Najdi forum

Želela bi posaditi brusnice pa o njih ničesar ne vem. Mogoče ima kdo izkušnje z njimi. Želela bi vedeti:
– Kje jih lahko kupiš (sem iz Maribora)
– kako veliki grmi zrastejo
– morajo biti na soncu ali senci
– kdaj dozorijo
– kakšna zemlja je potrebna
– ali so občutjuve na zmrzal
– …….
Za vse informacije se zahvaljujem.

LP, Bojana

a imaš mogoče v mislih ameriške borovnice ???

Brusnice so majhni grmički, ki uspevajo in rodijo na soncu, rabijo pa kislo zemljo, kot am. borovnice. Jaz sem jih lani kupila v lokalnem kmetijskem centru (NM), gotovo pa jih prodajajo tudi v Mariboru, pač tam, kjer imajo grmovnice in sadno drevje.
So pa bile za majhen grmiček kar drage, okrog 2000 sit na sadiko.
LP, Miranda

Ne, nimam v mislih ameriške borovnice. Te že imam par let in moram rečt, da mi vsako leto lepo rodijo.
Brusnice so mislim manjši grmički, sadeži pa so (če se ne motim) rdeči.

LP, Bojana

Miranda ali rodijo že prvo leto in kakšen je “pridelek”? Kdaj brusnice dozorijo – mislim v katerem mesecu.

Hvala in LP, Bojana

Iz knjige Sadje in drugi sadeži:

Brusnica je plazeč zimzelen grmiček, ki se oprašuje sam. Cveti poleti, jeseni rodi kisle rdeče plodove, ki se najbolje uporabijo za brusnični žele za uporabo v kulinariki.
Potrebuje kislo zemljo in precej vode, lahko se goji ob azalejah , rododendronih ali borovnicah.

Žal s plodovi in zorenjem še nimam izkušenj, pričakujem pa plodove že v prvem letu, saj je tudi že v jeseni ob sajenju bilo nekaj jagod.

Miranda

Miranda, hvala.

LP, Bojana

Danes sem si kupila brusnice. V Florini v Mariboru jih imajo po 460,00 SIT.
Imajo pa tudi ameriške brusnice, ki so jih šele dobili in še nisem uspela izvedeti za ceno. Bom pa si jih kupila. Te ameriške brusnice naj bi imele večje plodove kot navadne. Zelo zanimivo pa je to, da imajo posamezne sadike ali pa sadike, ki imajo poleg tudi kozarec brusničnega soka in kozarec marmelade.
Zanima me, ali ima kdo posajene ameriške brusnice? Če jih ima, bi bila vesela vsakih informacij.

LP, Bojana

zanima me ali lahko brusnice sadim v decembru

Lahko sadiš tudi v decembru, če zemlja še ne zmrzuje. Drugače pa počakaš in jih posadiš spomladi.

Ali je kakšna razlika med gojenimi in divjimi brusnicami pri zdravljenju vnetja mehurja.

Sok in meso zrelih plodov sta pravi karotinski bombi. Robidnice imajo veliko vitamina C in tako krepijo imunski sistem. Več si preberite tukaj : Robidnice

New Report

Close