Bula na vagini
Lep pozdrav,
imam dve težavi:
– odkar uporabljam Mireno sploh ne morem določiti termin ciklusa, ki se začne ali pa ne bolj z rjavkastimi izcedki in traja kar dobrih 14 dni. Je to normalno? V uporabi jo imam od meseca maja.
– na spolovilu se mi je naredila ena boleča bula. Najprej sem mislila, da gre za kakšen večji mozolj, vendar pa me precej boli (tudi pri hoji, še posebno v vročih dneh). Moj ginekolog je na bolniški in zelo težko bi prišla do kakšnega drugega, zato me zanima ali si lahko v lekarni kupim kakšno mazilo, da bi to ublažilo? Poleg bolečine pa me tudi močno srbi.
Hvala vam za odgovore in lep dan še naprej!
Prve tedne in mesece je ob Mireni kravkast izcedek rpecej pogost, vendar se po 4 – 6 mesecih običajno moćno zmanjša ali izgine. Tudi M ni nujno sploh prisotna, kar je ena od prednosti Mirene.
Glede bule, ki jo omenjate pa žal ne vem, za kaj gre. Če boli in je močno napeta, se odpravite na urgenco. Možno je, da gre za absces bartolinijeve žleze, kar je treba odpreti z operacijo, kar pa nima nobene zveze z materničnim vložkom.
Spoštovani dr. Pušenjak!
Rada bi samo omenila, da sem bila pred 4-mi leti na op. zaradi zamašene bartolinijeve žleze, takrat sem imela majhnega dojenčka in sem ga pridno dojila, a ker so bile bolečine že res neznosne, sem morala na poseg. Prvi. Pa zgleda da, da mi je G na op premalo zarezo naredila in se mi je tkivo sprijelo, saj se mi je po par mesecih ponovilo. Bula je bila velika za jajce, kljuvalo mi je v nožnici in bolelo in pritiskalo. Pa zopet pod nož. Tokrat me je operiral drug G, pa sem še danes “jezna” na njega, in pravim da me je “razmesaril”. Pač mi je verjetno res moral narediti kanal v to žlezo, da se ne bi ponovno zamašila. Zamašila se še res ni, vendar vam povem, da me določene dni (predvsem ko je slabo vreme, pa pred menstr.), nekako boli, pravzaprav imam takšen nelagoden občutek, kot da imam na tistem delu nekakšno mrtvo meso (imam pa res 2 cm rez – pravi kanal, odprtino).
Pa si mislim: “pa kaj čem… sedaj je že prepozno, je kar je…”
Pa mi prosim povejte, ali je res prepozno? Naj vam povem, da me ob spolnih odnosih tisto riblje in mi večkrat ni najbolj prijetno, pa ne morem pomagati. Jaz se zaradi tega ne morem odpovedati spolnemu življenju, ni pa prijetno, če ti nekaj takšnega zavira užitke…
Pa še to: sedaj sem že 2. noseča (26t), pa veliko prebiram vaš forum, pa trenutno že kar 3 ure sedim za rčn in prebiram prek iskalnika o nekakšni drugi buli, ki pišejo ženske, da jim nekako štrli iz nožnice. Pa da je to pogosto nožnična povešena stena. Tudi sama imam predležečo posteljico, ki sega 1 cm od MV, in tudi sem ravno včeraj opazila takšno “čudo” iz nožnice, ki je bila izrazitejša, ker sem se umivala na bideju. Tak za pribl. eno debelo češnjo velika, pa trda, neboleča… pa me je zagrabila panika… pa sem začela iskati o tem več besed tukaj. Pa ne vem, ali je res možno, da je nožnica res toliko napolnjena s krvjo v času nosečnosti, ali je to kaj drugega? Je že res, da nožnica po porodu ni nikoli več takšna kot prej, tako nedolžna, ampak vseeno, da so pa takšne spremembe? Mi lahko pomagate najti odgovor? Čez 14 dni imam pregled pri G, ampak vsaj do takrat – ali lahko sploh počepnem? Se mi zdi (zgolj občutek) da mi bo kaj ven padlo. Po mojem bi krvavela, če bi bilo kaj hudo narobe, pri dvigovanju zelo pazim, že zaradi nizke posteljice. So lahko mogoče kakšni polipi? Bojim se vsakršnega posega, ker se bojim, da če mi bodo še kaj operirali pri nožnici, da pol sexat sploh ne bom več mogla. Ne bi bila rada zaznamovana za vse življenje, ki ga imam še ogromno pred seboj.
Se vam iskreno opravičujem za tako dogo pismo, pa vendarle srčno upam, da ga boste prebrali in mi namenili par konkretnih besedic.
Hvala in LP!
Spoštovani,
v načelu nobena sprememba na koži in podobnih tkivih ni nujno dokončna in jo je mogoče tudi operatirvno popraviti. Če vas torej sprememba na srtamni ustnici moti, velja pobarati ginekooga (seveda vsaj 6 tednov po porodu), da biradi omenjeno spremembo, kolikor je možno, dali popraviti.
Kar zadeva “bulo”, ki vam gleda iz vhoda v nožnico pa žal ne morem uganiti, kaj bi to bilo. Lahko je marsikaj, skoraj zagotovo pa ni nič nevarnega. Lahko bi bila varica, (to sicer ni tdo), manjša zamašena Bartolinijeva žleza, kakšna nožnična cista, maternični vrat in morda še kaj. Vsekakor bo to lahko preveril le vaš ginekolog ob naslednjem obisku, če ga boste prosili, saj običajno nosečnic brez potrebe ne gledamo.
Pozdravljeni!
tudi jaz bi navezala vprašanje na bulo. Pred kratkim (praktično čez noč) se mi je pojavila bula med nožnično odprtino in nogo (cm ali dva od vhoda v nožnično odprtino).vendar se bule od zunej ne opazi, na otip pa je trda in zelo boleča. Prosila bi za nasvet kaj storiti in ali je iz opisa mogoče sklepati za kak problem gre?
Najlepša hvala za vaš odgovor in čas!
žal iz opisa spremembe ni mogoče sklepati na izvod spremembe in bo zato smiseln obisk zdravnika. Možnih razlogov je več pa tudi ukrepi so lahko zelo različni, od teoretskega naštevanja pa žal ni nobene koristi.
hm…če se bula s ciklusom spreminja, potem je nekaj, vezano za rodila in je hormonsko odvisno, če ne, gre pač le za naključno lokacijo in bi bula lahko bila tudi kjerkoli drugje. Če vas moti, se naročite za obisk pri ginekologu. Teoretičnih možnosti je veliko in nobena ni pomembna za splošno zdravje.
Lep pozdrav,
Sem v 34. tednu nosečnosti in nekaj časa opažam bulo veliko približno za oreh, ki se pojavlja na levi strani pri vhodu v nožnico oz. med anusom in nožnico. Pojavi se ob pritisku, ponavadi, ko se usedem na wc školjko in grem na velilko potrebo. Podobno, kot pri hemeroidih, ki se pojavijo pri anusu, le da je ta prestavljena bolj naprej proti nožnici. Bula potem izgine. Občutim tudi pritisk na vse te mišice spodaj kadar predolgo stojim, kar seveda prepisujem nosečnosti in teži otroka. To bom na naslednjem pregledu povedala ginekologinji, vas pa sprašujem za mnenje kaj bi to lahko bilo, saj se bojim, da bi to motilo sam porod, saj tam zelo pritiskaš…
Imam pa tudi bulo oz. gmoto v levi dojki, ki sicer ne boli, je pa občutljiva in zelo velika. Predvidevam sicer, da so mlečne žleze v akciji, me pa vseeno skrbi, ker na levi pa tega ne občutim.
Spoštovani,
kakršnokoli “bulo” lahko oceni le zdravnik z ogledom, otipom in morda še z dodatno preiskavo, zato težko rečem kaj dokončnega. Na presredku in v okolici spolovila pa lahko v kasni nosečnosti pričakujemo razširjene vene, varice, ki bodo po porodu izginile, kot so se pred tem pojavile. Zatrdlino v dojki pokažite svojemu ginekologu. Verjetno imate tudi glede tega prav, vendar le pregled ustreza standardu za oceno spremembe.
Pozdravljeni,
Nisem želela odpirati nove teme pa bom napisala tukaj. Pri meni pa gre za bulo v nožnici, mislim da kakšne 3cm globoko na zgornji strani v velikosti oreha. Stara sem 26 let. 10 let ze neprenehoma jemljem KT yasminelle. Ze priblizno pol leta imam tezave z izcedki. Decembra so mi ugotovili prisotnost Candide Albicans. Zdravila sem se z Diflucanom. Zdaj bi to naj bilo sicer boljse ampak vnetja se ponavljajo. Mesec nazaj je ginekolog dejal da gre tokrat za drugacno vnetje. Prejela sem Dalacin (upam da sem si pravilno zapomnila ime) v taksni modro beli skatlici. Po uporabi dalacina me je v noznici zelo zacelo srbeti, peci tako da sem po 5 dnevu uporabe prenehala saj nisem vec zdrzala. Kremo sem med tusiranjem poskusila spraviti iz noznice in pri tem otipala zgoraj omenjeno bulo. Nevem sicer ce je tam ze dlje casa pa se morda nisem zavzela. Najprej je bila samo bula zdaj pa me je skrbelo da je se zmeraj tam in ko sem potipala sem na tej bulici zacutila kot da bi bila nekaksna krasta. Spolnih odnosov z partnerjem trenutno ne morema imeti saj je vse skupaj zelo bolece. Zanima me kaj bi lahko pomenila ta bula saj sem se res zelo prestrasila. :/ Ali se med ginekoloskim pregledom to otipa ali menite da bi bilo potrebno da ginekologu zaupam tezavo. Nekako mi je neprijetno ker nevem ce je ze od zmeraj tam in sem bila zdaj bolj pozorna. Je pa res velika zdi se kot da zapira prehod v noznico. :/ Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
hm?…glede na potek zgodbe bi upal ugibati, da ste zgolj prvič v življenju zatipali svoj lasten maternični vrat. Seveda ne morem tega trditi z gotovostjo, ampak v nožnici so tumorji izredno redki maternični vrat pa se praviloma otiplje točno tako, kot ste opisali. Sicer brez kakšne “kraste” ali čim podobnim, pa vendarle. V dvomu sicer pojdite k ginekologu, pričakujte pa, da se bosta verjetno skupaj malce nasmejala.
mislim, da res.
Sicer je bilo že veliko napisanega pa vseeno… po opisu bi rekla, da pri meni ne gre za B. žlezo.. gre namreč za to.. da imam na površini kože na zunanji steni spolovila bulo mogoče veliko dobre pol centimetre ki je ravno tako občutljiva na dotik in se napolni z gnojem in krvjo in ob določenem pritisku tudi poči.. mogoče se prej napolni v času menstruacije
težko takole “na suho” razpravljam o kakršnikoli buli na spolovilu. Tudi tu slika pove več kot 1000 besed. Lahko pripnete sliko in vam odgovorim na zasebnem delu foruma in slike ne objavim, sicer pa ne bi ugibal o naravi vaše vnetne spremembe.
Spoštovani,
Imam podoben primer kot predhodnice na forumu. Kakšen dober teden nazaj sem začutila bolečino pri malih sramnih ustnicah, vendar ni bilo nič videti in tipati. Potem pa sem začutila za grah veliko bulico (tur) pod sluznico ob klitorisu. Ta je nekaj dni rastla in vedno bolj bolela. Tri dni nazaj pa je priteklo nekaj gnoja. Sedaj je zadeva skozi ista, včasih malo izteče boli pa vedno bolj, se ne veča niti ne manjša. Ker je na zelo smotanem delu je težko ranico ohraniti čisto. Po vsakem uriniranju spolovilo obrišem, predel tura obrišem z alkiholnim robčkom in čez položim sterilni zloženec. Danes sem malo namazala s smrekovim mazilom, če bo mogoče kaj pomagalo.
Si mogoče lahko še s čim pomagam sama? Ali je to verjetno res kakšen tur, bi bilo dobro obiskati ginekologa? Malo me je strah, ker je dejansko ob klitorisu in je zares zelo neprijetno mesto, če bi morala h kirurgu na čiščenje.
Hvala za vaš odogovor,
Lep dan vam želim.
spoštovani,
vse ostalo verjetno delate prav, le alkoholni robčki niso primerni za brisanje tega mesta. Povsem razkužiti ognojka itak ni mogoče, zato bi bilo povsem dovolj čiščenje oziroma spiranje z mlačno vodo. alkohol pa lahko poškoduje še okolico in jo naredi bolj dovzetno za prenos okužbe. Na omenjenem mestu sicer ni nobene strukture, ki bi povzročala tipično spremembo, katero opisujete, zato bi res ne bilo odveč spremembo pokazati ginekologu.
Pozdravljeni, nevem kam naj pišem zato bom sem. Imam podobno težavo kot veliko zgoraj. V genitalijah imam nekakšno “bulo” veliko 2-3cm, imam jo že nekaj dni (najprej je bila majhna zdaj pa je ze kar zrastla). Izgleda kot da bi bila na mali sramni ustnici. Je kot bi bila napolnjena z nečem. Razprostira se tudi malo v nožnično odprtino. Boli ko hodim, sedim, tudi ce cisto primiru stojim, grozno boli ce se dotaknem in zaradi tega grem komaj na stranišče, kaj šele da se obrišem. Ponoči komaj zaspim, saj je bolečina neznosna. Imam tudi menstruacijo.
To se mi je že zgodilo pred približno pol leta, a je bilo manj boleče ter ni bilo ob času mesntruacije.
Stara sem 16let in še nisem bila pri ginekologu. Bi bilo dobro da se o tem posvetujem z osebnim zdravnikom ali počakam ce bo minilo?
Spoštovani,
glede na to, da imate hude težave svetujem, da greste na pregled v urgentno ginekološko ambulanto. Najverjetneje gre za absces, ki bo potreboval zdravljenje.
Lep pozdrav