Spoštovani!
Sinu je bilo na hrbtu odstranjeno pigmentno znamenje. Po odstanitvi šivov je ostala rdeča brazgotina. Prosim vas za nasvet s čim naj bi to brazgotino zmnanjšal oziroma,da le ta nebi bila vidna.
V lekarni so mi predlagali kar nekaj krem in obližev. Prosim vas za nasvet. Ali mi lahko vi priporočate kakšno kremo ali obliž? Poleg tega me zanima kaj je bolje kreme ali obliž?
Ker je sin še študent in je brazgotina na hrbtu si bo verjetno težko sam nanašal kremo. V primeru obližov me zanima ali lahko pusti obliž nameščen ves teden ne da bi ga po tuširanju odstanjeval?
lep pozdrav
Spoštovani!
O brazgotinah sem na forumu že nekajkrat pisal (malce prebrskajte).
Na kratko pa: Ne obstaja metoda, mazilo itd, da brazgotina ne bi biola vidna. Lahko pa z različnimi metodami in načini brazgotino močno zmanjšamo.
Dokončna brazgotina se formira dlje časa (tudi do 2 leti). V začetku je normaln, da je bolj rdeča in bo počasi bledela.
Težave so s posamezniki, ki so nagnejeni k prekomernemu brazgotinjenje (hipertrofične brazgotine) ali nepravilnemu brazgotinjenju (keloidi).
Od preprostih metod, s katerimi lahko do neke mere zmanjšamo prekomerne brazgotine ali keloide je uporaba silikonskih mazil ali obližev načeloma, kar vam bolj ustreza. Rezultati so še boljši, če istočasno uporabimo še kompresijo (pritisk).
Uporaba silikonskih obližev naj ne bo stalna. V začetku mogoče le 30 minut do 1 ure dnevno nato ta čas postopno podaljšujemo tako, da lahko ob dobrem prenašanju nosimo obliž ves dan.
Preko noči svetujemo odstranitev obliža ( v izogib maceraciji kože, morebitnim infekcijam, folikulitisu …itd) (lahko pa vrstni red zamenjate )
Uporaba mora biti stalna in dovolj dolga (več tednov običajno mesecev).
V kolikor pa želimo doseči boljše in bolj drastične učinke, pa samo uporaba silikonskih mazil ali obližev ne bo dovolj, potrebne so dodatne metode (laserji, krio, določena zdravila…itd).
Lepo vas pozdravljam
B. Žgavec