Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina bula v danki

bula v danki

pred nekaj dnevi sem opazil, da se mi je v samem koncu danke, naredila zatrdlina oz. bula, ki me rahlo boli, ki se jo. da tudi otipati z prstom. na dotik je boleča in sega še napej v danko (vsaj tako se mi zdi).
ko sem prosil ženo, da je pogledala, kako stvar lajično izgleda je rekla, da je videti, kot vodna bula…
naj povem, da sem star 29 let in opravljam fizično delo (rudar) in me zanima ali je možno, da je to nastalo od pretiranega napenjanja pri vzdigovanju bremen oz. za, kaj gre!
vnaprej hvala za odgovor!

Spoštovani!

Kot kaže ste »pri svojem delu naleteli na zlato žilo«, kot so včasih rekli hemeroidom. Šalo na stran. Gre za neprijetno bolezen, pri kateri se vene (žile) v okolici izhoda črevesa razširijo (podobno kot krčne žile na nogah). Lahko zakrvavijo ali pa trombozirajo (kri se strdi), predvsem pa povzročajo neprijetne bolečine in težave pri iztrebljanju.

Dvigovanje sicer dvigne pritisk v trebušni votlini, vendar le neznatno prispeva k nastanku hemeroidov. Bolj verjeten vzrok je ali zaprtje ali trše blato ali začinjena hrana.

Kaj lahko storite? Hemeroide lahko mažete in hkrati uporabljate svečke za zdravljenje hemeroidov, ki jih dobite v lekarni tudi brez recepta. V vsakem primeru jih morate plačati sami. Poleg tega nekateri uspešno uporabljajo domača zdravila: npr. kamilične obkladke, šentjanževo olje, kopeli iz hrastovega lubja ipd. Bistveno za preprečevanje ponovitev je urediti prebavo in se izogibati hrani, ki zapira ali za katero ste potuhtali, da vam povzroča težave.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljeni!

Jaz sem pa opazila, ze nekaj casa nazaj,nda imam bulo na danki na zgornji strani in na spodnji se dve, vendar manjsi, kot dva mala mozoljcka. Nekaj casa nazaj se mi je tudi dogajalo, da sem malo krvavela, ko sem sla na veliko potrebo. Vendar temu nisem posvecala prevec pozornosti, saj sem mislila da je to zaradi trdote blata. Se zdaj vcasih krvavim vendar redko, ko pa sem opazila to bulo, in se dve manjsi, pa me malo skrbi… Ali morda veste kaj bi lahko bilo ali kaj lahko storim da to izgine? Stara sem namrec 19 let…

Spoštovani!

Gre za hemeroide, to so razširjene vene. V lekarni lahko dobite mazila in svečke, ki olajšajo ev. bolečine in zmanjšajo napetost teh bulic. Pomembno je tudi uživanje veliko tekočine, da je blato čim bolj mehko in se nam je treba čim manj napenjati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."
Objava čaka odobritev

New Report

Close