BRONHIALNA ASTMA
Pozdravljeni!
Imam sina starega šest let, ki ima bronhialno astmo. Zanima me, kako se pravilno odločiti kdaj začeti z vpihi Ventolina. Kdaj in koliko časa je potrebno vpihe aplicirati na 4 ure, 6 ur itd. Kdaj je potrebno začeti tudi s Flixotidom (redne terapije z njim zaenkrat nima). Primer: pred mesecem dni je ob fizični obremenitvi na mrzlem zraku prišlo do pojava težkega dihanja in padca PEF. Takrat je dobil dva vpiha Ventolina. po katerem so težave v nekaj minutah izzvenele. PEF je bi v mejah normale. Zanima me ali je to pravilna odločitev, ali bi morali ob vsakem poslabšanju astme takoj začeti z vpihi na 4 ure…..
Hvala
Moja hči je astmatik, stara 2 leti. Po odpustu iz pediatrične po prvem poslabšanju astme, sem dobila kar natančna navodila kako ukrepati v posameznih primerih poslabšanj, zato sem tudi jaz mnenja da povprašaš za navodila strokovnjaka.
Za lažjo orientacijo pa vseeno:
– če je frekvenca dihanja nad 22 (za njeno starost točno določen normativ) oz. za cca. 10% višja kot normalnom moramo že začeti z inhalacijami Ventolina na 6 ur 2 vpiha + Flexotide 2 vpiha na 12 ur
– če je frekvenca dihanja povečana za 30% ali več pa Ventolin na 4 ure + Flexotid
– vedno moramo postopoma zmanjševati dozo, zdravljenje s Flexotidom pa imamo vsak dan, do naslednje kontrole.
lp
Pravilno ste ukrepali, padec PEF je bil verjetno posledica učinka hladnega zraka. K izbranemu pediatru se odpravite:
– če se težave ponovijo večkrat tedensko,
– če PEF krivulja v dnevniku počasi pada,
– če se pojavljajo večja nihanja krivulje ( zjutraj 20% manj kot zvečer)
– če PEF pade in ga s pomočjo 2 upihov Ventolina ne morete dvigniti.
Dokler nimate dovolj izkušenj je povsem nepotrebno da nase prelagate odločitev kdaj začeti z redno terapijo bronhodilatatorja (Ventolin) ali protivnetnega zdravila(Flixotide). Tako odločanje prepustite pediatru.
Imam dve in pol leti starega otroka, ki ima težave z bronhitisi in trenutno z alergijo oz. kožnim posipom po hrbtu in delno po trebuhu 4. dan, srbi ničesar nisem uporabljala, izločili jagode in nič drugo. Težave še niso izginile. Veliko prakticiram s homeopatijo, mi poveste svoje izkušnje in priporočilo za homeopata zdravilca pri nas.
Lep pozdrav!
Mita