Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija brez vonja

brez vonja

Spoštovani!

Zaradi otroka v vtrcu sem kar dosti bolna in prehlajena. Večinoma imam samo izcedek iz nosa, boleče mandeljne ter sem ter tja kašlam.
Predvidevam, da sem zaradi teh prehladov takrat tudi brez okusa in vonja.
Me pa moti to, da tudi, če nisem prehlajena v tem smislu, da bi imela čisto zamašen nos, sem brez vonja oz. vonjam samo v primeru, ko se useknem. Zakaj pride do tega? Mi lahko pomagate kako bi si lahko povrnila vonj, saj me vse skupaj že kar malo ovira pri vsakdanjem življenju.
Glede nato, da vonjam pod pogojem, da se useknem je možno, da bi si lahko s čim sprostila dihalno pot še bolj? Ali ima to kakšno vezo s sinusi?

Spoštovani,

po virusni infekciji sluznice nosu in obnosnih votlin lahko vnetje sluznice traja do 2 tedna ali več – to pomeni tudi povečana količina izcedka v nosu, ki onemogoča prehod zraka do stropa nosu, kjer so vohalne čutnice. Ker po čiščenju nosu v redu vohate, ni z vašimi čutnicami nič narobe.

Za hitrejšo normalizacijo sluznice nosu in sinusov in zmanjšanje količine sluzi je indiciran nosni glukokortikoid, ki ga lahko predpiše vaš zdravnik (na recept). Jemljite ga toliko časa, da minejo težave oz je nos normalno prehoden.

Okus pa je v veliki meri odvisen od normalnega voha.

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close