Brazgotina
Pozdravljeni.
Pred devetimi leti sem bil prvič operiran na dimljah za kilo. Ob tisti operaciji sem dobil majhno brazgotino na dimljah (cca 4 cm dolgo). Kila se mi je nato ponovila na tej strani dimelj, kjer je že bila, tako da sem bil pred štirimi dnevi ponovno operiran. Tokratna brazgotina bo nekoliko večja, saj je rez ob operaciji potekal po stari brazgotini in še kakšen centimeter naprej od nje. Kaj lahko storim, da bo brazgotina po novi operaciji čim manj vidna? In kdaj lahko začnem s tem? Verjetno takoj po odstranitvi šivov.
Pomembno mi je, da karkoli bom dajal na novo brazgotino, da ne bo imelo vpliva na sanirano kilo v podkožju. Ne želim torej, da bi mi obliži/kreme, ki bi jih dajal na brazgotino, povzročili nastanek nove kile.
Doma že imam obliž Mepiform. Ne vem pa, ali je to izdelek, ki bi mi v največji možni meri zmanjšal vidnost brazgotine.
Hvala za odgovor.
Pozdrav!
Ko bodo odstranjeni šivi se počaka kakšen teden ali dva, nato se lahko uporabljajo kreme za brazgotine, ker lahko dobite v lekarni, obliži pa pridejo v poštev po npr mesecu dni, lahko pa se uporabljajo tudi še naprej kreme.
O imenih preparatov ne govorim, ker nam takoj očitajo , da reklamiramo določene.
Posvet v lekarni bo primeren.
Na ponovitev kile pa to ne vpliva.
Lp
Pozdravljeni.
Še preden sem spraševal vas o negi rane po operaciji, sem na spletni strani https://brazgotina.net/nega-brazgotin/ prebral, da je dobro, da se po odstranitvi šivov na področje rane namešča adhezivne trakove.
Jaz imam doma trakove Steri-Strip od 3M. Ali se vam zdi v redu, da te trakove nameščam še tri tedne po odstranitvi šivov? Odstranil sem jih v petek. Te trakove pa nameščam torej že od petka.
V lekarni sem potem rekel za kremo za nego brazgotin. Dali so mi Epicyn hidrogel. Je ta krema v redu za mojo še nenastalo brazgotino? Na embalaži od tega Epicyna hidrogel je slovenska nalepka, na kateri piše “Hidrogel Epicyn je učinkovit pri zdravljenju in zmanjšanju novih in obstoječih hipertrofičnih in keloidnih brazgotin, ki so nastale zaradi opeklin, kirurških posegov ali ran.” Bere se tako, kot da je ta krema primerna samo za hipertrofične in keloidne brazgotine, katerih pa jaz nimam.
Ali se sme nanašati omenjene trakove, kreme in silikonske obliže na kirurški rez, četudi imaš tam še vedno nekoliko otečeno oziroma dvignjeno/zadebeljeno? Zdravnica mi je rekla ob odstranitvi šivov, da bom imel ta dvignjen/zadebeljen del, kjer je bil rez, še nekaj časa. Nimam pa sicer nobenih znakov vnetja. Tudi bolečin nimam več.
Ne vem, če je tak plan nege rane po operaciji v redu. 1. Najprej da bi še dobra dva tedna nanašal Steri-Strip trakove na brazgotino. 2. Nato bi začel uporabljati omenjeno kremo Hidrogel Epicyn teden ali dva. 3. Nato pa bi začel uporabljati silikonske obliže Mepiform, ki ji tudi že imam.
Če preveč govoriva o imenih izdelkov, mi lahko odgovorite tudi v zasebno sporočilo.
Hvala. Lp
Pozdrav!
Adhezivni trakovi držijo brazgotino, da se manj širi.
Uporaba je nekaj tednov, kasnje priporočamo enostavno kreme za hitrejše celjenje brazgotin.
Enostavna uporaba pomeni hitrejše celjenje in manj brazgotine, če pa nekdo celi s keloidno brazgotino pa ne bo pomagalo nobeno sredstvo za brazgotine.
Sam nimam izkušenj niti povratnih informacij o silikonskih obližih, jih tudi ne svetujem, ker mi niso pokazali kakšnih posebnih učinkov.
Lp
Podzravljeni.
Nisem čisto razumel, ali je torej v mojem primeru smiselno, da čez približno dva tedna začnem mazati brazgotino z Epicyn hidrogelom? Tudi v primeru, če omenjena zadebelitev v področju reza še ne bi izginila?
Če prav razumem mi po uporabi Epicyna hidrogela ne priporočate uporabe silikonskih obližev Mepiform, ki jih imam doma.
Hvala. Se opravičujem, ker toliko sprašujem.