Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Bronhitisi

Bronhitisi

Pozdravljeni,

imam sina starega skoraj 4 leta. Od vstopa v vrtec pogosto zboleva za bronhitisi. Pogosto, mislim dobesedno mesečno. Ima potrjeno blago sezibilizacijo na kravje mleko, ostalih alergij nima. Večkrat je bil hospitaliziran (rsv, gripa, adeno…). Od janarja do septembra je bil izpisan iz vrtca. Tudi v tem času je prebolel nekaj viroz, a na srečo s samo eno hospitalizacijo. Čez poletje je bil popolnoma zdrav, nabral je veliko kondicije. S septembrom je začel obiskovati vrtec in prva viroza je minila brez padca saturacije, celo brez ventolina. Potem pa se je začelo…. spet bronhitis na bronhitis. V vrtcu je max. 4 dni! Pri 4 letih je samo 1x bil v vrtcu 9 dni. Vse ostalo po 4 dni in nato zboli. Doma je od 2-4 tedne, spet gre v vrtec in vse po starem. Vedno se začne s suhim kašljem, pade saturacija, vcasih rabi kisik, deksametazon … itd. Vcasih pade saturacija tudi pod 90 pa sploh ne diha tezko. Ampak diha normalno, mogoce samo rahlo pospeseno.  Ce ne bi merili saturacije, sploh ne bi vedeli, da je slabo. Trenutno je na Flixotide zasciti, imel je ze singulair, pa flutiform… Ne pomaga nic. Tudi za ventolin imamo veckrat obcutek, da bolj ne pomaga, kot pomaga. V bistvu ne pomaga nic… ne zdravila, ne domaci pripravki, ne morje, ne nic kar pomaga vecini.

Upala sem, da bo letos bolje, pa pri 4 letih ni bolje. Je isto kot pretekla leta, le da fant zna zelo dobro izkasljat. Kar pa ne pomeni, da se ne muci s kasljem, ko suho kaslja, ko ima nizke saturacije.
Glede na to, da prihajam do zakljucka, da ga bo tudi letos vsaj pozimi smiselno izpisati iz vrtca, me zanima ali so vam kaj bolj poznani tovrstni primeri iz prakse? Ali kdaj res postane bolje? Sprasujem se ali se bo fant moral solati na domu, ker si ne predstavljam, da bo v soli non stop zboleval. Pulmolog pravi, da je ocitno preobcutljiv na rinoviruse, ki mu najveckrat povzrocajo tezave. Genetski testi so negativni. Vedno ga spremljajo tudi z ultrazvokom – atelektaza se mu najveckrat pojavi desno spredaj… Bronhoskopije niso delali. Se pa stanje vedno povrne nazaj v “normalo” in ko je zdrav, je zdrav. Naj povem, da je v vsem tem casu prebolel xy bronhitisov in 2 angini. Verjemite mi, da sem bila prav vesela, ko je enkrat zbolel za angino in ne za bronhitisom. Vsi smo ze obupani in dobesedno zivcne razvine, saj otrok sploh ne more normalno vzpostaviti socialnih stikov, ce je non stop bolan.

Kaj mi vi svetujete? Se bo to vleklo se v osnovno solo? Ali to dejansko kdaj prerastejo? Je mozno, da ima otrok dolgotrajne posledice, zaradi toliko prebolelih bronhitisov?

Žal nekateri otroci res veliko obolevajo in so večkrat hospitalizirani. Menimo, da gre za preobčutljivost na povzročitelje, ki jim zaradi nepoznanih vzrokov povzročajo obsežno destrukcijo tkiva v dihalih in s tem težave. Ker se otrok vodi pri pulmologu, verjamem, da ga bodo tam skrno spremljalil in naredili vse potrebno.

Nekako seveda otroci to prerastejo, manj  obolevajo, lahko pa to traja tja v puberteto, ko se veliko takih stanj umiri.  Verjamem, da je hudo iz vseh vidikov, vendar trenutno ne znamo tega pozdraviti. Samo blažimo hude znake.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close