brezglutenska in brezmlečan dieta
kar se tiče mleka je rio mare naša dobivala v šoli, ma ni hotela jest. po moje da ga pol lahko. hrenovke tu moraš pa pazit, ker nekatere vsebujejo mlečne beljakovine, konjske menda niso problem, ampak ne vem, ker jih ne kupujemo. glede glutena pa ne vem kako je z vsebnostjo, preveri deklaracijo. čips kar se mleka tiče isto, brat deklaracije, ma za gluten ne vem kako je.
isti problem
mi ji dajemo
– rio mare tuno
– sardelice v olivnem olju
– paštete brez mlečnih beljakovin( samo s sojinimi) so zelo redke, zato se paštet, razen domačih, izogibamo
– hrenovke Krpanove hrenovke v naravnem ovoju
trenutno pa imam težave z vloženo zelenjavo (rdeča pesa, kumarice), saj nikakor ne najdem pravo brez ocetnega kisa, kakšna je vaša izkušnja
A ni ocet kis??
Edina pašteta, ki jo j emeni uspelo najt, je pašteta od Kodile, pakirana v kozarčkih, ta zagotovo ne vsebuje ne gluten in ne mleka. Hrenovke so križ božji, velika večina jih vsebuje oboje. Jaz jih naročam pri preverjenem mesarju, ki ne d anot nič drugega kot konjsko in ovčje meso, sol in česen.
Tunine alergiku ne dajem, je itak odsvetovana, kot vs edruge velike ribe za alergike. Kolikor se spomnim, je v pašteti rio mare notri sirotka. Kupim sardine, pa je. Čips glej dekkaracije, eni vsebujejo tako sledove mleka kot glutena, nekateri (Lidl!) pa so v redu.
Odločno odsvetujem Rio Mare, ker ima tuna preveliko vsebnost živega srebra. Živo srebro, je takoj za plutonijem najbolj strupen element, povezan s številnimi boleznimi: motnja pozornosti, avtizem ipd, skratka škodljiv, še posebej za razvijajoče se možgane.Srdele so dobra alternativa, vsebnost živega srebra je zanemarljiva, so pa bogate z omega 3 maščobami, ki spodbujajo zdrav razvoj otroka in možganov. Odsvetujem tudi hrenovke in čips, ampak bolj naravno, manj predelano hrano.