm. Vesela sem, da sem drobna in verjetno bo tega vesel tudi tvoj sin, ko v današnjem predebelem svetu ne bo imel težav s tem. Normalno ga hrani, nadaljuje naj s športom in dviguj mu samozavest in razvil se bo v čudovitega človeka!
Srečno!
EvaJanko Kersnik je pisal/pisala:
>
> Spoštovani!
>
> Če gre za skladen razvoj brez kronične bolezni in so tudi v
> sorodstvu otroci tako »počasneje« telesno
> napredovali, potem se vam ni potrebno obremenjevati s težo in
> višino otroka. Vsi nekoč zrastemo, a vsak do svoje višine in
> teže. Astma nima vpliva na višino. Verjetno je take
> konstitucije in tudi ni kaj pametnega ukreniti, da bi bilo
> drugače, tudi s prehrano ne.
>
> Lep pozdrav!
>
> Janko Kersnik

New Report

Close