Bris APC-VS, kolposkopija negativna
Spoštovani Dr.Pušenjak!
Stara sem 45 let, rodila 1x in sicer leta 2013. Leta 2016 sem po rezultatu brisa PIL-VS (tudi HPV+) in opravljenem odščipu v kolposkopski ambulanti, ki je pokazal spremembe CIN 3, imela opravljen poseg LLETZ, kjer so odrezali v zdravo. Brisi so od takrat naprej bili negativni.
Letos februarja sem na ustju MV zatipala bulico, ki se je izkazala za polip. Ker je baza le tega bila nedoločljiva – nekje v CK, ga ginekologinja ni želela odstraniti sama, temveč me je napotila v kolposkopsko ambulanto. Ob samem pregledu pri njej mi je vzela še bris, ki je bil pozitiven in sicer APC-VS. Vzorec je tudi pokazal, da sem HPV+.
V kolposkopski ambulanti mi je ginekologinja samo odstanila polip, kolposkopskega pregleda MV pa mi zaradi krvavitve ob odstranitvi polipa ni opravila. Ker je menila, da je pritiskanje polipa na površino ustja MV lahko bil vzrok za slab bris, mi je predlagala, da čez tri mesece spet opravim bris pri osebni ginekologinji in v primeru ponovnega slabega rezultata, pridem v kolposkopsko ambulanto.
Tako sem tudi storila in bris je ponovno bil APC-VS. V kolposkopski ambulanti pregled s kolposkopom ni pokazal nobenih odstopanj, zato mi ginekologinja ni opravila odščipa. Je pa opravila abrazijo CK in rezultat tega vzorca je bil negativen. To je bilo julija. Naslednji korak je bil, da je zahtevala revizijo brisa, ki je bil odvzet pri osebni ginekologinji in le ta je potrdila rezultat APC-VS.
V ponedeljek, 02.09., sem bila v kolposkopski ambulanti, kjer sem bila s tem rezultatom revizije seznanjena, hkrati pa z naslednjim korakom: po protokolu je predviden RELLETZ.
Stvar sem malo prespala in porajajo se mi vprašanja. Žal je osebna ginekologinja odsotna, zato bi prosila vas, da mi pomagate.
Zakaj se ne naredi ponovnega brisa? Revizija je samo preverila, če je oseba, ki je vzorec pregledala, delo dobro opravila. Kaj pa, če je vzorec sporen…ne vem, mogoče opravljen prehitro po odstanitvi polipa?
Kako bodo vedeli, kje in koliko tkiva odstraniti, če to pri kolposkopiji ni bilo razvidno? Bodo odstranili, kolikor je pač materiala na voljo?
Zakaj se me enostavno ne spremlja v kolposkopski ambulanti, dokler se ne pokažejo morebitne spremembe?
Upam, da mi boste lahko odgovorili na ta vprašanja, če pa imate še kakšen nasvet, bo več kot dobrodošel.
Že vnaprej se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam!
Spoštovani,
poskusiva mogoče malce spremeniti zorni kot pogleda na vašo situacijo. Imate 45 let, torej domnevam, da nimate več namena roditi. Prav tako pa verjetno nočete tvegati, da bi se izmuzljiva sprememba, ki je definitivno bila na vašem MV v času jemanja brisa, razvije v raka na MV? Četudi vam odstranijo skoraj ves MV z LLETZ, zaradi tega ne boste utrpeli pomembne škode, hkrati pa boste potem gotovi, da ste lahko mirni in vam ne bo treba vsake 3 do 6 mesecev hoditi na neka preverjanja ob konstantnem razmišljanju, kaj bi in zakaj bi kaj utegnili spregledati. Če seštejemo vse našteto, se vsaj meni zdi, da bi bilo najbolj modro narediti še en LLETZ.
Spoštovani Dr.Pušenjak,
hvala vam za tako hiter odgovor.
Vse, kar ste napisali, je res in to so bila tudi moja prva razmišljanja. Ne nameravam več roditi in postopek mi bo prinesel duševni mir…vsaj za nekaj časa. Tudi z ginekologinjo sem okvirno dogovorjena, da RELLETZ opravimo že ta mesec, če bo krvna slika v redu ( marca sem imela hemoglobina 87g/L).
Stvar mojega dvoma oziroma razmišljanja ni bilo nezaupanje v ginekologinjo, le ta korak v protokolu se mi je zdel kar velik preskok. Ker, po tem postopku bo v primeru ponovitve slabega rezultata brisa in kolposkopije preostala le še histerektomija. In glede na ponavljajoč pozitiven HPV obstaja velika verjetnost, da bo do tega prišlo. Vidite, tako sem se po nepotrebnem obremenila, kaj bo, če bo.
Hvala vam za vaš pogled na situacijo in moder nasvet. Rabila sem to.
Lepo vas pozdravljam!