bršljan-ograja
Lani smo ob novopostavljeni panelni ograji nasadili kup bršljanov, da to ograjo malo ozelenimo. So različnih vrst, kupljeni pri različnih prodajalcih, posajeni v različnih obdobjih, na različno prepišnih in različno sončnih legah. Eni so se že lani lepo razrasli, drugi so naredili komaj kakšen nov list. So se pa tisti, ki so lani največ obetali, čez zimo skoraj popolnoma posušili. Je treba te posušene dele porezati, je to dobro, ni nujno, se sploh ne sme? Pa še kakšne ideje za zimzeleno ozelenitev ograje bi bila zelo vesela.
Če so se vam posušili prav tisti bršljani, ki so poleti najlepše uspevali, je možno, da gre za kakšno vrsto, ki ni prezimno trdna. Popolnoma posušene dele lahko porežete, da bo videz rastlin nekoliko lepši in mogoče bodo na novo odgnale. Če ne, jim tako ali tako ni pomoči.
Sicer pa je običajen bršljan (vrsta Hedera helix) zelo odporen in prenese zelo različne razmere. Sorte z večjimi listi rastejo hitreje kot tiste z manjšimi. Letos bo prirastek gotovo precej večji kot lani, ko ste jih sadili.
Za zimzeleno ozelenitev ograje vam pa priporočam še ognjeni trn (Pyracantha coccinea), če vas ne moti trnje.
Bršljan sem posadila pred 3. leti. Prvo in drugo zimo je preživel v redu, letošnjo pa ne. Tudi sama imam več vrst bršljana in sem razočarana nad njim, ker res počasi raste. Veliko ljudi je reklo, da bo v nekaj letih ograja prekrita z njim ampak v moje primeru se to še najmanj 10 let ne bo zgodilo.
Jaz sem letos porezala veliko posušenih vejic bršljana. Razmišljam o drugi “zeleni zavesi” za mojo ograjo.