bruhanje
živjo..mene pa zanima nekaj kaj bi lahko bilo narobe ker hčerka bruha.namreč rojena je v 32 tednu težka 1700g čez par dni pa bo stara 2 meseca…..mleko sem si brizgala pol meseca potem pa ga je zmankalo tako da sem potem dajala bebo za nedonošenčke včeraj pa sem ji dala aptamil AR in sem mislila da bo manj bruhala pa vseen bruhne ampak manj seja pac ji steče dol mim ustnice na vratek…..sem čist obupana res nevem več kaj naj naredim tudi vzglavje sem vzdignila….strah me je da ni kaj narobe..res pa je da je zelo “požrešna” jst ji dam 130 ml za pojest pa ji ni dovolj potem pa se ene 50 tk da nevem a je mogoće od tega ko se prenaje…….kako bi lahko to preprečila da se toliko ne prenažira…..res hvala za vnaprejšen odgovor…lep dan
Pozdravljena,
vaša mlada dama je v obdobju, ko dojenčki zelo radi “polivajo” – torej se jim mleko iz želodčka vrne v požiralnik, v žrelo in na plano. Tak “gastroezofagealni refluks” je opisan pri več kot dveh tretjinah dojenčkov v starosti 3-6 mesecev. Če dojenček ob tem pridobiva težo, je zadovoljen in nima znakov, da bi “vrnjeno” mleko vdihnil v dihala (v slednjem primeru se jim zelo zaletava, so hripavi, pokašljujejo, začno pospešeno dihati), nas prav nič ne skrbi in potrpežljivo čakamo na starost okrog 6 meseca, ko začno te težave izvenevati. Pomagamo si z dvignjenim vzglavjem in lego na desnem boku po obroku, pa z gostitvijo mlečnega obroka (z Rižkom), AR nadomestki (ki imajo dodatke, da se zgostijo v želodčku) – in seveda kakovostnim pralnim strojem in sredstvom, ki poskrbi za pogostejše pranje pobruhanih slinčkov, pajackov, plenic in naših oblačil… V primeru prej opisanih “zoprnejših” težav (kar poimenujemo GERB – ali GastrEzofagealna Refluksna Bolezen) pa pride pošev obisk pri pediatru gastroenterologu, ki GERB potrdi z usmerjenimi preiskavami in predpiše zdravila, če meni, da drugače ne gre (zdravila niso povsem “nedolžna”, zato jih predpišemo le v primeru, ko so njihove pričakovane koristi večje od morebitnega tveganja sopojavov).
Kaj storiti, da bo vaša malčica manj “požrešna”? Kot prvo mora vaš pediater potrditi, da je res požrešna – morda pa potrebuje več hrane, kot ji vi naklonite v prvem “krogu”. Drugo je, da ji po končanem pitju (dovolj velikega) obroka ponudite dudo in jo skušate zamotiti s kakšno igračo. V poštev pride tudi menjava dude na steklenički (da “ravno prav” teče). In še marsikaj, o čemer se lahko pogovorite z medicinsko sestro v posvetovalnici. Te vedo še za kup nasvetov “iz prakse”.
Polivanje naj vas torej ne skrbi, je nekaj običajnega, tudi pri nedonošenčkih…
Srečno,
hvala za odgovor..je pa res ja da ko bruha ji gre tudi na nos in ga ji čistim večkrat na dan….pokašljuje tudi ko se ji zaletava……dudo na flaški imamo enko….še nekaj……a bi bilo kaj narobe da kupujem sedaj naprej aptamil AR namesto bebo za nedonošenčke tezka pa je 3430g………….naša pediatrinja je bol skopa z informacijami dokler otrok ne gre v bolnico ko je že tako kritično..žalostno a res….hvala vam za odgovore
Spoštovani!!
glede refluksa prosim za nasvet. naša dojenčica (7mes stara, dojena, po navodilih gastroenterologa uvajamo gosto hrano od 5. meseca dalje) ima diagnozo GERB in prejema zdravalo controloc od prbl. 2. meseca starosti dalje. stanje se je nekje med njenim 4. in 5. mesecem nekoliko izboljšalo. težave zaradi polivanja smo imeli tudi na začetku uvajanja GH, ker je vmes polivala (tudi če je bilo 3 ure ali več po obroku). zdaj ima redno 3 obroke, včasih tudi 4. goste hrane, že kakšen mesec pa ugotavljam, da pri dojenju ni več tako ješča, kljub temu da je lačna. bili smo že pri pediatrinji, pa je takrat rekla, da ima očitno še težave zaradi refluksa in da bo mimo. ker je lepo napredovala na teži in “zgledala čisto v redu”, pa podvojila porodno težo (glede te orientacije za pediatre mi ni čisto jasno, ali to velja tudi za otroke s porodno težo 4 kg in več??? še sreča, da je bila punca rojena s 3 kg). no, prejšnji teden pa sva bili na cepljenju in so ugotovili, da teža ne napreduje več lepo, saj je v 1 mesecu pridobila le 100 g. redno, po vsakem obroku godrnja in se razburja, večkrat je nezadovoljna kot zadovoljna…saj je skos lačna in zaspana. pediatrinja ni rekla nič drugega kot kdaj imamo kontrolo na gastro in da vseeno “zgleda čisto v redu”. Deklica je imela sum na alergijo na KML in jajca, zato sem jaz na dieti, vendar je krvni test 2x pokazal negativno (po začetku diete se je stanje vidno izboljšalo), zato je gastroenterolog na zadnji kontroli predlagal, da najprej jaz postopno začnem v prehrano uvajati jajca in potem otroku in nato še enako z mlekom. pri poskusu z jajcem sem po 10 dneh prenehala, ker je bilo stanje spet veliko slabše. minilo je že 4 tedne, pa je šele zadnjih nekaj dni stanje boljše.
ali morda veste, kako je s temi testi za alergijo? so lahko lažno negativni? kdaj je smiselno narediti teste ponovno (pri testih še ni bila stara 6 mes)?
kaj naj naredim glede prehrane za težo?? dojenje ji ponudim po vsakem obroku, pa vmes na 5 min od takrat, ko opazim da je lačna (prbl. 2 uri po obroku), pa ni vedno uspeha. mislim pa, da gre za neko kombinacijo rasti zob (2 že imamo), radovednosti in refluksa. blazno ji nagajajo kupčki in jih kar ne moremo vseh podret. sploh popoldan se to začne. včasih se doji zadnjič ok. 13. ali 14. ure, pa potem nič do večera, ko gre spat.
hvala za vsakršen odgovor in lep pozdrav
Draga “debeluška”,
seveda lahko zamenjate mleko in preidete na AR formulo, bo vsaj manj polivanja.
Ko dojenček “polije”, gre vedno malo mleka tudi v (in skozi) nos – tam na nosno sluznico deluje dražeče, zato se naredijo “muce”, nosek se zdi zamašen. Fiziološka raztopina (v velikih količinah) je tu najbolj blagodejna – ob zalivanju se muce odluščijo, otrok jih izkiha (hmmm, ali pogoltne) in nos je spet čist. Če po njem brkljate z vatiranimi palčkami ali aspiratorji, vedno naredite še dodatne (mikro) poškodbe, ki oteklino sluznice in izcejanje sluzi še poveča.
Pozdrav (in pogum, da pediatrinjo bolj sprašujete – morda je redkobesedna zato, ker misli, da vam je vse jasno ?),
Še odgovor Uranki, malo z zamudo sicer…
Po večkratnem prebiranju vaše zgodbe se mi zdi, da se je vaša dama odločila, da bo prešla povsem na gosto hrano. In da ji morda zdravilo Controloc dela več težav kot koristi (to, kar opisujete, je opisano tudi med stranskimi učinki zdravila…).
Dokazovanje alergije na beljakovine KML in jajca je zelo težavno, mnogi krvni testi so povsem nezanesljivi (so tako lažno negativni kot lažno pozitivni, tako v obdobju dojenčka kot kasneje) in velikokrat je “biološki poskus” tisti, ki diagnozo potrdi ali ovrže. V praksi to pomeni, da težave izvenijo ob zelo strogi dieti (vaši in otrokovi) in se alarmantno ponovijo, ko poskusite hrano, ki vsebuje te alergene, spet uvesti v jedilnik. Bodite pozorni na dodatke k hrani – jajca se skrivajo v mnogih hranivih, kjer jih ne bi pričakovali. Enako velja za beljakovine KML.
Pridobivanje teže v 1. in v 8. mesecu ni enako, niti po gramih niti po odstotkih teže. In mnogi starši (pa tudi pediatri) so zelo zaskrbljeni, ko naraščanje teže postane skoraj neopazno. Razloga za skrbi ni, seveda če tečnoba zaradi lakote (?) ni prehuda. V slednjem primeru vas čaka (mučno) eksperimentiranje, kakšna hrana ji ugaja – nekaterim se odpre, ko dobijo kaj kislega (npr. kislo kumarico). Drugi uživajo v sladkih kašicah, nekateri veselo poglodajo pečeno piščančje bedro, (na srečo) redki so zadovoljni le s čipsom in Smokiji…
Verjamem, da se bodo težave kmalu umirile (optimističen pristop) – oziroma jih bodo izrinile kakšne druge (pesimističen pogled). Dolgočasno vam ne bo nikoli…
Pozdrav,
Pozdravljeni!
hvala za odgovor.
ja, bomo poskusili prekiniti z zdravilom in bomo videli kako bo. če bo veliko slabše, ga bomo spet jemali, sicer pa raje ne.
hvala za opozorilo pri dieti. žal, je ravno prikritih jajčnih in mlečnih snovi največ in je res kar težko kupiti “kaj normalnega” za tako dieto. k sreči pa je na trgu cel kup nadomestkov (bolj ali manj solidnih). včasih se pohecam, da sem pravi vegan, ki je meso.
drugače moram pohvalit punco, da ni ravno zbirčna. je kar vse po vrsti (jabolka, hruške, banane, avokado, pa če dodam suho sadje, rozine…), pa meso ima rada in zelenjavo. tudi s čebulo….
tudi sama razmišljam – vsak ima kakšne težave. če takih, pa drugačne. baje da slej ko prej vse mine…
hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni,
spet se oglašam.
tokrat zato, da poročam kakšno je stanje. zdaj smo stari 8 mes. pred prazniki pa smo prenehali z jemanjem zdravila. moram priznati, da občutno manj poliva in je stanje boljše (se kar bojim, da sem to zapisala. vedno, ko se “pohvalimo”, je takoj spet slabše). je tudi začela z dojenjem in zdaj je v bistvu tako, da goste hrane skoraj ne je (razen večerjo), pa bi se samo dojila. domnevam, da to ne zadosti njenim potrebam po energiji (7650 g), ker se hoče ponoči dojiti na 2 uri.
v upanju, da je to zaradi zobenja, pa še vedno posledica noric, ki jih je prebolela v prejšnjem tednu (pa ni bilo hujšega) in da bo tudi še gosto hrano (ponovno) sprejela, vas lepo pozdravljam.
a ne, kakšne smo mame? prej se ni hotela dojit, sem se sekirala, zdaj se pa sekiram, ker se samo doji. nikoli zadovoljni…:)
Pozdrav
Spoštovani,
tudi naš tromesečnik poliva in bruha. Vem,da je to pogost pojav, saj je tudi prvi otrok to delal, ampak ne toliko.
Fantek ima 7kg, je požerušček in ravno zato naj bi polival zaradi prenajdanja. Je polno dojen.
Vseeno pa me skrbi, saj je tega polivanja res ogromno, po obroku toliko,da je plenička premočena, včasih pa tudi midva,danes je npr.imel popolnoma moker bodi. Količine ne znam oceniti,ampak sem prepričana,da je včasih 50ml ali več. Bruhne v loku, trikrat zapored. Poliva tudi uro,dve po hranjenju.
Drugače nima krčev, je dobrovoljen, spi, sit je cca 3ure, kaka 1x-2x na dan. Ima pa od rojstva dermatitis,po besedah P seboreični, ki pa ni vedno prisoten in tudi izbruhi niso močni,kot prvi mesec.
Moti me količina in način bruhanja…ali je kljub uspešnemu napredovanju (več kot kg na mesec), možno da je kaj narobe?
Draga buble,
“narobe” je le v toliko, da bo vaš pralni stroj še nekaj tednov stalno v pogonu… 🙂
Glede na pridobivanje teže se vaš dojenček očitno “prenajeda” – in ker je želodček napolnjen “do vrha”, se ob vsakem peristaltičnem gibu (s katerim se želodec prazni v dvanajstnik) nekaj polije tudi na zgornjem koncu, preko požiralnika. Ko bo enkrat pričel jesti tudi kaj bolj gostega, bodo težave hitro izvenele.
Do takrat vam lahko svetujem le pogostejše podiranje kupčkov (da ne zavzema prostora v želodčku še zrak), “nepremočljive” slinčke ter “debelejšo” kožo, da vas bo manj skrbelo.
Diseboroični dermatitis pa pri polivanju ni vzročni ali posledični dejavnik …
Lepo se imejte,