brca1 in kontracepcija
Pozdravljeni,
sem tretjič noseča. stara 27 let. Imam potrjeno brca1. Ker po trenutni nosečnosti zanesljivo ne želim več otrok me zanima, kakšna oblika kontracepcije bi bila najbolj primerna? Kakor sem seznanjena, je hormonska odsvetovana. In kdaj bi si morala zagotoviti kontracepcijo (do sedaj sem bila brez) ob pojavu prve M po porodu ali že prej?
Razmišljam tudi v smeri preventivne odstranitve jajcevodov in v kasnejših letih tudi jajčnikov. Bi bila morda lahko kar to najbolj ‘primerna in zanesljiva’ kontracepcija?
V tem primeru me zanima, koliko časa po porodu bi bil primeren čas odstranitve?
Zahvaljujem se vam za odgovor in vaše mnenje. Žal sem nad svojim novim ginekologom popolnoma razočarana saj od njega ne dobim popolnoma nobenih odgovorov in informacij.
Lp
Spoštovani,
ob prisotnem BRCA genu se odsvetuje hormonska sistemska kontracepcija na osnovi kombinacije z estrogenom, ne odsvetuje pa se “progesteron only pill” ali še bolje, progestagensko polnjen maternični vložek (npr. Mirena). Vložek se lahko vstavi že ob prvem obisku pri ginekologu 6 tednov po porodu. Samo odstranitev jajcevodov vam tveganja v zvezi z BRCA ne zmanjša bistveno, odstranitev jajčnikov pa pomeni kastracijo in bi ga bilo smiselno tempirati v čas okrog 10 let preden je najmlajša sorodnica z BRCA zbolela za rakom, če take ni, pa okrog 40. leta. Sicer pa je treba razmišljati tudi o nadzoru nad morebitnim rakom na dojki ter možni prevenciji pred njim. Samo odstranitev jajčnikov namreč ni dovolj. Verjetno bo treba razmislit tudi o preventivni odstranitvi dojk.
Hvala za vaš odgovor.
Vsekakor se zavedam tudi tveganja s prsmi in tudi razmišljam o odstranitvi vsaj po 30 letu. O jajcevodih sem razmišljala prej, ker me straši dejstvo da rak poteka večinoma brez izrazitih znakov pa tudi zaradi kontracepcije. Čeprav so mi na OI kjer mi vodijo preventivne preglede rekli, da naj bi odstranitev jajcevodov zaščitila tudi pred rakom jajčnikov, ker naj bi dokazali da se v večini primerov rak jajčnikov začne na jajcevodih? Mislite, da ta trditev ni zanesljiva?
Imam pa še eno težavo, ko sem ravno tule 🙂
Zadnje dni sem imela “tam spodaj” precej čuden občutek. Občutek močne otekline, bolečine, srbečice ipd. ko sem si zadevo malo pogledala (zgleda grozno) in potipala sem opazila da imam zelo izrazite in izstopajoče žile. Predvidevam, da je to zaradi pritiska in teže maternice. Kar me skrbi je to, da zadeva hudičevo boli že npr ko grem na blato ali se kaj napnem. Skrbi me, kako bo to ob potiskanju in pritisku bolelo šele pri porodu, saj imam občutek kot da bo vse skupaj počilo, tako so te žile napete. Je lahko kaj narobe pri tolikšnem potiskanju kot je porod oziroma se da zadevo kakorkoli omiliti?
Hvala in lep pozdrav
A.
ja, tisto, kar smo do nedavnega imeli za “rak jajčnikov” se izkazuje, da se praviloma zgodi na jajcevodih, ampak v načelu gre itak za peritonealnega raka, torej stanje, ki se teoretično lahko začne kjerkoli v trebušni votlini, ki pa je 300 x večje površine kot je površina jajcevodov. Koliko torej dejansko zmanjšamo verjetnost raka z odstranitvijo jajcevodov, pravzaprav nihče ne ve. Bolj ali manj gre za to, da preprečimo vsaj tisto, kar lahko s čim manj škode storimo, saj celotne trebušne votline ni mogoče izpraznit. bolj dorečene so stvari pri dojki.
Zaradi potiskanja pri porodu ne bo nič več narobe kot sicer. Proti bolečinam se redno uporablja epiduralna analgezija, torej zaradi tega ne bo več težav. Po porodu pa razširjene vene hitro uplahnejo. Sicer okvara zaklopk, predvsem na nogah, kjer te obstajajo, lahko ostane tudi po porodu, v predelu spolovina in višje v trebuhu pa zaklopk itak ni. Razširjene vene pač ostanejo povsod in to nekatere potem občutijo kot t”težo2 zlasti v času pred menstruacijo kot poudarek premenstrualnega sindroma.