Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja brazgotina po cepljenju

brazgotina po cepljenju

Živjo!
Stara sem 23 let in imam vprašanje v zvezi s cepljenjem. V sedmem razredu OŠ sem bila cepljena proti tuberkulozi. Na mestu cepitve( leva rama) mi je ostala brazgotina, ki pa je nenehno rasla in me zato srbela. Po devetih letih je bila dolga 2,5 cm in široka 1 cm, nežno rdeče barve in izbočena. Kirurg mi jo je izrezal letos februarja. Vendar pa se je brazgotina spet pojavila in začela rasti, tako da je sedaj iste velikosti kot prej. Poleg tega me še srbi in boli.
Prosim pomagajte mi! Kaj mi še preostane? Imam napotnico za plastičnega kirurga pa me vseeno skrbi, da se ne bo ponovilo in da ne bo brazgotina še večja in grša. Ali je treba poseg plačati in koliko? Kako pa je z laserskim odstranjevanjem? Prosim svetujte mi na koga naj se obrnem!
Že vnaprej se vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovani!
Vaše vprašanje se, žal, ne nanaša na cepljenje, temveč na celjenje kože po poškodbi oziroma brazgotinjenje.
Brazgotinjenje je vezano na tip kože. Koža majhega odstotka ljudi se namreč po poškodbi “pretirano celi” in nastane takoimenovana keloidna brazgotina. Gre za debele, rdeče (sčasoma postanejo svetlo rožnate) nabrekle brazgotine, ki se pojavijo na mestu poškodbe. Pri nekaterih se tovrstne brazgotine tudi pigmentno obarvajo. Tovrstne brazgotine nastajajo pri določenih tipih kože praktično vedno na mestih poškodb, pri katerih je prekinjena celotna plast kože. Po kirurški odstranitvi keloida se rado zgodi, da se keloid ponovi.
Ker napotnico za plastičnega kirurga že imate, vam bo najboljši odgovor posredoval on. Z njim se boste tudi dogovarjali za vrsto posega, ki je za odstranjevanje (ali vsaj zmanjšanje) keloidnih brazgotin najprimernejši. Plastični kirurgi vam bodo tudi svetovali, kako zmanjšati verjetnost ponovitve keloida na mestu poškodbe.
Kako je s plačništvom, vam, žal ne morem odgovoriti. V splošnem pa velja, da stroške posegov, za katere je izdana napotnica ZZZS in ki ovirajo vaše življenje (tudi večji estetski problemi, stalna vnetja, srbenje, bolečine na mestu brazgotine, ipd.) običajno krije ZZZS. Seveda morate imeti urejeno zdravstveno zavarovanje.
Pozdrav!
Nina

New Report

Close