bradikardija
Pozdravljeni!
Prosila bi vas za nekaj informacij, da se malo pomirim. Vsaj mislim (upam), da ni še nič groznega. Nekaj dni nazaj sem bila zjutraj malo omotična, zato sem si zmerila pulz, ki je bil 48. Čez dan, sploh če sem se gibala je bil proti 60, več pa bolj redko. Stara sem 33 in načelom zdrava. Matra me le Hashimoto, ki se je poslabšal po porodu, tako da sem zdaj en teden na višji dozi. Vem, da se pri slabšem delovanju ščitnice metabolizem upočasni, ni mi pa znano če se lahko tudi pulz. Mislite da je to povezano? Zadnji EKG sem imela dobri 2 leti nazaj, ko so me odpeljali ne urgenco zaradi močnega razbijanja srca, vrtoglavice…( kasneje se je izkazalo da gre za paničen napad).
S športom se ukvarjam bolj malo,sploh zadnje leto, ko sem zaradi slabega počutja med nosečnostjo hodila le na sprehode. Tlak imam v redu, ponavadi 110/70, kar pa se tiče pulza sem ga vedno imela čez 60, razen takrat ko me je kaj dajalo in mi je narastel.
Omotice imam še vedno, vendar jih pripisujem zakrčenim mišicam v ramah in vratu, ker se čisto preveč sekiram.
Pa še ena stvar mi leze po glavi. Sinovi sošolki je pred kratkim umrla mamica zaradi vnetja srčne mišice, ki pa ga je dobila po virozi. Eden izmed simptomov je baje tudi znižan pulz. Kakšni pa so še ostali znaki? Se to res zgodi takrat, ko ne jemlješ prehlada resno in se nafilaš s tabletam in greš v službo?
Malo sem se razpisala, ne zamerite. Tale ščitnica seka tudi v možgane 🙂
Najlepša hvala za odgovor!
Tina
Pri tiroiditisu Hashimoto so možne različne motnje srčnega ritma, zato ne preseneča ugotovitev, da vam včasih bije srce hitreje, drugič počasneje.
Glede na to, da imate frekvenco srca okrog 50 utripov v minuti in več, domnevam, da pri vas ne gre za motnje počutja (omotičnost) zaradi počasnega bitja srca.
Morda je sedanja doza zdravila za zdravljenje “Hashimota” prenizka. Posvetujte se s tirologom, ki vas zdravi.
Pri vnetju srčne mišice je lahko pulz pospešen ali upočasnjen. Drugi znaki so: neredni utripi srca, slabo počutje, hitra utrudljivost, itn. Bolezen se navadno začne z gripo ali prehladom, ki bolnika zelo ošibita. Upam, da pri vas ni tako.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Vnetje srčne mišice navadno nastane ob prehladih in gripah.
Stopnja vnetja je lahko zelo blaga. V takih primerih je vnetje kratkotrajno in bolniku skoraj ne povzroča težav. Zato se zgodi, da bolnik preboli bolezen “stoje”. Take stopnje vnetja zdravniki težko diagnosticiramo. Navadno se zgodi, da bolnik jemlje kratek čas aspirin ali drugo sredstvo proti vročini in eventuelno ostane doma kakšen dan.
Pri hujšem vnetju je značilen znak zelo počasno okrevanje po gripi. Bolnik se počuti šibkega, nesposobnega za delo, večkrat ima neprijetne občutke pri srcu in neredno bitje srca.
Zdravil za zdravljenje akutnega vnetja srca ni. Bolnikom priporočamo čim manjše telesne in duševne obremenitve skozi več tednov.
Proti nastanku miokarditisa se zavarujemo indirektno – z zdravim življenjskim slogom, s cepljenjem proti gripi, s počitkom in jemanjem aspirina že ob prvih znakih gripe ali prehlada.
Pri trdovratnih motnjah srčnega ritma koristi jemanje propranolola.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Pozdravljeni!
Pišem vam v imenu svoje stare mame, ki je stara 75 let. Zadnji mesec se je počutila slabo (omotičnost, vrtoglavica, težka hoja) na kar se je vse to stopnjevalo in v soboto je pristala na urgenci zaradi bradikardije (pulz je padel celo na 37). Tam so ji naredili celo vrsto preiskav od EKgja, ki ni pokazal nenormalnosti do krvnih preiskav. V krvi so našli povišano sečnino, kreatinin, wbc na zgornji meji, rahlo povišano sedimentacijo ostali parametri so bili v mejah normale. drugače pa ima urejen krvni tlak, sladkor in holesterol. Na uz srca so ugotovili da ima insufienco mitralne zaklopke. od zdravil jemlje še Reminil(galanatmil). Krvni tlak je bil normalen ali rahlo znižan. Po parih infuzijah in v redu počutja je šla domov in čeprav je stanje boljše še vedno ni v redu je omotična, utrujena, zaspana, nima apetita. Dobila je tudi holter ekg za cel dan na katerega izvide se cakamo.
prosila bih vas da nam pomagate kaj naprej. Katere presikave bi bile se smiselne narediti!? Kakšna je diferencialna diagnostična slika!?
V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam.
Ali so svetovali vsaditev spodbujevalnika? Vsebina vašega dopisa dopušča sum, da so težave delno posledica prepočasnega bitja srca, ki so ga sicer že zabeležili (37). Prisotne so še druge bolezenske spremembe, ki tudi lahko prispevajo k slabemu počutju (znaki prizadetosti ledvic, insuficienca mitralne zaklopke). Morda bo, pri iskanju vzroka slabega počutja, pomagal tudi izvid Holterja.Lahko mi še pišete.
Pozdravljeni!!
Izvid Holteja je pokazal da ima AV blok 2. stopnje in da potrebuje pacemaker. Te izvide sem jaz nesla na fax( Klinični center, sem študentka 6. letnika medicine in sem prosila svojega mentorja na vajah če jih lahko pogleda) in je on potrdil da je AV blok 2. stopnje morda celo 3. vendar se na holterju ne vidi, ker je samo v treh odvodih). Zdaj pa obstaja še en problem. Gospa je namreč na obisku v Črni gori in so ji tam samoplačniško opravili vse te preglede. Zanima me ali lahko jaz z njenimi izvidi, katere so mi poslali elektronski pošti grem do kardiologa in prosim da jih pregleda in napiše kaj je treba!? Kaj mora zdravnik napisati da bi staramama lahko dobila spremstvo na letalu (ker sama ne more, pa tudi v spremstvu enega od družinskih članov bi bilo preveč rizično) in čimprejšnji sprejem v bolnico!?
V pričakovanju vašega odgovora vas lepo pozdravljam.
Pozdravljeni,
Zanima kako ugotovijo vnetje srčne mišice ali na EKG-ju to pokaže?Namreč že en teden me stiska v prsnem košu,včasih je bolečina pekoča,včasih se počutim kot da bi mi nekdo sedel na prsnem košu…bolečino čutim tudi v vratu in v zgornjem delu hrbtenice.EKG je bil vredu,srčni utrip in pritisk je normalen.
Lep pozdrav
Vnetje srčne mišice (miokarditis)v zelo visokem odstotku nastane ob virusnih boleznih (gripa).Na prisotnost bolezni pomislimo ob naslednjih znakih: pospešeno bitje srca, prezgodnji srčni utripi, blag porast telesne temperature ob “gripoznem obolenju”, bolnikovo slabo počutje, ki lahko traja več tednov.
Pozdravljeni!
Že kakšen teden čutim pekočo bolečino na levi strani prsnega koša, spremlja pa jo tudi bolečina pod levo lopatico in v levi rami. Pred tem nisem imela nobenega prehlada, le mesec dni nazaj sem dobila v ramo blokado, ker se stanje po zlomu rame (ki je bil konec februarja) ni izboljšalo (bolečine). Kaj bi lahko bil vzrok? Lp
Opravičujem se za pozen odgovor. Morda so vam pomagala že blaga zdravila proti bolečini (na pr. Nodol ali podobno) ali blaga pomirjevala (na pr. Persen ali podobno). Po vašem opisu ne morem sumiti, da je bolečina posledica prizadetosti srca ali srčnih žil.
Pozdravljeni, stara sem 42 let in mati treh otrok. Pri 165 cm imam 77 kg, a sem aktivna in brez težave tečem 30 minut. Ne kažem svojih kg, ker sem po postavi bolj mišičasta, s širokimi rameni in boki. Pravijo, da imam natreniran pulz, čeprav se zadnje tri mesece aktivneje gibam le 2 x tedensko, od tega 1x v breg (pol urce)….
Pesti pa me nizek pulz. Ob tej pozni uri, kljub dejstvu, da še ne spim in pospravljam, sem ga izmerila 44. Da o jutrih ne govorim, ker eno uro prej zvoni budilka, da se vsedem in sploh lahko vstanem iz postelje. Pulz pa.. 42, 40… in enkrat celo 38. Sedaj sem se pa malo ustrašila, ker mož pravi, da me še dihat ne sliši več ponoči! in da čudno spim?! Pritisk je malo nizek, a nad sto (zgornji), najbolje se počutim po fizični aktivnosti, a mi pulz hitro pade na 60 in še manj (v nekaj minutah, ko se ustavim). Pri aktivnosti me nič ne boli, čeprav ves čas glasno sopem in sem videti, kot da me bo kap, sem odlično.
Sedaj pa imam ?
A je to kaj nevarno? Je smiselno iti na kakšen podrobnejši pregled oz. k zdravnici? Slabo mi sicer ni, utrujena pač sem, ampak imam voljo in pa, kdo pa ni poleg službe in otrok, pa še študija?
Kaj o vsem tem menite vi?
Hvala za vaš odgovor. LP
Vaša srčna frekvenca je razmeroma nizka. Lahko je nizka, zato ker zdravo srce deluje varčno ali je pa nizka zaradi bolnega srca, kar takoj ugotovimo pri pregledu EKG. Po sporočenih podatkih izgleda, da imate zdravo, varčno delujoče srce in, da so navedene težave morda posledica nizkih vrednosti tlaka. Priporočam pregled pri izbranem zdravniku eventuelno pri kardiologu.
Spoštovani,
jaz sem rodila pred tremi tedni… pred nosečnosto sem imela pulz okrog 70, tlak pa nekje 120 80 … zdaj imam tlak tudi tak … med nosčenostjo sme imela tudi normalen tlak, na sredini pa nižji kot je to pričakovano. Pulz sem mela med nosenostjo visok, kar tja do 100 … med obremenitvijo pa višji. Po porodu pa sem opazila full počasen utrip … namreč med 53 in 63 … me skrbi, da gre za bolezensko dogajanje zaradi poroda? Imam tudi pfo, ne vem če ima to kako vezo. Sam porod je potekal brez problemov. Kaj naj naredim?