Brat
Niti ne vem, če paše tale pošta sem…pa vendar…
Pravijo, da je vsak svoje sreče kovač. Pa ni vedno tako, ker vsi, ki živijo z nami vplivajo na našo srečo. Sploh, če je to bližnja oseba, kateri želiš srečo.
Prihajam iz urejene kmetije, kjer je bilo delo prijetno in odnosi z bratom super. Ko sem se odločala, kje bova z možem živela, je prišlo na dan tudi vprašanje, kdo bo našo kmetijo dobil. Vprašala sem brata, ker starši ne bi komplicirali, jaz pa navadno upoštevam želje. Brat je dejal, da bo on na kmetiji, jo vodil naprej in obdeloval zemljo, in da se lahko preselim, če se želim. Zato sva se z možem odločila, da zidava na njihovi zemlji…ki je kar 45 km stran. Do sem vse v redu….skoraj. Problem je edino v tem, da je moj brat še samski. Zelo sem navezana na dom, starše, brata. Težko se mi je bilo odločiti oditi tako daleč….vendar mi drugega ne preostane…. Skrbi me moj brat in naša kmetija. Brat je sicer zelo skrben, priden, delaven, Poleg službe dela na kmetiji. Kaj pa bo, če bo ostal sam?? Če ne bo imel ženske, otrok…? Zakaj me skrbi? Ker se je brat dosti spremenil. Iz lepotca, kakršen je bil v mlajših letih, se je spremenil…. Ko je, za kratek čas, opustiti kajenje, se je zredil, zato je začel kaditi nazaj, kg pa se ni znebil, kljub temu da še ni pretirano debel, me skrbi, ker je trenutno hrana njegova tolažba. Je pa super človek, sploh če je zaljubljen. (No, sej takrat več ali manj vsi lahko premikamo gore.) Je komunikativen, prijazen, potrpežljiv, ustrežljiv in dobrega srca…Kljub dobrim kvalitetam, pa se bojim, da je v njegovih letih težko najti žensko, ki bi bila pripravljena iti na kmetijo. Čeprav kmetija ni velika in je mehanizirana …..
Jah, problem je tu, rešiti ga ne znam. Ostajam nesrečna in ne vidim izhoda. Vsaka tolažba bo dobrodošla in še bolj pa ženska :))))
ja prav imaš boom…
a misliš da se brat tud toliko sekira zate, če si srečna z možem, če imaš dovolj dobrega za jesti, če si zdrava ??
če mu ne bo šlo, bo pač prodal zemljo. če ne bo sam naredil naslednikov, jih bo pa našel, so tudi take družinice, ki so pripravljene prevzeti kmetijo in delati, da imajo sploh lahko kam iti.
Tudi jaz se strinjam z Boom, ne vem zakaj se sploh obremenjuješ s tem; ti imaš svoje življenje in tvoj brat svojega. Bila si tako fer, da si mu dala možnost izbire, ti imaš sedaj svojo družino , poskrbi zanjo, tvoj brat pa si bo uredil življenje tako kot njemu paše. Lepo, da si navezana na dom, starše in brata, ampak sigurno pa ni tvoja stvar, kdaj, če in predvsem kakšno partnerko si bo našel brat.
Pa srečno!
Rrazumem te, da te skrbi zanj, saj je tvoj brat in mu želiš vse dobro. Tudi mene zanima, ali je res že tako v letih, da ima zelo malo možnosti za odnos?
Nič pa ne pišeš o tem, ali si on tega sploh želi. Ali sploh kaj dela na tem? Ima morebiti kakšne zavore ali ne zna speljati odnosa? Nima družbe, ne zahaja med ljudi?
Če je razlog v takšnih stvareh, obstajajo tudi institucije, ki pomagajo, da se ljudje najdejo. Pa ne mislim ženitnih posredovalnic, temveč kvalitetne skupine za samske s strokovnim vodstvom.
Ti mu lahko malo namigneš, odločiti se bo moral pa sam.
tvoj brat je odrasla oseba, in vsak pač bije svojo bitko. mi vsi in tudi tvoj brat jo bo moral. dvomim, da on sploh ve s čim se ti obremenjuješ in če bi, bi ti najbrž rekel da se brigaj zase. tudi sama imam samskega brata in tudi jaz bi želela da bi imel družino in bil srečen,zato te razumem – toda jaz mu pri tem res nič ne morem pomagati. saj je vendar velik fant!!!
Si ista, kot je bila moja mama pred desetimi, dvajsetimi, tridesetimi leti. Stric je podedoval kmetijo, ona pa si je z mojim očetom ustvarila svoj dom, ampak samo kilometer proč, tako da je bilo praktično tudi celo njegovo gospodinjstvo gor držala, ker babica ni bila več sposobna.
Celih dvajset let se je praktično trgala na dva kosa, da je hodila v dvoizmensko službo, pomagala bratu pri kmetiji in opravljala še hkrati vso delo doma. Obenem pa jo je žrlo, da se ne bi brat zaradi samote zapustil, zapil…. mislim, da jo je to mučilo najbolj od vsega in tu te lahko zelo dobro razumem.
Stric pa taka dobra duša… mislim, da sem imela z njim v otroštvu dosti boljši odnos, kot pa z lastnim očetom.
No, ampak vsaj pri nas se je vse izteklo dobro. Pri petdesetih se je stric končno opogumil in si našel ženo, dobil dva krasna dečka in si ustvaril družino.
Kar ti hočem reči je, da ne moreš narediti nič, dokler se on sam ne odloči. Pa tudi to ni res, da se ne bi našla, kakšna punca, ki bi šla na kmetijo. Tudi take so. Pa nikoli ni prepozno za srečo, tudi pri petdesetih ne.
Za Boom in za tiste, ki se strinjate s tem mišljenjem: če to ne bi bil moj problem, najbrž ne bi sem pisala… Sita vrana, lačni ne verjame. Dokler nisi na tem, ne moreš soditi, kako se tisit, ki je na tem počuti.
Poleg brata me predvsem skrbi za starše.
Star je 36 let. Ja, si želi punce, zakaj pa je nima, pa ne vem. Delno zarad kmetije, delno zaradi izbirčnosti… Hodi v družbo, tud hobije ima.
Tako kot piše Ariadne, tudi mene skrbi, da bi se zapustil, in mi je škoda, ker je fajn “dec”. Sploh ko slišim o takih in drugačnih nasiljih na ženske s strani možov.
Je pa res, da je na začetku pri dekletih nekoliko zadržan.
Sokec, mislim, da ljudje, ki kmetov nima za soljudi, tud sami niso ljudje. Nimam težav s tem, da bi mi bilo kdaj nelagodno zarad tega, tud mojemu bratu ne.
Je pa res, da je brat ful iskren in vse pove tako kot je. Mogoče tud zarad tega ne dobi punce, ker ne zna lagati… Če ga kdo vpraša za hobije, reče, da je kmetija njegov hobi, pozabi pa povedati, da mu ni problem it kam v gore, da zelo rad rešuje križanke, katere reši vse v piko, brez enciklopedij, je izredno razgledan, obužuje otroke, sploh svoje nečakinje…
Kalaja, milsim, da blind date sploh ne bi bil slab :))
Pa ne me razumet napačno. Sama mu sigurno ne bom izbirala punce, izbral si jo bo sam, lahko pa mu pomagamo, a ne? 🙂
Kaj pa, če si tvoj brat ne želi pomoči? Če mu je čisto dobro tako kot mu je?
Pa za to, da nima punce je tudi mogoče kje vzrok. Morda je on prezahteven in mu nobena ni všeč. Kaj pa če je homoseksualec, pa vam tega noče priznati, ker se boji, da bi ga obsojali?
Verjamem, da ti je hudo in bi mu rada pomagala, ampak moraš ga pustiti, da bo sam reševal svoje življenje.
Kaj pa imajo pri vsem tem starši? Zakaj te skrbi zanje?
Haha…ne, ni homoseksualec, pa ne mislim, da je to kaj slabega. Saj je imel veze z ženskami… Zakaj ni trajalo dlje? Ne vem, enkrat mi je njegova simpatija povedala, da je ful fajn za pogovarjat po telefonu, da v živo pa ni tako zelo zgovoren. Sam mi je povedal, da mu je všeč in da zato postane mal nervozen…in zadržan.
Mogoče mu je pa čisto dobro tako, kot je. Da je pri mamici in očiju. Morda njegova samskost nima kaj dosti veze z njegovim kmečkim stanom, morda je preprosto po svoji najgloblji mentaliteti mamin sinko. Preberi si kaj na to temo, pa ti morda postane bolj jasno. Ali pa tudi ne. Jaz samo ugibam, ti ga pa poznaš.
Mogoče si iskrena, mogoče pa tudi ne.
Kaj pa če te bolj skrbi zase, kdo bo skrbel za starše, ko ni ženske pri hiši.
Ali za brata in kmetijo, če se mu kaj zgodi.
Na kmetijah je pač hudič, preveč odvisnosti in navezanosti tudi na zemljo, hišo ipd…Je brat že lastnik kmetije, si že dobila nujni delež ali se mu odpovedala?
To je pač malo drugačno razmišljanje, pač z drugega zornega kota.
Mislim,da vem kaj te v tej zadevi najbolj skrbi.
Nasledstvo,ki ga pa še ni.
Vse je odvisno od tvojega brata,kaj si sam najbolj želi in koliko je pripravljen narediti zato,da pelje kmetijo dalje.
Kmečka zemlja gre iz generacije v generacijo skozi stoletja in vsak pričakuje nasledstvo,ki ga pa včasih ni in ni.
Ne gre zato,da so pa kmečki fantje bolj zavrti.Bolj zato,da so pridni,delavni in nimajo časa,da bi si poiskali čas še za te zadeve,ki so bistvene za naprej.Iskanje neveste…
Na kmetiji je veliko dela in vsaka ni primerna za to delo.Koliko je star in kakšne so okoliščine,da spozna eno,ki bi ustrezala,se potem z leti zmanjšujejo.Nekateri pa potem pridejo v tista leta,ko kar otopijo in ostanejo samski,pa čeprav ni z njimi nič narobe.
Če je pravi moški in če dela na tem,da si bo ustvaril svojo mlado družino,si jo bo.Preostane mu samo še to,da ostane”stric”,kmetijo lahko prevzamejo nečaki,če ne bo imel svojih otrok….mogoče jih pa dobi in si delamo prevelike skrbi.
Vse lepo tebi in tvojemu bratu želim.Pa čimprej nekam po eno nevesto,da se malo pomiriš!